Ειδήσεις

Published on February 21st, 2013 | by fileto

0

Χαμηλότοκα δάνεια σε παραγωγούς αγροτικών προιόντων

Δεκαετή χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ποσού 360 εκατ. ευρώθα παρέχει το νέο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας προς τους παραγωγούς καθώς και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις που πρόκειται να επενδύσουν φέτος στην ύπαιθρο μέσω των ανάλογων κοινοτικών προγραμμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με tanea.gr, με τα δάνεια αυτά αναμένεται να χρηματοδοτηθούν 6.000 μικρές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, 330 επενδύσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και αργότερα επενδύσεις σε αγροτουριστικά καταλύματα.

Τη συμφωνία χρηματοδότησης για το νέο Ταμείο υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης με τον πρόεδρο του ΕΤΕΑΝ Γ. Γεροντούκο.

Βάσει του σχεδίου το Δημόσιο θα καταβάλλει στο νέο Ταμείο κονδύλια 116 εκατ. ευρώ από το κοινοτικό πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια έως τα 360 εκατ. ευρώ θα τα μοχλεύσουν οι τράπεζες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής σε αυτό, με πρώτες την Αγροτική – Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα.

Τα δάνεια με επιτόκιο 4%, θα παρέχονται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και θα έχουν διάρκεια έως δέκα έτη με περίοδο χάριτος που μπορεί να φτάνει έως και 2 χρόνια.

Τα αιτήματα δανειοδότησης θα γίνονται στις συμβεβλημένες με το Ταμείο τράπεζες, κάθε μια εκ των οποίων θα είναι αρμόδια για την εξέταση των επενδυτικών σχεδίων και την έγκριση των δανείων, τον χειρισμό των πληρωμών, την παρακολούθηση της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων και την υποβολή σχετικών εκθέσεων στο ΕΤΕΑΝ.

Υδροπονικά θερμοκήπια ντομάτας σε δημόσια γη

Στη δημιουργία θερμοκηπιακής μονάδας για την παραγωγή επιτραπέζιας ντομάτας στην Ξάνθη προχωρά η εταιρεία Θερμοκήπια Θράκης ΑΕ.

Η μονάδα θα αναπτυχθεί σε δημόσια έκταση 225.400 τ.μ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  στην περιοχή Ερασμίου, του Νομού Ξάνθης.

Η έκταση κατοχυρώθηκε στην εταιρεία για τη δημιουργία θερμοκηπίων, για την παραγωγή επιτραπέζιας ντομάτας, καθώς και άλλων θερμοκηπιακών προϊόντων, με τη μέθοδο της υδροπονικής καλλιέργειας, καθώς η περιοχή προσφέρεται λόγω ύπαρξης γεωθερμικού πεδίου για παραγωγή με χαμηλό κόστος ενέργειας.

Η διάρκεια της παραχώρησης και σε αυτή την περίπτωση, όπως προβλέπεται από το Νόμο, ορίζεται στα 25 έτη και αρχίζει από την 1η Απριλίου 2013, με δυνατότητα παράτασης με ανώτατο όριο για επιπλέον 10 έτη. Το ετήσιο τίμημα από τη μίσθωση του ακινήτου, θα καταβάλλεται ως έσοδο υπέρ του Δημοσίου.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, το εν λόγω έργο αποτελεί επένδυση σημαντικής αξίας, τόσο για τη Ξάνθη, όσο και για την ευρύτερη περιοχή, αφού όπως εκτιμάται μετά την ολοκλήρωσή της στα 100 στρέμματα θερμοκηπιακής κάλυψης η επένδυση θα είναι στο ύψος των 15 εκατομμυρίων ευρώ και θα προσφέρει 25 μόνιμες θέσεις εργασίας και περίπου 40 εποχιακές.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑