Άποψη - Γνώμη

Published on February 6th, 2013 | by fileto

0

Κάτι δεν πάει καλά με το σκληρό ευρώ

Όπως όλες οι αναλύσεις δείχνουν το ευρώ δεν μπορεί πια να ξεπεράσει τις δυσκολίες του, στο να οδηγήσει σε ανάκαμψη τις χώρες του νότου στην Ευρώπη.

Μάλιστα η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει “δομικά προβλήματα” σύμφωνα με τον πρόεδρο της Goldman Sachs, Gary Cohn, προσθέτοντας ότι οι πολιτικοί δεν φαίνεται να έχουν συγκεκριμένο πλάνο για την ανάκαμψη της οικονομίας στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

“Για μένα, κανένας δεν έχει βρει ακόμα τη λύση για το ευρωπαϊκό θέμα” αναφέρει ο 52χρονος επικεφαλής της Goldman, σε συνέντευξή του  στην τηλεόραση του Bloomberg. “κανείς δεν μου έχει δώσει κάποια εξήγηση για το πώς ακριβώς θα δημιουργήσουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα, την Ισπανία ή σε κάποια άλλη χώρα της περιφέρειας”.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,1% φέτος, πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, μεταξύ των οποίων και η χορήγηση κεφαλαίων προς τράπεζες, αλλά και η χορήγηση απεριόριστου ρευστού στους δανειστές, δεν αρκούν για να επανέλθει η ανάπτυξη, λέει ο Cohn.

“Όλα αυτά είναι καλή λύση βραχυπρόθεσμα. Δεν δημιουργούν οικονομική ανάπτυξη. Δημιουργούν οικονομική σταθερότητα στις τράπεζες, όχι όμως οικονομική ανάπτυξη”, επισημαίνει.

Το ισχυρό ευρώ αποτελεί εμπόδιο για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, υποστηρίζει ο Cohn, καθώς το ενιαίο νόμισμα αποτελεί φέτος τον καλύτερο performer μεταξύ των 10 σημαντικότερων νομισμάτων, μετά τη σουηδική κορώνα.

Η δίκαιη τιμή του, η οποία εντοπίζεται στα 1,33 δολάρια, έχει επιστρέψει το ευρώ, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα στο οποίο κρινόταν ως υποτιμημένο.

Σύμφωνα, ωστόσο με τον οίκο, το κοινό νόμισμα είναι, σήμερα, υπερβολικά ακριβό για την ελληνική οικονομία.  Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι είναι κατά 24,3% ακριβότερο από ό,τι θα χρειαζόταν η Ελλάδα στην προσπάθειά της να βγει από την κρίση, αφού η Morgan Stanley εντοπίζει τη δίκαιη τιμή του ευρώ για την Ελλάδα στα επίπεδα των 1,07 δολαρίων.

Έκθεση του αμερικανικού επενδυτικού οίκου με σημερινή ημερομηνία φέρνει στην επιφάνεια για μία ακόμα φορά το θεμελιώδες πρόβλημα πίσω από το κοινό νόμισμα. Αφού δείχνει πως την ώρα που το ισχυρό ευρώ εξελίσσεται σε τροχοπέδη για τη μάχη κατά της κρίσης και της ύφεσης που δίνουν οι χώρες της περιφέρειας, οικονομίες όπως αυτές της Γερμανίας, της Ιρλανδίας και της Αυστρίας χρειάζονται… ακόμα ισχυρότερο νόμισμα.

Από την ανάλυση της Morgan Stanley προκύπτει ότι το τελευταίο ράλι του ευρώ αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τις περισσότερες από τις οικονομίες της Ευρωζώνης. Και αυτό γιατί η δίκαιη τιμή του κοινού νομίσματος εντοπίζεται στα 1,07 δολάρια για την Ελλάδα, στα 1,19 δολάρια για την Ιταλία και το Βέλγιο, στα 1,22 δολάρια για την Ολλανδία, στα 1,23 δολάρια για τη Γαλλία, στα 1,24 δολάρια για την Πορτογαλία, στα 1,26 δολάρια για την Ισπανία και στα 1,28 δολάρια για τη Φινλανδία.

Αντίθετα, τα σημερινά επίπεδα του ευρώ, στα 1,35 δολάρια, ταιριάζουν “γάντι” στην Αυστρία, ενώ η Ιρλανδία χρειάζεται ακόμα ισχυρότερο ευρώ στα 1,41 δολάρια και η Γερμανία στα 1,52 δολάρια.

Με λίγα λόγια, οι σοφοί οικονομολόγοι της Ευρώπης, προφανώς ανέτοιμοι δεν είναι σε θέση να δώσουν λύση στο αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε την Ελλάδα αλλά και τις χώρες του νότου, το κονκλάβιο του ΔΝΤ, το οποίο σαφώς και με άποψη, τόνισε ότι το σχέδιο για την διάσωση της Ελλάδας δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα εξ’ αιτίας των αστοχιών τις οποίες οι ίδιοι δεν εκτίμησαν σωστά.

Στου κασίδη το κεφάλι έκαναν πειράματα τα οποία αποδείχθηκαν λανθασμένα.

Τι θα γίνει από δω και πέρα, κανείς δεν γνωρίζει, μια και δεν υπάρχει σχέδιο Β για την αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία έχει φέρει μια ύφεση  άνευ προηγουμένου και έχει οδηγήσει την Ελλάδα αλλά και τις χώρες του Νότου σε εξαθλίωση.

Άρα καλά λέει ο Μπερλουσκόνι ότι είναι καιρός να αλλάξει η κατάσταση και να συνετισθούν Γερμανοί και άλλοι που συνεχίζουν να μη δίνουν λύση και να θησαυρίζουν σε βάρος των κακομοίρηδων ξυπόλητων νοτιοευρωπαίων.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑