Ειδήσεις

Published on January 3rd, 2013 | by fileto

0

Τα έθιμα των Φώτων στην ΑΜ-Θ

Με ρίψη του τιμίου σταυρού στα ύδατα αλλά και με πλήθος εθίμων και παραδόσεων κλείνει το Δωδεκαήμερο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στην Αν. Μακεδονία και Θράκη ρίψεις σταυρού θα γίνουν στις 6 Ιανουαρίου, στις παραθαλάσσιες πόλεις και σε χωριά της περιοχής (Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Άβδηρα, Νέα Ηρακλείτσα, Νέα Πέραμος, Μαρώνεια). Σε ποτάμια και ρεματιές θα ρίξουν τον σταυρό στην Μεσορόπη (η οποία δοκιμάστηκε από τον θάνατο των τριών παιδιών, πριν τα Χριστούγεννα), σε χωριά του Έβρου και του Νέστου. Στο Κάτω Νευροκόπι ο σταυρός θα πέσει σε χείμαρρο που περνάει μέσα από τον οικισμό, ενώ στον Άρδα του Έβρου στον Έβρο ποταμό. Στα παρανέστια χωριά Σταυρούπολη και Τοξότες Ξάνθης και Παρανέστι Δράμας, τα νερά θα αγιαστούν στον Νέστο.

Η θρησκευτική κατάνυξη “ανταμώνει” με το ξεφάντωμα την ημέρα των Θεοφανείων, γιορτή κατά την οποία, όπως πιστεύει ο λαός, φεύγουν οι καλικάντζαροι!

Στη Νικήσιανη Παγγαίου Καβάλας την ημέρα του Αη Γιαννιού, όπως και σε αρκετά χωριά της Δράμας (Μοναστηράκι) οι κάτοικοι και οι επισκέπτες διασκεδάζουν με το έθιμο των “Αράπηδων”. Άνδρες νεαρής ηλικίας μεταμφιέζονται φορώντας προβιές και μουτσούνες ζώων, ενώ κουδούνια κοσμούν τη μέση τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούν εκκωφαντικό θόρυβο. Ένα ιδιόμορφο λαϊκό δρώμενο το οποίο έχει τις ρίζες του στην Διονυσιακή λατρεία και στο μύθο αναγέννησης της γης!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑