Ειδήσεις

Published on March 14th, 2013 | by fileto

0

Ο καιρός έχει γυρίσματα για το τριήμερο

Σημαντική μεταβολή παρουσιάζει ο καιρός με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και σταδιακή επικράτηση πολύ ενισχυμένων νοτιάδων με τις εντάσεις τους να φτάνουν κατά τόπους και κατά περιόδους τα 8 με 9 μποφόρ το διήμερο Πέμπτη με Παρασκευή, 14 και 15 Μαρτίου. Παράλληλα θα εκδηλωθεί ισχυρή μεταφορά σκόνης από την Αφρική, ενώ οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.
Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες.ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από -1 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
Από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής διαδοχικά κύματα βροχών και καταιγίδων θα εκδηλώνονται στο Ιόνιο, στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στην Πελοπόννησο, στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο και πιθανόν στα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Τα φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη ένταση και κυρίως μεγαλύτερη διάρκεια στη Δυτική Ελλάδα. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά.
Tις απογευματινές ώρες της Παρασκευής  οι χιονοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια θα επεκταθούν στα ημιορεινά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Ηπείρου με χαμηλότερο υψόμετρο.
Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα επικρατήσουν σήμερα, Πέμπτη, με τις εντάσεις τους στο Αιγαίο να φτάνουν τοπικά τα 9 μποφόρ. Αύριο, Παρασκευή οι άνεμοι στα πελάγη θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με τις εντάσεις τους να φτάνουν κατά τόπους και κατά περιόδους τα 8 με 9 μποφόρ.
Αλλαγή του σκηνικού διαφαίνεται από το Σάββατο, 16 Μαρτίου, με βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Αιγαίο, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά και πιθανόν πρόσκαιρα σε πεδινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση, ενώ οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους.
 
Η Καθαρά Δευτέρα προβλέπεται να ξεκινήσει με αίθριο καιρό, αλλά στη συνέχεια και μετά το μεσημέρι ενδέχεται να σημειωθούν και πάλι βροχές. 
Ωστόσο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να «επιστρέψει» η Άνοιξη και να ανέβει η θερμοκρασία.
Την ίδια ώρα, σε ισχύ είναι από το μεσημέρι νέα μερική απαγόρευση απόπλου, λόγω των ισχυρών ανέμων σε πολλές θαλάσσιες περιοχές που φθάνουν κατά τόπους τα 8 μποφόρ.Από το λιμάνι του Πειραιά τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου, ενώ δεν θα αναχωρήσει στις 3 μετά το μεσημέρι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» για Κάλυμνο, Κω, Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο. 
Τι να προσέξουν οι πολίτες
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων και χιονοπτώσεων. Ειδικότερα, συνιστάται στους πολίτες:
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους. Να ενημερώνουν τους οικείους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.
Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑