Άποψη - Γνώμη

Published on December 2nd, 2012 | by fileto

0

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ Έξω οι κλέφτες….

Έτσι φώναζε ο καλός μας ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος στην γνωστή κωμωδία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Πάντως στην Ελλάδα ισχύει η παροιμία, «δούλεψε να φας και κλέψε νάχεις» και αυτό εξηγείται στην προσπάθεια του μπετοναρισμένου κράτους των δημοσίων υπαλλήλων που δεν θέλουν επ’ ουδενί να ανοίξει η κερκόπορτα της αποπομπής επίορκων και μακρυχέρηδων δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι ήταν εθισμένοι στο φακελάκι και στο βούτηγμα του χεριού στο …μέλι του δημοσίου χρήματος!

Πως αλλιώς να εξηγήσεις ότι έντονες αντιδράσεις προκαλεί η καταγγελία του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με τον οποίο τα πειθαρχικά συμβούλια μοιράζουν αθωωτικές αποφάσεις σε επίορκους υπαλλήλους!

Την ώρα που οι αρμόδιοι «παλεύουν» να βρουν ποιοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα κάποιοι καλύπτουν αυτούς, που αν δούλευαν στον ιδιωτικό τομέα και είχαν πράξει τα παραπτώματα τους θα είχαν σίγουρα απολυθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια υπάλληλος του ΟΑΕΔ, που είχε βγάλει μηναίο επίδομα ανεργίας σε όλο της το σόι, τιμωρήθηκε μόνο με 4 μήνες παύσης, όπως και υπάλληλος – κλέφτης του υπουργείου Υγείας, που είχε αποσπάσει 51.000 ευρώ!

Ταμίας του δήμου Θεσσαλίας που απέσπασε το ποσό των 93.000 ευρώ απλώς… υποβιβάστηκε, ενώ δημόσιος υπάλληλος με… 169 μέρες άδεια σε ένα χρόνο «τιμωρήθηκε» με 6 μήνες παύση.

Δεν έχει τέλος ο κατάλογος με τους επίορκους υπάλληλους που την βγάζουν «λάδι» την ώρα που άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Να ήταν μόνο αυτά; Γιατροί βρέθηκαν με εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς τους και πολύ μελάνι χύθηκε, αλλά δεν μάθαμε ποιο ήταν το αποτέλεσμα της δικαστικής και οικονομικής έρευνας. Άκρα του τάφου σιωπή!

Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε στο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς ο κ. επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, τα νέα πειθαρχικά συμβούλια, στα οποία θα μετέχουν ανώτεροι δικαστικοί, δεν έχουν πάρει ακόμα μπροστά, ενώ τα παλιά, όπου μετέχουν και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων τους καλύπτουν.

Και όλα αυτά την ώρα που η διαφθορά και η γραφειοκρατία κοστίζουν κάθε χρόνο 28 δισεκατομμύρια ευρώ.

Φωνάζουν και οδύρονται συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων για την διαθεσιμότητα, αλλά ουδείς μιλάει για το πιο σημαντικό, ότι πρέπει να εργαστούν μια που έχουν εξασφαλισμένο τον έστω κουτσουρεμένο μισθό τους.

Γιατί στην άλλη άκρη του νήματος διαβάζουμε πως πολλοί συνέλληνες κόβουν ακόμη και τις δαπάνες για το σταθερό τους τηλέφωνο λόγω της οικονομικής κρίσης.

Όπως λέει το ρεπορτάζ από το περασμένο καλοκαίρι και μετά οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι διαπιστώνουν ότι λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, μία στις δύο γραμμές που διακόπτονται αφορούν τη σταθερή τηλεφωνία.

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για απλές γραμμές τηλεφώνου οι οποίες δεν εξυπηρετούν συνδέσεις Internet.

Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό αποσυνδέσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο και κόβουν τις τηλεφωνικές τους συνδέσεις.

Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, καταγράφεται απότομη μείωση της διείσδυσης των προσωπικών υπολογιστών, των τηλεφωνικών συνδέσεων και των συνδέσεων Διαδικτύου στα ελληνικά νοικοκυριά.

Γιατί μετά από αυτά μας πειράζει που οι Γερμανοί (οι οποίοι πέρασαν από το Κοινοβούλιό τους με μεγάλη πλειοψηφία την βοήθεια στην Ελλάδα) μας λένε συνεχώς ότι πρέπει να σοβαρευτούμε και να αφήσουμε τις υπεκφυγές και τις αναβολές στην μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα ο οποίος ως Λερναία Ύδρα κατασπαράζει πόρους που θα έπρεπε να διοχετευτούν στον ιδιωτικό τομέα;

Ναι, κάθε άλλο παρά ενθουσιασμένοι εμφανίζονται οι Γερμανοί για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα που εγκρίθηκε μόλις από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, όπως δείχνει δημοσκόπηση του καναλιού ZDF.

Με μικρή διαφορά προηγούνται οι υποστηρικτές της χρεοκοπίας: το 46% των Γερμανών υποστηρίζει ότι θα ήταν καλύτερα να χρεοκοπήσει η Ελλάδα και το 43% εγκρίνει την συμφωνία, ενώ το 11% δεν έχει κατασταλάξει.

Το 40% πιστεύει ότι στο μέλλον θα χρειαστεί περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Το 69% πιστεύει ότι η Ελλάδα τελευταία δεν έχει προχωρήσει σε αρκετές κινήσεις για να βγει από την κρίση. Μόνο 19% πιστεύει ότι η χώρα έχει κάνει αρκετές προσπάθειες.

Και έτσι πρέπει να γίνει. Φτάνουν πια οι αναβολές και οι λαμογιές. Τα μεγάλα λόγια πια δεν έχουν πέραση σε κανέναν. Θα πρέπει να σοβαρευτούμε και πάνω απ’ όλα οι πολιτικοί μας οι οποίοι πρέπει να πάρουν αποφάσεις ουσίας και όχι διαχείρισης.

Οι βλακείες που ακούγονται για το νέο φορολογικό δεν αφήνουν κανένα περιθώριο από το να σκεφθούμε ότι οι …μακρυχέρηδες και οι χρυσές οικογένειες εν Ελλάδι είναι στο απυρόβλητο και οι υπόλοιποι στη …χαβούζα!

ΓΚ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑