Ειδήσεις

Published on February 6th, 2013 | by fileto

0

Συλλέκτης ήχων στην λίμνη Βιστωνίδα ο Μαρίνος Κουτσομιχάλης

Τη μουσική που κρύβει ο παφλασμός των νερών, το πέταγμα των πουλιών, ο αέρας που περνάει μέσα από τα φύλλα, “συλλέγει” ένας 32χρονος καλλιτέχνης, δημιουργώντας έργα με περιβαλλοντικούς ήχους. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, ο Μαρίνος Κουτσομιχάλης αφουγκράστηκε την μουσική της λίμνης Βιστωνίδας και την Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου, στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, παρουσίασε το υλικό των ηχογραφήσεων. “Έχω ειδικά μικρόφωνα που τα τοποθετώ σε διάφορα μέρη, ακόμα και μέσα στο νερό, για να ηχογραφήσω ήχους. Μέσα σε λίμνες, για παράδειγμα, έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει πολύ θόρυβος από την κίνηση των ψαριών και των αμφίβιων, όπως και από την μετακίνηση πετρών ή χωμάτων” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουτσομιχάλης σημειώνοντας ότι πολλές φορές, είναι δύσκολο να καταλάβεις τι είναι αυτό που ακούς.

Ο 32χρονος καλλιτέχνης έχει ηχογραφήσει ήχους της φύσης από πολλά σημεία της Ελλάδας αλλά και από το αστικό και βιομηχανικό περιβάλλον, δημιουργώντας στη συνέχεια, με ανάλογη επεξεργασία, μουσικά έργα.

“Προσπαθώ να εξερευνήσω ακόμη και με υποθαλάσσιες και υποβρύχιες ηχογραφήσεις, τις εσωτερικές ποιότητες του ήχου. Άλλωστε, κάθε στιγμή ηχογράφησης στο περιβάλλον, είναι μοναδική αφού πολλά μπορεί να συμβούν, ένα πετραδάκι να πέσει στη λίμνη, μία καμπάνα να χτυπήσει, ένας δυνατός αέρας να παρασύρει χαρτιά και φύλλα” αναφέρει.

Ο Μαρίνος Κουτσομιχάλης εργάζεται ως καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας κυρίως ήχο και περιστασιακά άλλα μέσα, όπως προβολές οπτικού υλικού, αντικείμενα ή φως. Παρουσιάζει συστηματικά τη δουλειά του ανά τον κόσμο σε διάφορους χώρους και φεστιβάλ και έχει διδάξει στο τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης και το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας στην Αθήνα. Έχει μεταπτυχιακό στην σύνθεση με ψηφιακά μέσα από το πανεπιστήμιο του Γιορκ και συνεχίζει τις σπουδές του σαν διδακτορικός ερευνητής στο De Montfort University.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑