Ειδήσεις

Published on February 24th, 2013 | by fileto

0

Στη Βουλγαρία για φθηνά ψώνια οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας

Φρακάρουν όλοι οι συνοριακοί σταθμοί από και πρός τη Βουλγαρία από κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας και ιδιαίτερα από τους νομούς Δράμας, Σερρών, Έβρου και Κιλκίς για να ψωνίσουν τα χρειώδη για την διατροφή και την ένδυσή τους.

Οι τιμές είναι κατά 30-50% πιο φθηνά, ενώ σε ορισμένα ελληνικά προιόντα αυτά πωλούναι στην βουλγαρική αγορά κατά 70% πιο φθηνά, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά για τις αλυσίδες λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα και στις βιομηχανίες που τα παράγουν ή τις εφοδιαστικές αλυσίδες που τα προμηθεύουν.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι οι αποκλίσεις στις τιμές των προϊόντων οφείλονται στη διαφορά του ποσοστού ΦΠΑ που στην Ελλάδα αγγίζει το 13% ενώ στη Βουλγαρία το 9% αλλά και στο χαμηλότερο εργατικό κόστος και το κόστος ενέργειας που υπάρχει στη γειτονική χώρα.

Ακόμη, οι Βούλγαροι επιχειρηματίες συμφωνούν για μικρότερο ποσοστό κέρδους στην τελική τιμή των προϊόντων, ενώ οι ελληνικές εταιρίες στην προσπάθειά τους να καθιερώσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό, προχωρούν σε ελκυστικές τιμές.

Όποια και αν είναι η εξήγηση, είναι γεγονός ότι οι τιμές στην Ελλάδα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι προσφορές είναι πλέον μονόδρομος για τους περισσότερους εμπόρους προκειμένου να μη βάλουν λουκέτο στα καταστήματά τους.

Όσοι όμως περνούν τα σύνορα γεμίζουν και τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους αφού η τιμή της αμόλυβδης είναι στο 1 ευρώ και 30 λεπτά το λίτρο.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑