Άποψη - Γνώμη

Published on December 31st, 2012 | by fileto

0

Στον Καιάδα μας ρίχνουν

Είναι τραγικό. Ενώ όλοι οι Έλληνες κινδυνεύουν από εγκεφαλικό, το έδαφος για μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον ερχόμενο Ιανουάριο προλειαίνει το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενόψει της απελευθέρωσης των τιμολογίων.

Την ίδια ώρα ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας και ΔΕΗ πασχίζουν να αναδιανείμουν την πίτα της επιδότησης των 30 εκατ. ευρώ που σήμερα απολαμβάνουν έξι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες σχεδιάζεται να αποσυρθούν το 2013, ενώ οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών καταγγέλλουν την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κρατικές ενισχύσεις εκατομμυρίων ευρώ προς τις ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου.

Στο θέμα των τιμολογίων της ΔΕΗ, που αναμένεται ότι μέσα στο 2013 θα εκτοξευτούν σε «δόσεις» έως και 20-30% υψηλότερα, ο υφυπουργός Ενέργειας, Ασημάκης Παπαγεωργίου, επισήμανε σε δηλώσεις του χθες ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η επιβάρυνση των τελικών καταναλωτών να είναι περιορισμένη.

Άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι τα περιθώρια δεν είναι μεγάλα, δεδομένου ότι η απελευθέρωση των τιμολογίων αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Την ίδια ώρα πάντως που οι πολίτες θα φορτωθούν νέες αυξήσεις στο ρεύμα, η Ελλάδα θα κληθεί να δικαιολογήσει τις υπέρογκες ενισχύσεις που εξακολουθεί να δίνει στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου, μέσω του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους.

Πρόκειται στην ουσία για ένα παράλληλο σύστημα επιδότησης των μονάδων φυσικού αερίου, που υιοθετήθηκε προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη βιωσιμότητά τους στο παρελθόν, ωστόσο σήμερα διατηρείται, ενισχύοντας τες με έσοδα εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Σύνδεσμος Παραγωγής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά προσέφυγε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγγέλλοντας ότι ο μηχανισμός αυτός στην ουσία αποτελεί «παράνομη κρατική ενίσχυση, η οποία μάλιστα νοθεύει ή ακόμα και ακυρώνει τον υγιή ανταγωνισμό σε επίπεδο ηλεκτροπαραγωγής».

Στην αγορά, έχει πάντως ξεκινήσει ήδη ο διάλογος για την αλλαγή του συγκεκριμένου συστήματος χρηματοδοτικής στήριξης των μονάδων φυσικού αερίου.

Την ίδια στιγμή, η ΡΑΕ προσανατολίζεται να προτείνει την απόσυρση έξι παλαιών μονάδων της ΔΕΗ την επόμενη χρονιά (ΛΙΠΤΟΛ, Αλιβέρι 3 & 4, Λαύριο 1 & 2 και Άγιος Γεώργιος 9) ώστε να απελευθερωθούν περί τα 33 εκατ. ευρώ, τα οποία σήμερα εισπράττουν εν είδει επιδότησης μέσω των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), προκειμένου να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα ώστε να καλύψουν ανάγκες ηλεκτροδότησης.

Εφόσον αποσυρθούν οι συγκεκριμένες μονάδες, οι «παίκτες» της αγοράς θα εισπράξουν ουσιαστικά περισσότερα χρήματα. Το κόστος των ΑΔΙ για όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν σήμερα ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ ετησίως (45.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και από πολλούς θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό.

Πέρα από αυτό το μεμονωμένο, οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που σχεδιάζονται για το 2013 σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των αποδοχών οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια, αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ακόμα και μία νέα ευνοϊκή ρύθμιση για του οφειλέτες του δημοσίου δεν φτάνει για να μειωθούν τα χρέη τους. Ήδη στο 10μηνο του έτους οι οφειλές των φορολογούμενων έχουν ξεπεράσει τα 11 δισ ευρώ και όπως όλα δείχνουν στο τέλος του έτους θα έχουν προσεγγίσει τα 13 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση μία ενδεχόμενη ρύθμιση σε 36 δόσεις όπως αυτή που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο θα βοηθήσει κάποιους να πληρώσουν τις οφειλές τους ή τμήμα αυτών. Βέβαια, την τελική έγκριση θα δώσει η τρόικα, η οποία προς το παρόν είναι αντίθετη με κάθε νέα χαριστική ρύθμιση! Τα στοιχεία πάντως του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν για μία ακόμη φορά ότι τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με την οικονομική εξαθλίωση, κάτι που δεν ορατό από τους πιστωτές μας

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά τον Οκτώβριο προστέθηκαν ακόμη 856 εκατ. ευρώ στα ληξιπρόθεσμα χρέη ανεβάζοντας το ποσό των «νέων» οφειλών από την αρχή του έτους στο ποσό των 11,025 δισ. ευρώ. Μόνο στο τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανήλθαν σε 7,14 δισ. ευρώ. Η αύξηση των οφειλών προς το Δημόσιο στο συγκεκριμένο τρίμηνο συμπίπτει με την υποχρέωση πληρωμής του φόρου εισοδήματος και του ειδικού τέλους ακινήτων που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έχουν εκτιναχθεί (παλαιές και νέες) στα 54,59 δισ. ευρώ.

Ο Καιάδας άνοιξε …και μας περιμένει!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑