Άποψη - Γνώμη

Published on February 19th, 2013 | by fileto

0

Οι Ρώσοι θα σώσουν την παρτίδα του τουρισμού μας

Πριν από δύο χρόνια βρέθηκα στην Αττάλεια της Τουρκίας και πολύ στεναχωρήθηκα που είδα χιλιάδες Ρώσους τουρίστες να γεμίζουν τα τουρκικά ξενοδοχεία και μάλιστα σε περίοδο χαμηλής τουριστικής κίνησης.

Από την άλλη είδα τεράστια ξενοδοχεία με πολυάριθμο προσωπικό να εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο αυτούς τους τουρίστες να τους προσέχουν να έχουν γεμάτα τα τραπέζια και να φροντίζουν να τους αφήνουν πλήρως ικανοποιημένους.

Μιλάμε για χιλιάδες τουρίστες Μάρτη μήνα να αφήνουν τα χρήματά τους μια που το ίδιο διάστημα στην χώρα τους έχει πολύ κρύο και στην Τουρκία είχε μηδενική τουριστική κίνηση από άλλες αγορές.

Ευτυχώς αργήσαμε αλλά ο Ελληνικός τουρισμός κατάλαβε την γκάφα του και προσπάθησε τόσο οι ξενοδόχοι, όσο και το υπουργείο τουρισμού.

Οι Ρώσοι επισκέπτες αναμένεται και φέτος να σώσουν την παρτίδα για τον ελληνικό τουρισμό αφού οι τουριστικοί παράγοντες προβλέπουν ότι η κίνηση θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.

Χαρακτηριστικό της αύξησης του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία αποτελεί το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο το 2006, που χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας από πλευράς εισπράξεων, οι Ρώσοι δαπάνησαν μόνο 233,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2013 οι εισπράξεις για τα ελληνικά ξενοδοχεία θα ξεπεράσουν τα 1,2 δισ. ευρώ.

Πολύ πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι Ρώσοι και δευτερευόντως οι Ουκρανοί είναι αυτοί που ξοδεύουν χρήματα και στην τοπική αγορά εκτός των ξενοδοχείων όπου διαμένουν, είτε για την ενοικίαση αυτοκινήτου είτε για διατροφή είτε για αγορά τοπικών αγαθών.

Στη Ρόδο, την Κω, τη Χαλκιδική, αλλά και άλλες τουριστικές περιοχές, σύμφωνα με καταστηματάρχες, ο κάθε Ρώσος ξοδεύει τόσα χρήματα όσο δέκα τουρίστες από άλλες χώρες. Ειδικότερα, στη Ρόδο αγοράζουν επώνυμα ρούχα, παπούτσια, γούνες, κοσμήματα για τα οποία, παρά το γεγονός ότι είναι ακριβά, δεν κάνουν σχεδόν ποτέ παζάρια.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα έως τώρα στοιχεία και από την τουριστική αγορά της Αυστρίας, από την οποία έρχονται στη χώρα μας κάθε χρόνο περίπου 500.000 τουρίστες. Ειδικοί της αγοράς υπολογίζουν σε αύξηση 20% σε σχέση με πέρυσι.

Όσον αφορά τους Βρετανούς, ο σύνδεσμος ταξιδιωτικών επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, η ABTA, στην ετήσια έρευνά της για το 2013 κατατάσσει τη χώρα μας μεταξύ των προορισμών που αποτελούν «σταθερή και καλή αξία». Προβλέπει, δε, ότι φέτος οι αφίξεις στην Ελλάδα θα παρουσιάσουν αύξηση και θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2011.

Στην ίδια έκθεση ο ABTA αναφέρει ότι η Κέρκυρα, η Κρήτη και η Ρόδος θα συγκεντρώσουν την προτίμηση των περισσότερων Βρετανών.

Προσθέτει, όμως, ότι οι tour operators προσφέρουν νέους προορισμούς, όπως η Κάλυμνος. Επίσης, κάνει λόγο για αυξανόμενη ζήτηση όσον αφορά προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας, όπως η Πελοπόννησος.

Επιπλέον, κάνει ειδική αναφορά στη Θεσσαλονίκη ως προορισμό σύντομων διακοπών (citybreak) με μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια και μπαρ της χώρας.

Σύμφωνα με τον ABTA, το 2012 η Ελλάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη λίστα των πιο δημοφιλών ταξιδιωτικών προορισμών για τους Βρετανούς, κάτω από την Ισπανία και πάνω από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Κύπρο, την Ιταλία και την Τουρκία.

Από την άλλη σημαντική αύξηση στις κρατήσεις τουριστικών πακέτων καταγράφουν οι βρετανικοί ταξιδιωτικοί όμιλοι TUI Travel και Thomas Cook, καθώς οι Ευρωπαίοι αναζητούν ευκαιρίες για διακοπές σε ένα ευμετάβλητο οικονομικά περιβάλλον.

Η TUI Travel, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός όμιλος στην Ευρώπη, είπε ότι οι θερινές κρατήσεις από Βρετανούς σημείωσαν άνοδο 9% και ήταν 10% υψηλότερες από τις νορβηγικές χώρες.

«Οι περισσότεροι κλείνουν διακοπές all-inclusive, που είναι πολύ ελκυστικές επί του παρόντος, δεδομένης της ενίσχυσης του ευρώ έναντι της λίρας», δήλωσε ο Πήτερ Λονγκ, διευθύνων σύμβουλος της TUI.

Την τάση επιβεβαιώνει και η Thomas Cook. Οι κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2013 από τη βόρεια Ευρώπη ήταν αυξημένες κατά 17% συγκριτικά με πέρυσι, με την ηπειρωτική Ευρώπη επίσης να κινείται ανοδικά, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο όμιλος.

Η διευθύνουσα σύμβουλος, Χάριετ Γκρην, τόνισε ότι παρατηρείται ικανοποιητική ζήτηση για πακέτα διακοπών, με την Ισπανία, την Τουρκία και την Ελλάδα να αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς.

Τέλος προβλέπονται fast truck διαδικασίες και κατά περίπτωση παροχή χωροταξικών και πολεοδομικών όρων ανάλογα με την κάθε επενδυτική πρόταση.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατάργηση του περιορισμού για την εγκατάσταση τουριστικών μονάδων σε ακτίνα 500 μέτρων από οικισμούς για εκτός σχεδίου ακίνητα.

Ακόμη προβλέπεται η άρση των περιορισμών στην εκτός σχεδίου τουριστική ανάπτυξη για τις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές μέσω της δημιουργίας ειδικών ζωνών χωροθέτησης μονάδων και κυρίως των πολυσύνθετων που περιλαμβάνουν και χρήσεις παραθεριστικής κατοικίας και θεματικού τουρισμού (spa, καταδυτικός τουρισμός κλπ.) Στα νησιά οι οργανωμένοι υποδοχείς θα έχουν ανώτατο συντελεστή δόμησης το 0,5. Δίνεται ακόμη η δυνατότητα ανάπτυξης πολυσύνθετων μονάδων σε μικρά ακατοίκητα νησιά που δεν ανήκουν σε ζώνες προστασίας.

Κάτι καλό κινείται τουλάχιστον σε ένα καίριο τομέα της οικονομίας μας. Για να δούμε!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑