Ειδήσεις

Published on December 5th, 2012 | by fileto

0

Σε αναβολή του θέμα του χρυσού στη Θράκη

Να αναβληθεί το θέμα σχετικά με την έγκριση ή όχι της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Μεταλλευτικών και Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων στο Πέραμα» Έβρου της εταιρίας «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ», αποφάσισαν χτες τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Το ζήτημα της αναβολής προέκυψε όταν μετά από τις δύο διαφορετικές τοποθετήσεις, του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη και του γενικού διευθυντή της εταιρίας Γιώργου Μαρκόπουλου, υπήρξαν προβληματισμοί ως προς τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις αρχαιότητες της περιοχής η χρήση δυναμίτη στις εξορύξεις πετρωμάτων. Μετά από πρόταση της Γενικής Γραμματέα ΥΠΑΙΘΠΑ, Λίνα Μενδώνη, θα κληθεί σε επόμενο Συμβούλιο ο Επαμεινώνδας Τολέρης από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, ο οποίος θα απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα.
Είχε προηγηθεί η θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ως προς τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς οι ανασκαφικές έρευνες στις δοκιμαστικές τομές που ανοίχτηκαν στην περιοχή ενδιαφέροντος της εταιρίας -γύρω από το ύψωμα Μαυρόπετρα- περιέχουν ελάχιστα αρχαία: λίγη κεραμική και μερικά μικρά κοίλα αγγεία, χαρακτηριστικά της υπαίθριας λατρείας στη Θράκη, ένα σπάραγμα τοίχου και λαξεύματα στον βράχο. Επίσης, η Διεύθυνση δεν θεωρεί ότι θα υπάρχει πρόβλημα με Ακρόπολη του Αγίου Γεωργίου Πετρωτών, η οποία θα απέχει από την περιοχή του υπαίθριου λατομείου 1 ως 3 χλμ.
Αίσθηση προκάλεσαν τα λόγια του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, ο οποίος ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στην πραγματοποίηση του έργου. «Εδώ και 14 χρόνια πολεμάμε αυτή την υπόθεση. Χιλιάδες άνθρωποι στην περιοχή δεν θέλουν αυτή την επένδυση, η οποία αν γίνει θα καταστρέψει την Αλεξανδρούπολη και τη Θράκη», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λαμπάκης, επισημαίνοντας τους κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία από την ύπαρξη στην περιοχή 11,5 τόνων κυανούχου τέλματος σε δεξαμενές ύψους 90 μ., αλλά και στις αρχαιότητες της περιοχής από τη χρήση δυναμίτη στο 60% της εξόρυξης του πετρώματος.
«Ακολουθούμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία ως προς τη χρήση κυανίου για την εκχύλιση του χρυσού, το οποίο θα είναι ελάχιστο και στη διάρκεια του χρόνου θα διαλυθεί», υποστήριξε ο γενικής διευθυντής των «Χρυσωρυχείων Θράκης», ο οποίος τόνισε το αντιστρέψιμο χαρακτήρα του έργου, καθώς μετά το πέρας των εξορύξεων θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση του τοπίου με φύτευση μαύρης πεύκης -χαρακτηριστικό είδος της περιοχής. Όσο δε για τον δυναμίτη, ανέφερε ότι η χρήση του, που γίνεται σε όλα τα λατομεία, θα είναι ελεγχόμενη.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑