Άποψη - Γνώμη

Published on January 7th, 2013 | by fileto

0

The Greek γκάτζετ “Fakelaki”

Ξέρετε ότι από δω και πέρα όλα τα ΜΜΕ του κόσμου θα ασχολούνται με την Ελλάδα και καθετί βγάζει και παράγει αυτή η χώρα. Τι περιμένεις όταν ο ίδιος σου ο πρωθυπουργός πήγαινε στην ξένη και έλεγε στους συνομιλητές του ότι κυβερνούσε ένα κράτος διαφθαρμένων. Δίνεις στον ξένο και στον χωριάτη θάρρος και αυτός όχι ανεβαίνει στο κρεβάτι σου αλλά σε καβαλάει κι από πάνω. Τους κινήσαμε το ενδιαφέρον!

Μέσα σε όλα τα άλλα δημοσιεύματα μας έρχεται και ένα εγγλέζικο το οποίο ανακαλύπτει στους αναγνώστες του το Γκρήκ Γκάτζετ -ελληνική εφεύρεση- με το όνομα “Fakelaki”.

Λοιπόν το BBC Magazine με άρθρο του στις αρχές του νέου έτους ασχολείται με τους Έλληνες και τη δωροδοκία – “fakelaki”, στο δημόσιο, καθώς και με το θυμό που φουντώνει.

«Οι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι, είναι θυμωμένοι, αισθάνονται εξαπατημένοι. Αισθάνονται ότι έχουν απειληθεί από ένα σύστημα που τους έχει καταστήσει ανίσχυρους μπροστά του” Λέει η κα Χριστίνα Τρεμόντι σε συνέντευξη που έδωσε στον Andrew Bomford για το BBC.

Συγκεκριμένα το BBC εξηγεί με τον δικό του τρόπο τι σημαινει η λέξη “φακελάκι” καθώς και τι έκανε η κα Χριστίνα Τρεμόντι, μετά από μία τραυματική εμπειρία της σε ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο, όπου χρειάστηκε να πάει επειγόντως ο παππούς της.

Και συνεχίζει στο άρθρο του το BBC Magazine. “Η τραυματική της αυτή εμπειρία, την έκανε αν και σπούδαζε σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, να αποφασίσει να ανακαλύψει το πόσο διαδεδομένη ήταν η πρακτική αυτή στην Ελλάδα.

Εμπνευσμένη από παρόμοιες ιστοσελίδες στην Ινδία και την Κένυα, η Χριστίνα έφτιαξε την ιστοσελίδα edosafakelaki (που σημαίνει «Πλήρωσα μια δωροδοκία”), η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους να αναφέρουν ανώνυμα περιπτώσεις δωροδοκίας, ή ακόμη και περιπτώσεις όπου δωροδοκίες απορρίφθηκαν.

“Στην αρχή, οι άνθρωποι εξεπλάγησαν με τις ιστορίες που γράφτηκαν στην ιστοσελίδα και τις είχαν ακούσει στο παρελθόν μόνο μεταξύ φίλων. Αλλά τώρα πραγματικά πιστεύω ότι όσο το χρέος αυξάνεται υπάρχει μια πανελλήνια τάση των πολιτών για ξεκαθάρισμα.»Λέει η κα Χριστίνα Τρεμόντι.

Σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, 1.000 διαφορετικές υποθέσεις δωροδοκίας εμφανίστηκαν στην ιστοσελίδα.

Υπό τη πίεση της σοβαρότατης οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων που είχε στις ζωές τους οι άνθρωποι ξεχειλίζουν από θυμό. Πάνω από το ένα τέταρτο των Ελλήνων είναι άνεργοι. Πολλοί δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά τις σχετικά μικρής κλίμακας δωροδοκίες που μέχρι πρότινος θεωρείτο ως τρόπος ζωής.

Ιστορίες τρόμου αφθονούν στην ιστοσελίδα – το 60% των εγγραφών αφορά τη διαφθορά στο δημόσιο σύστημα υγείας, το 15% για δωροδοκίες καταβληθεί για την απόκτηση άδειας οδήγησης, και το 4% για την έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Πολύ συχνά κατονομάζονται μεμονωμένα ιδρύματα, έτσι υπάρχουν πολλές ενδείξεις για τις αρχές, εφόσον το επιθυμούν, αναφέρει το BBC.

Και μη χειρότερα γιατί αντί οι ξένοι να έρχονται εδώ στην  πατρίδα μας και απροβλημάτιστοι να απολαμβάνουν σουβλάκι, μουσάκα και τζατζίκι με ολίγον Ζορμπά δη Γκρήκ τους δίνουμε την ευκαιρία να μας αποκαλύπτουν στους αναγνώστες τους και να μην μπορούμε μια πατέντα να την κρατήσουμε μυστική, ως την συνταγή της Κόκα Κόλα.

Δεν φτάνει που η άρπα κόλα των πολιτικών μας έφερε στο χάλι που βρισκόμαστε, μας έκαναν τόσο ευάλωτους στην αδηφάγα όρεξη των ξένων ΜΜΕ τα οποία μας ξεσκίζουν κανονικά κατά το κοινώς λεγόμενο.

Το μόνο που μας μένει είναι να πάμε αμέσως και να πατεντάρουμε τις εφευρέσεις μας όπως είναι: φοροδιαφυγή, φακελάκι, ροδακινέλαιο, γρηγορόσημο, ρουσφέτι και βουλευτική ασυλία, αλλά και τόσα άλλα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑