Ειδήσεις

Published on March 31st, 2013 | by fileto

0

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάθεσης των δημοτικών εκλογών

Ξανά στο προσκήνιο η συζήτηση για την πιθανή μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών (για Δήμους και Περιφέρειες) το… 2015, αντί του Ιουνίου του 2014 που προβλέπει ο “Καλλικράτης”.

Περιφερειακές και δημοτικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, τον Ιούνιο του 2014, όπως έχει ήδη νομοθετηθεί στον «Καλλικράτη»; Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, όπως προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά; Ή το φθινόπωρο του 2015, όπως ζητάει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η συντριπτική πλειονότητα περιφερειαρχών και δημάρχων; Σε αυτά τα σοβαρά ερωτήματα θα κληθεί να απαντήσει πολύ σύντομα η τρικομματική κυβέρνηση, γεγονός που θα προσθέσει ακόμα έναν πονοκέφαλο στους ήδη υπάρχοντες, με την αντιπολίτευση, και δη την αξιωματική, να περιμένει στη γωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Παραπολιτικά” που φιλοξενεί το σχετικό ρεπορτάζ, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να έχει θέσει το θέμα στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, υπό την πίεση δημάρχων και περιφερειαρχών που είχαν εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ το 2010 και είναι πεπεισμένοι ότι το 2014 δεν θα βρουν… ούτε την ψήφο τους.

Από έρευνες που έχουν γίνει, το ΠΑΣΟΚ μόνο του δεν κερδίζει ούτε μία Περιφέρεια σε ολόκληρη την Ελλάδα και χάνει το 90% των Δήμων που είχε κερδίσει το 2010.

Τώρα, η μοναδική ελπίδα να κερδηθούν κάποιοι Δήμοι είναι η συνεργασία με τη Ν.Δ. και ΔΗΜ.ΑΡ. Ο στόχος της παράτασης είναι μάλλον προφανής: να διατηρηθεί ο έλεγχος των Δήμων για έναν χρόνο ακόμα, ούτως ώστε να κερδηθεί πολύτιμος πολιτικός χρόνος και τότε… βλέποντας και κάνοντας.

Ο κ. Βενιζέλος επισείει στους συνομιλητές του τον κίνδυνο δημιουργίας ενός εκρηκτικού περιβάλλοντος στις τοπικές κοινωνίες με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής και των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε πολλές Περιφέρειες και ακόμα περισσότερους Δήμους. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ως έμπειρος πολιτικός, προβλέπει ότι «οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μπορούν να προσλάβουν χαρακτήρα τυφλής καταψήφισης και καταδίκης ίων υποψηφίων που προέρχονται από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται σκεπτικός, αν και ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, δεν έχει λάβει -ακόμη τουλάχιστον- σχετική εντολή για νομοθετική ρύθμιση. Παράλληλα, μέσα σε αυτό το κλίμα, αυτοδιοικητικά στελέχη του Κινήματος, όπως ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ο οποίος πρώτος, εδώ και καιρό έχει θέσει το αίτημα παράτασης της θητείας των αυτοδιοικητικών, και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, θέτουν ζήτημα συνεργασιών και πολιτικής συμφωνίας ανάμεσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για να αναβληθούν οι εκλογές.

Προτείνουν τα τρία κόμματα (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.) να κατέβουν με κοινούς υποψηφίους στους μεγάλους Δήμους και στις Περιφέρειες.

Μάλιστα, πολλοί, όπως ο κ. Σγουρός, ο οποίος διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με το Μαξίμου, έχουν ήδη ξεκινήσει ης σχετικές συζητήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν και τη στήριξη της Ν.Δ., αν και ειδικά η Περιφέρεια της Αττικής θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για τα μνημονιακά κόμματα. Ωστόσο, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς δεν φαίνεται διατεθειμένος να στηρίξει την υποψηφιότητα Σγουρού, καθώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος από μεγάλο αριθμό βουλευτών, που δεν ξεχνάνε τι σημαίνει Σγουρός και πόσο έχει «κυνηγήσει» τη Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Βενιζέλος κυρίως και κατά δεύτερο λόγο οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση προβάλλουν τέσσερις συγκεκριμένους λόγους για τη μετάθεση των εκλογών:

1. Στις αρχές του 2014 ξεκινά η νέα προγραμματική περίοδος (ΕΣΠΑ 2014-2020). Αυτό σημαίνει πως από την 1η του επόμενου Ιανουαρίου οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα πρέπει να είναι πανέτοιμοι για την προώθηση σειράς έργων και δράσεων προς χρηματοδότηση από τα κοινοτικά ταμεία.
Εάν, όμως, οι εκλογές γίνουν τον Ιούνιο του 2014, ουδείς πρόκειται να ασχοληθεί με αυτό και θα χαθεί σχεδόν ολόκληρος ο πρώτος χρόνος της νέας προγραμματικής περιόδου.
2. Κυβερνητικά και αυτοδιοικητικά στελέχη θεωρούν λανθασμένη την ανάληψη καθηκόντων των νέων δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων στο μέσον της χρονιάς.
«Στην περίπτωση αυτή οι νέες διοικήσεις θα είναι υποχρεωμένες να υλοποιούν προϋπολογισμούς και τεχνικά προγράμματα των προηγούμενων», σημειώνει πεπειραμένο αυτοδιοικητικό στέλεχος.
3. Αρκετά αυτοδιοικητικά στελέχη πιστεύουν ότι η ταυτόχρονη διενέργεια των εκλογών με τις ευρωεκλογές αποδυναμώνει και υποβαθμίζει τον χαρακτήρα και των δύο αναμετρήσεων. Παράλληλα, η διεξαγωγή τους κάθε Ιούνιο ενθαρρύνει την αποχή, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν τις παραλίες από την κάλπη. Εκτός αυτών, οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν σε τρεις κάλπες (Δήμος, Περιφέρεια, Ευρωβουλή), κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ και είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει σύγχυση στους εκλογείς και προβλήματα στην εκλογική διαδικασία.
4. Ο τέταρτος λόγος έχει να κάνει με τη συνοχή της κυβέρνησης. Ο σχεδιασμός είναι η τρικομματική να εξαντλήσει την τετραετία.

Το Μαξίμου, λοιπόν, θα ήθελε να αποφύγει μέσα στο 2014 μια εκλογική αναμέτρηση που θα μπορούσε να ανατρέψει τους συσχετισμούς με αποτέλεσμα να προκύψει ανάγκη για άμεση προσφυγή σε εθνικές κάλπες.

Την ανάγκη να υπάρξει ενδελεχής και ουσιαστική καταγραφή και μελέτη της πρότασης για μετακίνηση των περιφερειακών-δημοτικών εκλογών είτε τον Νοέμβριο του 2014 είτε το φθινόπωρο του 2015 επισημαίνει σε αποκλειστική δήλωσή του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, μόλις ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη θα υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση στη Βουλή, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Η πλήρης δήλωση του κ. Στυλιανίδη έχει ως εξής:

«Κατ’ αρχήν, να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι ένα ζήτημα που τέθηκε από το συνέδριο της ΚΕΔΕ, καθώς και τους περιφερειάρχες, και σε καμία περίπτωση από το υπουργείο Εσωτερικών.
Με δεδομένο ότι το θέμα έχει εξαιρετικά λεπτές και ιδιαίτερες πολιτικές, θεσμικές και νομικές πτυχές, επιβάλλονται η ενδελεχής και ουσιαστική καταγραφή και μελέτη τους. Όταν αυτό ολοκληρωθεί, θα τοποθετηθούμε με σαφήνεια και σοβαρότητα, όπως άλλωστε διαβεβαίωσα πρόσφατα και τη Βουλή».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑