Ειδήσεις

Published on December 10th, 2012 | by fileto

0

Στο «κόκκινο» οι κλοπές μετασχηματιστών στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Τα 4 εκατ. ευρώ ξεπερνούν οι ζημίες από δολιοφθορές και κλοπές υλικών από τους μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ (πρώην ΔΕΗ) στα αντλιοστάσια του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου οι ζημίες του ΔΕΔΔΗΕ από κλοπές υλικού ανήλθαν μόνο για φέτος σε 4.036.000 ευρώ, όταν το σύνολο των ζημιών σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα ήταν 5.243.533 ευρώ», είπε ο περιφερειακός σύμβουλος και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της ΠΚΜ Β. Κανάκας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Κεντρικής Μακεδονίας Ιορδάνης Αμανατίδης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας Αντώνιος Τζίτζης, καθώς και οι Πρόεδροι των ΤΟΕΒ της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης συζητήθηκε το σοβαρότατο ζήτημα της κλοπής καλωδίων και μετασχηματιστών (υποσταθμών) του ΔΕΔΔΗΕ από τα ιδιωτικά αντλιοστάσια του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ, με αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφές στο δίκτυο και υψηλότατες ζημίες τόσο στους αγρότες όσο και στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο περιφερειακός σύμβουλος και Προέδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της ΠΚΜ Β. Κανάκας ανέλυσε διεξοδικά το πρόβλημα, που «αποτελεί μάστιγα για τον αγροτικό κόσμο της Κεντρικής Μακεδονίας» και μίλησε για την έξαρση των κλοπών σε υλικά, όπως μετασχηματιστές και καλώδια για την αφαίρεση χαλκού προς εκμετάλλευση από επιτήδειους. «Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου οι ζημίες του ΔΕΔΔΗΕ από κλοπές υλικού ανήλθαν μόνο για φέτος σε 4.036.000 €, όταν το σύνολο των ζημιών σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα ήταν 5.243.533 €», είπε ο κ. Κανάκας.

«Εκτός από την καταστροφή των εισοδημάτων τους λόγω των κλοπών, οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρό θέμα στην άρδευση των εκτάσεών τους, καθώς τα αντλιοστάσια τίθενται εκτός λειτουργίας κατά την αρδευτική περίοδο», τόνισε ο κ. Κανάκας, ο οποίος πρότεινε μέτρα αντιμετώπισης, με τη συνεργασία του ΔΕΔΔΗΕ και της Ελληνικής Αστυνομίας. Ειδικότερα, ο κ. Κανάκας πρότεινε την αλλαγή του νομικού πλαισίου, ώστε οι κλοπές υλικών να χαρακτηρίζονται κακούργημα και όχι πλημμέλημμα, όπως συμβαίνει σήμερα. Παράλληλα, πρότεινε τη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, καθώς και του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ με την Αστυνομία, για την ανάπτυξη δράσεων από κοινού, με στόχο τον έλεγχο των χυτηρίων χαλκού, που υποδέχονται τα κλαπέντα υλικά, ενώ τόνισε ότι οι ίδιοι οι ΤΟΕΒ, σε συνεργασία με το ΔΕΔΔΗΕ, έχουν αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας τη φύλαξη των χώρων των αντλιοστασίων.

Για «ένα πρόβλημα ανύπαρκτο πριν από 3 χρόνια, που εμφανίστηκε λόγω της οικονομικής κρίση και το οποίο κοστίζει εκατομμύρια ευρώ στο ΔΕΔΔΗΕ και κατ’ επέκταση στους Έλληνες καταναλωτές», έκανε λόγο ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Κεντρικής Μακεδονίας Ιορδάνης Αμανατίδης. Ο κ. Αμανατίδης τόνισε ότι το 2010 οι κλοπές σε μετασχηματιστές ήταν μόνο 250, ενώ το 2012 ανήλθαν στις 1.500, γεγονός που αντιστοιχεί σε οικονομική ζημία 5.500.000 ευρώ για το ΔΕΔΔΗΕ τη Βόρεια Ελλάδα. Ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε επίσης στους κινδύνους καταστροφής του φυσικού και ζωικού κεφαλαίου των αγροτών, καθώς και στον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών ή τραυματισμού πολιτών που έρχονται σε επαφή με τους μετασχηματιστές κατά την αποκόλλησή τους. Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Κεντρικής Μακεδονίας σημείωσε το σοβαρό ζήτημα της καταπόνησης του δικτύου της ΔΕΗ και τη συνακόλουθη αναστάτωση των υπηρεσιών του ΔΕΔΔΗΕ από τις κλοπές, διότι δεν μπορούν να αναγνωριστούν έγκαιρα τα αίτια διακοπής της ηλεκτροδότησης των περιοχών.

«Η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο», τόνισε ο κ. Αμανατίδης, ο οποίος επισήμανε εκ νέου την ανάγκη αλλαγής του νομικού πλαισίου για τις κλοπές υλικών. Ο κ. Αμανατίδης παρουσίασε τις ενέργειες της ΔΕΗ για την αντιμετώπιση της κατάστασης, οι οποίες περιλαμβάνουν την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των 50.000 υποσταθμών στη Μακεδονία-Θράκη, επισημαίνοντας το υψηλό κόστος και τη δυσκολία του εγχειρήματος. Επίσης, αναφέρθηκε στη βελτίωση της έδρασης των μετασχηματιστών του ΔΕΔΔΗΕ στους στύλους, ώστε να δυσχεραίνεται η αποκόλλησή τους από τους επίδοξους κλέφτες και στην ενίσχυση των μέτρων φύλαξης, ακόμη και στο ξήλωμα ορισμένων κρίσιμων υποσταθμών, καθ’ υπόδειξη των ΤΟΕΒ, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (περίοδο έξαρσης του προβλήματος) και στην επανατοποθέτησή τους το χειμώνα.

Από την πλευρά του, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας Αντώνιος Τζίτζης αναφέρθηκε στην όξυνση του προβλήματος της κλοπής μετάλλων στην Κεντρική Μακεδονία, που πλήττουν κυρίως δημόσιους οργανισμούς, συνήθως το ΔΕΔΔΗΕ, τον ΟΣΕ και σχολικά συγκροτήματα. Υπογράμμισε μάλιστα ενδεικτικά ότι τα χυτήρια χαλκού κατά τη διάρκεια του έτους αυξήθηκαν από 12 σε 52. ο κ. Τζίτζης μίλησε, τέλος, για τις κατασταλτικές ενέργειες των διωκτικών αρχών αλλά και για το προφίλ των δραστών, καθώς και για τη συνεργασία της Αστυνομίας με το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για εκτάκτους ελέγχους στα χυτήρια και απώτερο στόχο τον εντοπισμό των δραστών. «Χρειάζεται ευαισθητοποίηση των πολιτών για το θέμα και έγκαιρη ενημέρωση της Αστυνομίας, ώστε να μπορούμε να επεμβαίνουμε αποτελεσματικά», κατέληξε ο κ. Τζίτζης.

Και οι τρεις εμπλεκόμενοι φορείς δήλωσαν ότι επίκειται η δημιουργία τετραψήφιου τηλεφωνικού αριθμού όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνουν σχετικά με περιστατικά κλοπής μετάλλων, που υποπίπτουν στην αντίληψή τους.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑