Ειδήσεις

Published on March 14th, 2013 | by fileto

0

Απαντήσεις Μανιάτη για τον Ζεόλιθο της Θράκης στην Ελευθεροτυπία

Απαντήσεις έδωσε ο Γιάννης Μανιάτης στην Ελευθεροτυπία σχετικά με την επένδυση ζεολίθου στη Θράκη η οποία καρκινοβατεί εδώ και χρόνια.

Καλές οι απαντήσεις του και υπηρεσιακές αλλά για την ταμπακιέρα θα πρέπει να ψαχθεί η υπόθεση από άλλους φορείς.

Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Όλες οι απαντήσεις στο συγκεκριμένο δημοσίευμα εμπεριέχονται στις πρόσφατες απαντήσεις που απέστειλαν στη Βουλή οι αρμόδιοι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Μ. Παπαγεωργίου και Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης, οι οποίες και επισυνάπτονται.

Σημειώνω πάντως για κάθε ενδιαφερόμενο τα ακόλουθα:

1.  Ο Ορυκτός Πλούτος της χώρας αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού. Κανένας δεν δικαιούται να τον εκμεταλλευτεί με απευθείας αναθέσεις. Η αξιοποίησή του θα γίνεται πάντα με διεθνείς δημόσιους διαγωνισμούς.
2.  Ο πλήρης φάκελος της υπόθεσης έχει αποσταλεί με πρωτοβουλία μου πριν 1 χρόνο στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης για πλήρη διερεύνηση. (Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο).
3.   Όλες οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου (από το 2007 έως σήμερα) και όλες οι υπηρεσιακές ηγεσίες έχουν αρνηθεί να προχωρήσουν σε απευθείας αναθέσεις στην εκμετάλλευση του Ζεολίθου. Αυτό ελπίζω ότι θα γίνει και στο μέλλον. Είναι σαφές  ότι συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που επιθυμούν την κερδοσκοπία σε βάρος του εθνικού πλούτου και ασκούν πιέσεις κρύβονται πίσω από όλη αυτή την ιστορία.
4.  Η πλήρης νομική τεκμηρίωση της απαγόρευσης για απευθείας ανάθεση, υπάρχει σε πρόσφατη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο οποίο απεστάλη για γνωμοδότηση με πρωτοβουλία μου ο πλήρης φάκελος. Και δυστυχώς ο διαγωνισμός δεν έχει προχωρήσει, με ευθύνη της αποκεντρωμένης διοίκησης που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα, παρά και την πρόσφατη εντολή της σημερινής πολιτικής ηγεσίας  

Όλα τα υπόλοιπα σχόλια περιττεύουν.

Ακολουθεί μία πρώτη απάντηση του Σάκη Αποστολάκη στον Γιάννη Μανιάτη:

«Εξ όσων γνωρίζω, η νομοθεσία σχετικά με την εξόρυξη ζεόλιθου, είναι η ίδια που αφορά και την εξόρυξη μαρμάρου, καθώς είναι και τα δύο ορυκτά πετρώματα. Ζητάει κάποιος ιδιώτης να κάνει έρευνες σε μια περιοχή, κι αν βρει κοίτασμα, παίρνει κατά προτεραιότητα την άδεια εξόρυξης. Γιατί δεν τηρήθηκε η νομοθεσία στη συγκεκριμένη περίπτωση; Αυτά για σήμερα. Ες αύριον τα σπουδαία.»


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑