Εκδηλώσεις

Published on December 4th, 2012 | by fileto

0

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης στην Κομοτηνή

Το νέο βιβλίο του βορειοελλαδίτη συγγραφέα Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Περιπολών περί πολλών τυρβάζω», υποψήφιο για  το κρατικό βραβείο διηγήματος, θα παρουσιασθεί στη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012 στις 20.00  στον χώρο του βιβλιοπωλείου +βιβλία Καφετζή (Ορφέως 21).

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το βιβλιοπωλείο +βιβλία Καφετζή, και τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

Για το βιβλίο θα συνομιλήσει με τον  συγγραφέα  ο δημοσιογράφος Γιώργος Σταματόπουλος, ενώ προλογίζει η δημοσιογράφος Κατερίνα Πουλοπούλου, αρχισυντάκτρια πολιτισμού της εφημερίδας «Η Ελλάδα αύριο»

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η δημοσιογράφος – ηθοποιός Μαρία Παπαδοπούλου

Συντονίζει η Τζένη Κατσαρή, φιλόλογος, εκδότρια-διευθύντρια εφημερίδας Παρατηρητής της Θράκης

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Πρόκειται για είκοσι έξι νέα διηγήματα γραμμένα την τελευταία τριετία που αποτελούν τριλογία μαζί με τις δύο προηγούμενες συλλογές, «Επί ψύλλου κρεμάμενος» και «Μεταξύ σφύρας και Αλιάκμονος». Κινούνται σε πιο προσωπικό τόνο, αλλά αντλούν την έμπνευσή τους και από τον κοντινό περίγυρο. Οι μνήμες, η εφηβική ηλικία, η μοναξιά, το παίγνιο, οι απρόβλεπτες παρέες, τα εκπληκτικά ζώα, η μουσική, η τραγωδία της απώλειας αλλά και το κέρδος της αναγέννησης, το δυσνόητο των άλλων αλλά και η συντροφιά είναι κάποιοι από τους θεματικούς άξονες των διηγημάτων αυτών που αποσπασματικά συμπληρώνουν το πάζλ εκδοχών του νεοελληνικού βίου και της προσωπικής περιπέτειας. Κινούνται σε πολλούς τόνους, από το δραματικό στο κωμικό, κι από τον υπονομευμένο λυρισμό στο θάμβος, το παράδοξο και την ανατροπή

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

-Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953 και σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε σε εφημερίδες, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Τα μυθιστορήματά του «Γερνάω επιτυχώς» και «Ουζερί Τσιτσάνης» ανέβηκαν θεατροποιημένα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία  Σωτήρη Χατζάκη, όπως και το «Με τα παιδιά της πιάτσας» (ένα παίγνιο με τον Νίκο Τσιφόρο), σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Έγραψε το σενάριο της ταινίας του Παντελή  Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος», σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη, και τα κείμενα της μουσικοθεατρικής παράστασης «Σαν τραγούδι μαγεμένο», που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ-3, διηύθυνε την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» και τα περιοδικά «Θ-97» (τιμήθηκε με το βραβείο «Ιπεκτσί»), «Τάμαριξ», «Χίλια Δέντρα», «Πανσέληνος» (έλαβε το ευρωπαϊκό βραβείο «European Newspaperdesign Awards 2000») και «Επιλογές» της «Κυριακάτικης Μακεδονίας». Συνεργάστηκε επί δύο χρόνια με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση.
Εργογραφία:
– “Μάτι φώσφορο, κουμάντο γερό”, διηγήματα. Θεσσαλονίκη, Ιανός, 1989. Αθήνα, Καστανιώτης, 1992, “Η ψίχα της μεταλαβιάς”, διηγήματα. Θεσσαλονίκη, Τραμ, 1990, “Η στενωπός των υφασμάτων”, διηγήματα. Αθήνα, Καστανιώτης, 1992,  “Πάλι κεντάει ο στρατηγός”, διηγήματα. Αθήνα, Καστανιώτης, 1996, “Ακριανή λωρίδα. Η ψίχα της μεταλαβιάς”, διηγήματα. Αθήνα, Καστανιώτης, 1998, “Γερνάω επιτυχώς”, μυθιστόρημα, Αθήνα, Κέδρος, 2000, “Ουζερί Τσιτσάνης”, μυθιστόρημα, Αθήνα, Κέδρος, 2001,  “Επί ψύλλου κρεμάμενος”, Αθήνα, Κέδρος, 2003, “Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου”, μυθιστόρημα, Αθήνα, Κέδρος, 2006, “Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας”, μυθιστόρημα, Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα, 2008, “Μεταξύ σφύρας και Αλιάκμονος”, Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα, 2009,  “Περιπολών περί πολλών τυρβάζω”, Αθήνα, Εκδόσεις Πατάκη

 

-Ο Γιώργος Σταματόπουλος είναι δημοσιογράφος. Διευθυντής ειδήσεων στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 (2005-2010), αρχισυντάκτης ειδησεογραφικών και πολιτικών εκπομπών στο Mega Channel (1993 – 2001) και την ΕΡΤ (2003 – 2009) και πολιτικός συντάκτης στην εφημερίδα Κέρδος, στην οποία αρθρογραφεί έως και σήμερα. Από τον Οκτώβριο του 2011 είναι υπεύθυνος Τύπου και επικοινωνίας του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑