Βαλκάνια

Published on December 1st, 2012 | by fileto

0

Κόντρα στην βουλγαρική βουλή για τα καυσόξυλα

Φωτιές άναψε η συζήτηση για τα αποθέματα καυσόξυλων που έχουν εξαντληθεί στην Βουλγαρία, επειδή τα περισσότερα πήραν τον δρόμο της εξαγωγής προς την Ελλάδα. Η ερώτηση του βουλευτή του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ντίμτσο Μιχαλέβσκι (γνωστός από τις συχνές επισκέψεις του στην Κομοτηνή, ως υπουργός), προς τον υπουργό Γεωργίας Μιροσλάβ Νάιντενοφ για το αν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις πως θα υπάρχουν αρκετές ποσότητες καυσόξυλων το χειμώνα, εξελίχθηκε σε λογομαχία και ανταλλαγή αιχμηρών φράσεων. Σύμφωνα με τον Μιχαλέβσκι, αναμένεται έλλειψη καυσόξυλων όπως και αύξηση στις τιμές λόγω των καταργημένων δημοπρασιών και τις αυξημένες εξαγωγές στην Ελλάδα. Από τις αρχές του έτους παρήχθησαν 2,5-3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τεχνικής ξυλείας και η μισή από αυτήν την ποσότητα εξήχθη στην Ελλάδα. Ο χειμώνας έρχεται και οι ανεπαρκείς ποσότητες θα οδηγήσουν σε έλλειμμα και αυξημένες τιμές των καυσόξυλων, προέβλεψε ο πρώην υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης .

Από την πλευρά του ο υπουργός κ. Νάιντενοφ δήλωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για έλλειψη ή δυσκολίες στις προμήθειες του πληθυσμού με καυσόξυλα. Υπήρξε μόνο μια καταγγελία από δημάρχους χωριών στην περιοχή του Πέτριτς, αλλά εκεί βρέθηκε μια λύση. «Με τα χρήματα τα οποία ξοδέψατε για τον Υδάτινο καθρέφτη στο Κίρτζαλι θα μπορούσαμε να πληρώσουμε 2.222.222,2 κυβικά μέτρα καυσόξυλων. Τόσα δυάρια αξίζετε και εσείς και η κυβέρνησή σας», απάντησε ο υπουργός στο βουλευτή. (Το 2 είναι ο χαμηλότερος βαθμός στο βουλγαρικό εκπαιδευτικό σύστημα). Ο κ. Μιχαλέβσκι απείλησε πως αν υπάρξει έλλειμμα, σε λίγες εβδομάδες οι σοσιαλιστές θα σταθούν επικεφαλής της διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Νάιντενοφ, δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα επειδή συνέχεια αυξάνονται οι ποσότητες καυσόξυλων στην αγορά. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2012 πουλήθηκαν περισσότερα από 1.000.000 κυβικά μέτρα καυσόξυλων και ικανοποιήθηκαν οι ανάγκες 200.000 οικογενειών. Μέχρι τα τέλη του έτους οι δασικές υπηρεσίες θα προσφέρουν άλλες περίπου 300.000 κυβικά μέτρα προς άμεση πώληση, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο Μιροσλάβ Νάιντενοφ εξήγησε πως τα τελευταία τρία χρόνια η παραγωγή ξυλείας αυξήθηκε κατά 19%, και τα έσοδα από τις πωλήσεις της ξυλείας – κατά 42% σε σχέση με το 2009. Κατά τη γνώμη του υπουργού οι υπόλοιπες ποσότητες απλά κλέβονταν στο παρελθόν. «Ο μισθός στο δάσος είναι μικρός, αλλά το δάσος είναι μεγάλο – αυτή ήταν η βασική αρχή της κυβέρνησής σας», απευθύνθηκε ο Νάιντενοφ στους σοσιαλιστές και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (DPS), αναφερόμενος στις γνωστές αλλαγές δασών. «Χαρίσατε σε δικούς σας ανθρώπους 33 000 στρέμματα», συνέχισε ο υπουργός.

Ο βουλευτής του GERB Εμίλ Ντιμιτρόφ δήλωσε πως οι βουλευτές της αριστεράς είναι πολύ αναιδείς αν τολμούν να μιλάνε για προβλήματα με τα καυσόξυλα. Σύμφωνα με τον Ντιμιτρόφ (ο οποίος είναι ιδιοκτήτης δάσους), ούτε ένας δήμαρχος δεν παραπονέθηκε πως δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι προμήθειες στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε προνομιακές τιμές. Και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να εξάγονται συγκεκριμένες ποσότητες και να λαμβάνει η χώρα χρήματα για αυτό.

«Αισθάνομαι σαν να ζω σε έναν παράλληλο κόσμο και το κυβερνών κόμμα έχει φύγει εντελώς από την πραγματικότητα στη Βουλγαρία», δήλωσε ο βουλευτής  του DPS Γιουνάλ Τασίμ και συμπλήρωσε πως την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμαρχος της πόλης Μομτσίλοβγκραντ του έστειλε μια επιστολή στην οποία παραπονιόταν ότι το 70% από τους κατοίκους του δήμου δεν έχουν καυσόξυλα. Κατά τη γνώμη του Τασίμ με τη βοήθεια του νόμου που ψηφίστηκε από το GERB δημιουργούνται διάφορα σχήματα για την οικειοποίηση του μεγαλύτερου πλούτου της χώρας – των δασών.

Ο συμπρόεδρος του Μπλε Συνασπισμού Ιβάν Κόστοφ δήλωσε πως η Βουλγαρία διαθέτει τεράστιες δυνατότητες παραγωγής ξυλείας και πρέπει να αναπτυχθεί ανταγωνισμός στην αγορά των καυσόξυλων. Κατά τη γνώμη του αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και θα βοηθήσει τους ανθρώπους, αλλά ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό θα καταργηθεί η πολιτική χειραγώγηση. Αυτή η πολιτική αγοράς  ψήφων η οποία ήταν γνωστή και πριν το 1944,  είναι μεγάλη ντροπή, σχολίασε ο Κόστοφ.

Τελικά έγινε σαφές πως το υπουργείο Γεωργίας θα αναλύει κάθε έξι μήνες τις τιμές των καυσόξυλων και τις άμεσες πωλήσεις σε φυσικά πρόσωπα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑