Ειδήσεις

Published on March 18th, 2013 | by fileto

0

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε 48 δόσεις

Τη νομιμοποίηση, άλλα με το αζημίωτο και έως 48 δόσεις τουλάχιστον, όλων των αυθαιρέτων παρεμβάσεων σε κτίρια με νόμιμη οικοδομική άδεια, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που τίθεται απο μέρα σε μέρα σε δημόσια διαβούλευση.

Το κατώτερο κόστος για νομιμοποίηση θα είναι τα 500 ευρώ.Οι διαδικασίες νομιμοποίησης θα συνδυαστούν με τη θεσμοθέτηση της «ηλεκτρονικής ταυτότητας» που θα πρέπει να αποκτήσουν όλα τα κτίρια της χώρας μέσα σε δέκα χρόνια και το κόστος της οποίας θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες.

Συγκεκριμένα, με το νέο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα, με την πληρωμή του παραβόλου ή του προστίμου για την τακτοποίηση, να νομιμοποιηθούν όλες οι πολεοδομικές παραβάσεις που γίνονται μέσα στον νόμιμο όγκο του κτιρίου ή οι μικρές και μεσαίες υπερβάσεις σε εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα.

Για αυτό το λόγο το υπουργείο προχωρεί και στην κατηγοριοποιήση των αυθαιρέτων:
•Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται οι αυθαιρεσίες από τις οποίες δεν προκύπτει νέος δομημένος χώρος σε κτίρια με οικοδομική άδεια. Πρόκειται για τις λεγόμενες «μικροπαραβάσεις» όπως πέργκολες, δώματα, μπάρμπεκιου, αλλαγές στις θέσεις των δωματίων, αλλαγές στα μπαλκόνια, υπερβάσεις περιφράξεων, οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης με φυτά, οι αντλητικές εγκαταστάσεις, οι αλλαγές χρήσης του 50% των υπογείων κ.λπ. Πρόκειται για παραβάσεις που νομιμοποιούνται πλέον ούτως ή άλλως απο τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑