Ειδήσεις

Published on February 22nd, 2013 | by fileto

0

Καβαλιώτης ο νέος μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής

Καβαλιώτης είναι ο νέος μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο οποίος είναι πνευματικό τέκνο του άλλου Καβαλιώτη μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονος.

Τελικά την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου θα χειροτονηθεί ο νέος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο Αρχιμ. Παντελεήμων Μουτάφης, που εξελέγη χθες.

Ο Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων (κατά κόσμον Σταύρος) Μουτάφης, από γονείς Πέτρο και Θωμαή, γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1970 στην Καβάλα, όπου και τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Το 1988 αποφοίτησε από το Εκκλησιαστικό Λύκειο Καβάλας και το 1991 έλαβε το πτυχίο της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1994.

Κατά τα έτη 1995-1996 υπηρέτησε την Στρατιωτική του θητεία στην Θράκη και συγκεκριμένα στο Πυροβολικό Σώμα ως Υπαξιωματικός. Από τον Γέροντά του, Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, χειροτονήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1996 Διάκονος και στις 29 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους Πρεσβύτερος. Το 1996 διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και τοποθετήθηκε Προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Του Θεού Σοφίας Ξάνθης, τον οποίο ανακαίνισε.

Είναι Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης Ξάνθης και από το 2000 είναι υπεύθυνος των Kατασκηνώσεων Αρρένων της Μητροπόλεως Ξάνθης. Το 2006 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε τίτλο ειδικεύσεως στη Δογματική Θεολογία με την υποστήριξη της εργασίας: «Οι περί Εικόνων αντιλήψεις του Ευστρατίου Νικαίας», η οποία εξεδόθη το 2006.

Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Οργάνωσε την Μ.Κ.Ο. της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης «ΠΝΟΗ», πραγματοποιώντας πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις στην Ελλάδα και στο Καμερούν της Αφρικής.

Πραγματοποιεί επί σειρά ετών ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές σε τοπικούς και περιφερειακούς σταθμούς και είναι υπεύθυνος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης. Συνέγραψε το κεφάλαιο περί των Μονών της Ξάνθης στον συλλογικό τόμο «Θρησκευτικά Μνημεία στο Νομό Ξάνθης», τον οποίο δημοσίευσε η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης σε συνεργασία με την Μουφτεία Ξάνθης.

Δημοσίευσε βιβλίο για τις Μονές της Θράκης και πρόσφατα εξέδωσε Προσκυνηματικό Οδηγό για την Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης Ξάνθης. Συνέγραψε επίσης το μέρος για τις Μονές της περιοχής στον συλλογικό τόμο για την Ξάνθη, τον οποίο εξέδωκε ο Δήμος Ξάνθης.

Αρθρογραφεί επί δεκαετία στον έντυπο και περιοδικό Τύπο (Περιοδικά «Διακονία» και «Εφημέριος») με σειρές άρθρων θεολογικού, ιστορικού και κοινωνικού περιεχομένου.

Για 17 συνεχή χρόνια επιμελείται την έκδοση του Εγκολπίου Ημερολογίου της Μητροπόλεως Ξάνθης, με θέματα θεολογικά, κοινωνικά, λαογραφικά και ιστορικά. Από τα έτη 2004 έως 2006 διετέλεσε μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επισκέφθηκε με διάφορες ευκαιρίες τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, το Σινά και τις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Βουλγαρίας, Ουγγαρίας και Βελγίου.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑