Ειδήσεις

Published on February 20th, 2013 | by fileto

0

Ωρα μηδέν για τον νέο ιεράρχη Μαρωνείας και Κομοτηνής

Σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας της Ελλάδος και με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, αύριο Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου η χηρεύουσα μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής θα αποκτήσει νέο ιεράρχη, αναπληρώνοντας το κενό που άφησε η αποδημία του μακαριστού Δαμασκηνού.

Είναι ιστορική μέρα για την μητρόπολή μας, εφόσον η μακρόχρονη παραμονή του μακαριστού Δαμασκηνού στον επισκοπικό θρόνο της Κομοτηνής, δημιούργησε μια καθεστηκυία κατάσταση στα τοπικά εκκλησιαστικά μας πράγματα.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση και το τελετουργικό εκλογής σήμερα θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αίθουσα των Συνεδριών του Συνοδικού Μεγάρου.

Η ανακοίνωση τονίζει ότι: «Το πρωί, από ώρας 6:30 έως 8:30 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη,  ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου. Στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες των Συνεδριάσεων με Εναρκτήρια Ιερά Ακολουθία στο Μέγα Συνοδικό

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας θα προσφωνήσει τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους και θα αντιφωνήσει ο πρώτος τη τάξει Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης εκ των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Θα ακολουθήσει η εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, με θέμα: «Προβληματισμοί δια την Κατήχησιν». Θα ακολουθήσει συζήτηση επί της Εισηγήσεως.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής και τυχόν κενωθησομένων Ιερών Μητροπόλεων.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην συζήτηση και Ψήφιση Κανονισμών και θα ασχοληθεί με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα».

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ

Την εκλογή του νέου μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, έχει επισκιάσει ένα «βυζαντινού» τύπου παρασκήνιο ιδιαίτερα μέσα από εκκλησιαστικές και παραεκκλησιαστικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, που σημάνει ότι οι ομάδες που θέλουν να επηρεάσουν τους εκλέκτορες, δημιουργούν κλίμα υπερ του δικού τους υποψηφίου.

Διαβάζουμε σε ένα από αυτά: «Λίγες ώρες πριν την αυριανή συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την οποία θα εκλεγεί ο νέος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου με τον Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Μητροπολίτης Ξάνθης επισκέφθηκε, βράδυ, τον Αρχιεπίσκοπο και τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες που έκανε υπέρ της υποψηφιότητας του Πρωτοσύγκελου του, Αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα Μουτάφη, για την Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος – όπως αποκάλυψαν οι ίδιες πηγές ενθάρρυνε τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα να συνεχίσει την ευγενική προσπάθεια του και φέρεται να του δήλωσε ότι και ο ίδιος υποστηρίζει και ψηφίζει τον Αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα Μουτάφη.

Μερικά είναι πιο δεικτικά και αναφέρουν: «κάποιος νεόκοπος Ιεράρχης της παλαιάς Ελλάδας, κινούμενος προφανώς από αμοραλισμό και αγνωμοσύνη προς αυτούς που τον ανέδειξαν από το πλήθος της λίστας των υποψηφίων προς αρχιερατεία, θεωρεί σήμερα την Ιεραρχία δεδομένη και παίγνιο στις όποιες επιδιώξεις του, σε χρόνο παρόντα και κυρίως. μέλλοντα (αυτός είναι ο απώτερος στόχος του). Γι’ αυτό προσπαθεί, πάση θυσία, να εκλέξει κληρικό της δικής του επιρροής στην Κομοτηνή, τηλεφωνώντας σε Ιεράρχες και πιέζοντάς τους να ψηφίσουν… «μονοκούκι» τον δικό του εκλεκτό, γιατί μόνον αυτός έχει το… αρχιεπισκοπικό χρίσμα! Προς τον σκοπό αυτό συνεπικουρείται και από Ιεράρχη της αρχιεπισκοπικής αυλής, ο οποίος υπακούει πιστά και τυφλά (γιατί άραγε;) στα κελεύσματα και τις επιδιώξεις του φιλόδοξου πάτρωνα!».

Η αλήθεια είναι ότι πέραν του βυζαντινού παρασκηνίου, που άλλωστε πάει γάντι στην εκλογή ενός νέου ιεράρχη υπάρχουν και οι λογικές φωνές που προσπαθούν να μην επηρεάσουν σε υπερβολικό βαθμό τους εκλέκτορες.

Ένας από αυτούς ο αρχιμανδρίτης Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος ο οποίος χαρακτηρίζεται ως άνθρωπος χαμηλών τόνων, φιλικός, ταπεινός και συνεργάσιμος. Τα χρόνια διακονίας του στον Έβρο και Ροδόπη, ως ιεροκύρηκας, τον έχουν κάνει γνώστη των ιδιαίτερων προβλημάτων της περιοχής και όπως τονίζουν αυτοί που τον πατρονάρουν στα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα «οι κάτοικοι της ακριτικής περιοχής θα βρουν στο πρόσωπό του έναν άριστο πνευματικό ποιμένα και στοργικό πατέρα».

Τέλος σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο τελευταίος υποψήφιος είναι ο μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος Κουμαριανός, πνευματικό τέκνο του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Όπως υπογραμμίζουν οι υποστηρικτές του «ο Θεόκλητος «πλήρωσε» χωρίς να οφείλει όταν το 2005 θυσιάστηκε στον βωμό τον σκανδάλων, ως εξιλαστήριο θύμα που ξέπλυνε με την καρατόμησή του τις αμαρτίες πολλών άλλων. Από τότε σήκωσε στον ώμο του τον σταυρό του μαρτυρίου και ουδέποτε διαμαρτυρήθηκε. Τώρα, 8 χρόνια μετά, ήρθε η ώρα της δικαίωσης. Ο μητροπολίτης Βρεσθένης δεν ζητά χάρη, αλλά δικαίωση».

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ – ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Πέρα από τα γραφόμενα η ετυμηγορία βρίσκεται στα χέρια των εκλεκτόρων ιεραρχών της Ιεράς Συνόδου και αυτή όπως όλα δείχνουν θα αποφασίσει εντός της σήμερον για τον νέο ποιμενάρχη της μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Μπορεί να μην περιμένουν οι πιστοί, οι υποψήφιοι και οι υποστηρικτές τους να βγει ο «λευκός καπνός» από την καπνοδόχο της Ιεράς Συνόδου, όπως γίνεται στο Βατικανό, αλλά σίγουρα γεμάτοι αγωνία θα αναμένουν την επίσημη δήλωση από τα χείλη του εκπροσώπου Τύπου της Συνοδικής σύναξης.

Βέβαια κορυφαία στιγμή θα είναι για την πόλη της Κομοτηνής η υποδοχή και η τοποθέτηση του νέου ιεράρχη στην μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, η οποία και θα σημάνει μια νέα εποχή για την επισκοπή της Ροδόπης.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑