Ειδήσεις

Published on January 15th, 2013 | by fileto

0

Ανοιχτή αγορά παραγωγών θα λειτουργήσει στη Δράμα

Στη διαμόρφωση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέπει τη λειτουργία ανοιχτών αγορών αγροτών (farmers markets) εστιάζει το ενδιαφέρον του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη να προαναγγέλλει ότι σύντομα θα λειτουργήσει αντίστοιχος θεσμός και στη Δράμα.

Οι συγκεκριμένες αγορές θα επιτρέπουν στους παραγωγούς να διαθέτουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές σε ανταγωνιστικές τιμές. Ήδη λειτουργεί πιλοτικά το πρώτο στην περιοχή της Πρέβεζας, ενώ σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν σε Ηλεία, Δράμα, Κοζάνη και Χανιά.

Σε δηλώσεις του από το ‘Χωριό των Παραγωγών’ στον Δήμο Βύρωνα, ο υπουργός επεσήμανε τα πολλαπλάσια οφέλη της λειτουργίας των ανοικτών αγορών αγροτών. «Όπως ξέρετε ο θεσμός αυτός επιτρέπει το ράφι του πραγματικού παραγωγού να έρθει κατευθείαν στο ράφι του καταναλωτή. Αυτό μειώνει τη ψαλίδα και τις αποκλίσεις τιμών ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή και επιτρέπει από τη μία στον παραγωγό να πάρει μερικά λεπτά παραπάνω για να στηριχθεί, και από την άλλη στον καταναλωτή να μην πληρώνει δύο και τρεις φορές επάνω ένα προϊόν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε πως «είναι προς το συμφέρον όλων να πετύχει η προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει.

Πέραν αυτών, η εμπειρία δείχνει ότι δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα αλλά έχει επιπτώσεις και στις τιμές που πωλούν τα σούπερ μάρκετ, οι οπωροπώλες. Έτσι ο καταναλωτής σε απευθείας σχέση με τον παραγωγό, υποστηρίζει την ντόπια παραγωγική διαδικασία, το ντόπιο γενετικό υλικό, άρα τα οφέλη είναι πολλαπλάσια πέραν του οικονομικού».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑