Ειδήσεις

Published on March 14th, 2013 | by fileto

0

Ενθρονίστηκε ο νέος μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων ο Α΄

Tον νέο της Μητροπολίτη υποδέχθηκε σήμερα το πρωί η Κομοτηνή, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος και άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Με κάθε επισημότητα ο νέος Επίσκοπος της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής και φρόντισε να «κερδίσει» τους πιστούς και την τοπική κοινωνία από την πρώτη στιγμή, με την επικοινωνιακή του άνεση και το θάρρος του αλλά και λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Στην τελετή παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο πνευματικός του πατέρας, Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, ο Τοποτηρητής της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής , Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πάνω από 30 ακόμη Μητροπολίτες.

Την Πολιτεία Εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και εκτός του Δημάρχου της πόλης Δημήτρη Πετρίδη, παρόντες στην τελετή ήταν ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Γ. Καλαντζής, ο Γεν. Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΜΘ Ανδρέας Καρούντζος, ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κωστής Σημιτσής,ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Ηλίας Ιωαννάκης, οι φορείς της Ροδόπης αλλά και της Ξάνθης, βουλευτές της Ροδόπης καθώς και ο Αλ. Κοντός, ο πρώην Βουλευτής Φίλιππος Τσαλίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι από την Κομοτηνή και την Ξάνθη, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Σάββας Μελισσόπουλος και μεγάλος αριθμός πιστών.

Καλοσωρίζοντας το νέο Μητροπολίτη ο Δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Πετρίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η εκλογή του Παντελεήμονα σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Κομοτηνή, εξήρε το χαρακτήρα, την επάρκεια και την εμπειρία του νέου Ιεράρχη ενώ σημείωσε ότι «η πόλη υποδέχεται τον Μητροπολίτη της ως Πατέρα και αδερφό.»

Μηνύματα συναδέλφωσης και ειρήνης

Σε μια τολμηρή όσο και ζεστή ομιλία, εν μέσω χειροκροτημάτων ο νέος Μητροπολίτης έδωσε από την αρχή έμφαση στη συμβίωση των δύο στοιχείων και τη συνεργασία. «Η κύρια ευθύνη μου είναι να συνεχίσω μια παράδοση αιώνων με περιεχόμενο, την Ειρήνη, όπως ονομάζεται η πλατεία της πόλης» είπε και πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι της Θράκης είναι «εργάτες της συνεργασίας».

Το πλέον τολμηρό σημείο της ομιλίας του, που αποτέλεσε απτό δείγμα της πρόθεσής του να συγκρουστεί με αντιλήψεις και να καλλιεργήσει τη συναδέλφωση ήταν όταν αποκάλεσε την Κομοτηνή με το τουρκικό της τοπωνύμιο λέγοντας, μεταξύ άλλων πως «Ήρθα με σεβασμό προς την ετερότητα στην ιστορική μας Κιουμουλτζίνα» προσθέτοντας με συγκίνηση ότι «Από σήμερα είναι η δική μου πόλη, η πόλη μας».

Τέλος, απευθύνθηκε εκτός κειμένου και προς τους φοιτητές που ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία -διαμαρτυρόμενοι γα το Σχέδιο Αθηνά- λέγοντας πως τους περιμένει όλους δίπλα του. «Με χρεώνετε με αυτή τη συγκινητική υποδοχή» είπε τελειώνοντας την ομιλία του.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑