Ειδήσεις

Published on February 20th, 2013 | by fileto

0

Πομακικό αλφαβητάρι εκδίδεται στην Σουηδία

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Ιμπραήμ Κενάρ, δήλωσε ότι προχώρησαν στην έκδοση του αλφαβηταρίου για να ξεπεραστούν τα προβλήματα επικοινωνίας που έχουν μεταξύ τους οι Πομάκοι που κατοικούν σε έξι βαλκανικές χώρες

Τη στιγμή που οι Έλληνες διπλωμάτες αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την πομακική γλώσσα και αρνούνται πεισματικά να προβούν σε κινήσεις που θα επιτρέψουν την διδασκαλία της στη Θράκη, εκτουρκίζοντας και ρίχνοντας στην ουσία του Πομάκους της Θράκης στην αγκαλιά της Τουρκίας, το Πομακικό Ινστιτούτο, που εδρεύει στη Στοκχόλμη, προχώρησε στην έκδοση και κυκλοφορία του πρώτου Πομακικού Αλφαβηταρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρακτορείου Ειδήσεων Φιράτ, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Ιμπραήμ Κενάρ, δήλωσε ότι προχώρησαν στην έκδοση του αλφαβηταρίου για να ξεπεραστούν τα προβλήματα επικοινωνίας που έχουν μεταξύ τους οι Πομάκοι που κατοικούν σε έξι βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ελλάδα, Τουρκία, Σκόπια, Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο), εξ αιτίας του ότι δεν διαθέτουν ένα κοινό αλφαβητάρι για να διδάσκονται τη γλώσσα τους, με αποτέλεσμα η πομακική γλώσσα να έχει τη δική της εξέλιξη σε κάθε περιοχή.

Ο Κενάρ συνεχίζοντας είπε ότι το Ινστιτούτο ιδρύθηκε το 2011 για να προετοιμάσει το αλφάβητο και να καταστεί δυνατή η διδασκαλία της πομακικής γλώσσας.

Επειδή δεν υπήρχε γλωσσολόγος της πομακικής γλώσσας, οι υπεύθυνοι του ινστιτούτου ήλθαν σε επαφή με άτομα από διάφορες περιοχές που μιλούν πομακικά και στο τέλος προετοίμασαν το αλφάβητο (Pomashku Alfabe), το οποίο αποτελείται από 29 λατινικά γράμματα.

Σύμφωνα με τον Κενάρ, κατά τη δημιουργία του πομακικού αλφαβήτου έλαβαν υπ’ όψιν τους κυρίως τους Πομάκους που ζουν στην Τουρκία, αφού εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη πομακική κοινότητα, αποτελούμενη από δυο εκατομμύρια άτομα, που κινδυνεύουν να χάσουν τη γλώσσα τους.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου τόνισε ότι οι Πομάκοι είναι σλαβικό φύλλο, το οποίο αντιστέκεται στον εκβουλγαρισμό από το 10ο αιώνα, διατηρώντας τα σλαβικά του χαρακτηριστικά.

Τέλος, σημείωσε ότι το Ινστιτούτο θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μην εξαφανισθεί η πομακική γλώσσα στην Τουρκία, ανάμεσα στα δυο εκατομμύρια Πομάκους που κατοικούν εκεί.

Εμείς από την πλευρά μας να σημειώσουμε ότι ενώ η Ελλάδα, ως πραγματικά δημοκρατική χώρα με πλούσια πνευματική και πολιτιστική παράδοση, είχε τη δυνατότητα να είναι πρωτοπόρος στον τομέα της προετοιμασίας όλων των βιβλίων και των βοηθημάτων που είναι απαραίτητα για την διδασκαλία της πομακικής γλώσσας, προετοιμάζοντας ελληνοπαίδευτους γλωσσολόγους και φιλολόγους της γλώσσας αυτής, παρέμεινε και πάλι ουραγός, για να τρέχει -ως συνήθως- πίσω από τις εξελίξεις.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑