Άποψη - Γνώμη

Published on December 1st, 2012 | by fileto

0

Η χρεοκοπημένη Ελλάδα και τα παράδοξα

Το διάβασα και έφριξα. Πάνω από μισό εκατομμύριο έχουν κερδίσει οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας από την χρήση τηλεφώνων από τους ασφαλισμένους για να κλείσουν ένα ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ. Και ορθώς έπραξε η νέα διοίκησή του και δημιουργεί άλλο νούμερο στο οποίο με αστικη χρέωση να κλείνουν το ραντεβού τους, εφόσον αυτό θα δίνει γραμμή στον ενδιαφερόμενο και δεν θα περιμένει με τις ώρες στο ακουστικό του. Αλήθεια δεν θα μπορούσαν να είχαν πάρει ανέργους να κάνουν αυτή τη δουλειά και να δέχονται τα τηλεφωνήματα των ασφαλισμένων για να μοιραστούν τα 12 εκατομμύρια που λέγεται ότι θα κέρδιζαν οι τηλεφωνικές εταιρείες από τα ραντεβού του ΕΟΠΥΥ και άρα από τις τσέπες μας;

Πόσοι άνεργοι θα έβρισκαν εργασία στον καιρό της πλήρους ξεφτίλας όλων αυτών τω νέων που ψάχνουν ένα φως στο τούνελ της απραξίας τους;

Και να ήταν μόνο αυτό; Πολλά ακόμη γίνονται στο παρασκήνιο σήμερα που η χώρα έχει μείνει ταπί και ψύχραιμη και κάποιοι μέσα στην θολούρα κάνουν συμφωνίες που μόνο ιλαρό γέλωτα προκαλούν.

Την ίδια ώρα «φουσκώνουν» μήνα με τον μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, στοιχείο που καταδεικνύει την αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία.

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων τον Οκτώβριο προστέθηκαν ακόμη 856 εκατ. ευρώ στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών ανεβάζοντας το ποσό των «νέων» οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες από την αρχή του έτους στο ποσό των 11,025 δισ. ευρώ. Στο τέλος Σεπτεμβρίου τα «νέα» χρέη είχαν διαμορφωθεί στα 10,169 δισ. ευρώ.

Μόνο στο τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανήλθαν σε 7,14 δισ. ευρώ. Η απότομη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο στο συγκεκριμένο τρίμηνο συμπίπτει χρονικά με την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των φετινών φορολογικών δηλώσεων που περιλαμβάνουν υπέρογκα ποσά φόρων και την έναρξη της είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων του 2012, που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31-12-2011 και «νέα» χρέη από την 1-1-2012 μέχρι τις 31-10-2012) εκτινάχθηκαν στο επίπεδο – ρεκόρ των 54,59 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στο 1,975 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πλέον ότι όχι μόνο θα επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου για την είσπραξη 2 δισ. ευρώ φέτος, αλλά οι εισπράξεις θα είναι μεγαλύτερες.

Και η ανεργία χτυπάει όλο και περισσότερο τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα την ίδια στιγμή που το Δημόσιο με απεργίες και καρφωμένες πόρτες προσπαθεί με νύχια και δόντια να κερδίσει χρόνο ακόμη και για τους επίορκους και τους τεμπέληδες υπαλλήλους του.

Κι όμως περισσότεροι από χίλιοι άνεργοι κάθε μέρα, συμβάλλουν στη διάλυση του θεσμού της οικογένειας, την μονιμότητα της φτώχειας, αλλά και φανερώνουν την ανικανότητα της διοίκησης να κάνει έστω τα λίγα που θα μπορούσε για να ανακουφίσει τους φτωχούς. Τα φανερώνουν όλα αυτά, τα στοιχεία που συνθέτουν το κοινωνικό πορτρέτο της Ελλάδας της κρίσης σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Στη σχετική έκδοση, που γίνεται για πέμπτη χρονιά και σκιαγραφείται η εικόνα μιας χώρας σε ελεύθερη πτώση.

Το 2011 η φτώχεια αφορούσε το 21,4% του πληθυσμού από το 20,1% κατά το 2010 και παρουσίαζε αυξητική τάση. Εντούτοις, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής του ΕΚΚΕ, αυτό δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Σημαντικότερα, κατά τον ίδιο είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φαινομένου που οι επιστήμονες ονομάζουν «νέα φτώχεια». Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, αυτή η «νέα φτώχεια» πλήττει και τους εργαζόμενους με σχέσης μερικής απασχόλησης (το 29, 4% είναι κάτω από το όριο), τους αυτοαπασχολούμενους με συμβοηθούντα μέλη, δηλαδή τις οικογένειές τους (25,4% κάτω από το όριο).

Ειδικά στις οικογένειες με παιδιά που και οι δύο γονείς είναι άνεργοι το ποσοστό της φτώχειας είναι 57,8%, ενώ ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι το 1/3 του 1 εκατομμυρίου θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν που υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκαν κατά τα έτη 1991-2008 χάθηκαν κατά την τελευταία διετία.

Κι όμως μαθαίνουμε ότι ο κ. Μανιτάκης υπουργός της μεταρρύθμισης της Ελλάδας, βγάζοντας στη διαθεσιμότητα 13 από τους 26 υπαλλήλους κάνει σε μια υπηρεσία και εξαιρέσεις. Στο υπουργείο του διατυπώνονται ήδη πολλά παράπονα γιατί εξαιρέθηκε από την πρώτη «φουρνιά» των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων, και υπάλληλος η οποία διορίστηκε το 2010 αλλά δεν υπηρέτησε σε αυτό ούτε μία μέρα γιατί αμέσως αποσπάστηκε στο γραφείο του συζύγου της, ο οποίος διετέλεσε υπουργός στο παρελθόν και τώρα προσπαθεί να ηγηθεί κίνησης στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Στο μεγάλο αυτό καζάνι τι να σκεφθεί κανείς πέρα από το να κάνει πικρές σκέψεις για τους σωτήρες του. Δυστυχώς!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑