Ειδήσεις

Published on February 17th, 2013 | by fileto

0

Μαθήματα ποντιακών στην Προσοτσάνη Δράμας

Πιλοτική λειτουργία φροντιστηρίων για την εκμάθηση των Ποντιακών ξεκινά σε Θεσσαλονίκη και άλλους τέσσερις δήμους της βόρειας Ελλάδας.

Μέχρι το τέλος του αιώνα, η γλωσσική χαρτογράφηση της υφηλίου θα είναι τελείως διαφορετική: τις επόμενες δεκαετίες περίπου 2.000 διάλεκτοι αναμένεται να έχουν εξαφανιστεί παγκοσμίως, ενώ οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι σε 100 χρόνια το 90% των γλωσσών που μιλιούνται σήμερα δεν θα υπάρχουν πια. Το «πρόβλημα», σύμφωνα με τους ειδικούς, εντοπίζεται στο ότι οι άνθρωποι σκέφτονται με λέξεις.

Στην Ελλάδα οι περισσότερες διάλεκτοι, όπως η κρητική, έχουν σε μεγάλο βαθμό αφομοιωθεί από την κυρίαρχη γλώσσα, ενώ άλλες, κραταιές κατά το παρελθόν -με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Τσακώνικα-, έχουν σχεδόν εκλείψει.

Μια σοβαρή παρέμβαση στον αγώνα για την προστασία των υπό εξαφάνιση διαλέκτων και μια πρωτότυπη προσπάθεια την εποχή της οικονομικής κρίσης αποτελεί η πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών να οργανώσει μαθήματα ποντιακής γλώσσας σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα.

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά η λειτουργία πέντε τμημάτων στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ για τη συνέχεια προγραμματίζονται μαθήματα σε άλλους τέσσερις δήμους του Βορρά: στη Δράμα, στην Προσοτσάνη Δράμας, στην Παιονία Κιλκίς και στην Κατερίνη.

Από τον Οκτώβριο, εφόσον δοθεί η αναμενόμενη έγκριση, και οι κάτοικοι της Αττικής θα μπορούν να καθίσουν στα θρανία για να μάθουν Ποντιακά. Οι δήμοι Αθηναίων, Μελισσίων, Ελληνικού και Καλλιθέας έχουν ήδη εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον για το θέμα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑