Άποψη - Γνώμη

Published on March 31st, 2013 | by fileto

0

Μια άνυδρη πολιτικά χώρα

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και τα γεγονότα της Κύπρου τα οποία η ελληνική πολιτική σκηνή προσπάθησε να τα εξαργυρώσει με ύποπτο τρόπο, αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα είναι απογοητευτικό.

Τι να περιμένει κανείς από τους Κυπρίους πρώτα όταν αποκαλύπτεται ότι συγγενικά πρόσωπα του περιβάλλοντος του προέδρου της μεγαλονήσου έστειλαν κρυφά μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, ενώ οι Κύπριοι κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου και δεν ήξεραν τις τους ξημερώνει.

Τα ίδια είχαν συμβεί στην σύγχρονη Ελλάδα τρείς φορές τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Την πρώτη φορά με το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου το οποίο το ξέχασαν όλοι οι Έλληνες και το θυμούνται μόνο εκείνοι τους οποίους κούρεψαν τις οικονομίες τους οι αετονύχηδες, και μεγάλωσαν οι λογαριασμοί αρκετών ακόμη και πολιτικών προσώπων οι οποίοι είχαν εκ των έσω πληροφόρηση και κέρδισαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου επί κυβέρνησης Σημίτη ήταν μια μεγάλη απάτη και ένα σχέδιο μέσα από το οποίο υφαρπάχτηκαν πολλά χρήματα από τις τσέπες των αφελών οι οποίοι πίστεψαν ότι θα γίνουν Ωνάσηδες και έχασαν σημαντικό μέρος των οικονομιών τους, με τα λεγόμενα βαριά χαρτιά τα οποία απεδείχθησαν τελικά κουρελόχαρτα.

Η δεύτερη αρπαγή των χρημάτων των Ελλήνων αλλά και των Ευρωπαίων έγινε με το κόλπο του ευρώ.

Ξαφνικά μέσα σε τρείς μήνες αν θυμάστε καλά τα είδη και οι υπηρεσίες ανέβηκαν στα ύψη σε όλη την Ευρώπη και από την αλλαγή αυτή του νομίσματος με το κόλπο επίσης του ότι δεν είχαν προβλέψει (;) να κόψουν χαρτονομίσματα για τις αξίες 1 και 2 ευρώ, άφησαν τους ασύδοτους των μεγάλων δικτύων τροφίμων ειδικά να κερδοσκοπήσουν ασύστολα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι προϊόντα τα οποία πήγαιναν στα ράφια προ ευρώ και κόστιζαν 1 μάρκο, ξαφνικά μετετράπησαν σε αξίες του 1 ευρώ με αποτέλεσμα εφόσον δεν υπήρχε κουλτούρα διαχείρισης από τους πολίτες, έγινε μια γενναία αφαίμαξη στις τσέπες τους.

Να θυμίσουμε απλά ότι 1 ευρώ ισοδυναμούσε με 2 μάρκα Γερμανίας (1,955 για την ακρίβεια) και στην Ελλάδα με 340,750 δραχμές.

Η τρίτη κλοπή ουσιαστικά έγινε με την κρίση η οποία απλώθηκε στην ευρωζώνη και όχι μόνο από το 2008 και μετά.

Για την εποχή αυτή οι μνήμες είναι νωπές και δεν χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση.

Και στις τρείς αυτές περιπτώσεις αλήθεια ποιος ο ρόλος και η σθεναρή απάντηση της πολιτικής ηγεσίας στα διαφαινόμενα και διαγεγραμμένα σενάρια τα οποία εξυφάνθηκαν από τα σκοτεινά κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης και των ΗΠΑ; Καμία αντίδραση και ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε συνέργεια στην εφαρμογή των σχεδιασμών των κέντρων αυτών.

Η απάντησή τους ήταν ο διαμελισμός και η ανακατανομή των ζωνών επιρροής στην Μεσόγειο και γενικότερα στο Νότο της Ευρώπης με τα γνωστά αποτελέσματα.

Κατάπτυστη είναι η στάση αυτών που χωρίς να ρωτήσουν κανένα, χωρίς να τιμήσουν την ψήφο εμπιστοσύνης του λαού οδήγησαν ολόκληρα κράτη στην χρεοκοπία και ανέστησαν την γερμανική επιρροή στην Ευρώπη, η οποία θησαυρίζει από την κακομοιριά και την κρίση μέσα από την οποία διέρχονται οι κοινωνίες των εκατομμυρίων ευρωπαίων οι οποίοι μαστίζονται από ανέχεια και φτώχεια.

Κανείς τους δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Ούτε η κυβέρνηση Σημίτη, ούτε αυτή του Καραμανλή αλλά ιδιαίτερα ούτε οι μετέπειτα κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου, συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη. Ιδιαίτερα άμοιρη ευθυνών δεν είναι και η αριστερά του Σύριζα και των άλλων δεξιών δυνάμεων οι οποίες ανεύθυνα και μεθοδικά επιδιώκουν την εξουσία χωρίς κανένα σχέδιο εκτόνωσης της κρίσης και ιδιαίτερα χωρίς σχέδιο εξυγίανσης της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας.

Με μεγάλη υπομονή περιμένουμε να ακούσουμε από τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος δεν ψηφίστηκε και άρα δεν έχει καμία εξάρτηση από τον λαό. Άρα θα έπρεπε ο κ. Στουρνάρας να εφαρμόσει αυτή την πολιτική την οποία υποτίθεται ότι γνωρίζει και μπορεί να την διαπραγματευτεί με τους συμφοιτητές του οι οποίοι μας έρχονται εδώ στην Ελλάδα ως εκπρόσωποι της Τρόικας και ζητούν πράγματα για τα οποία ο ίδιος θα έπρεπε να είναι περισσότερο προετοιμασμένος να αντικρούσει.

Το ίδιο βλέπουμε να γίνεται και από τους άλλους υπουργούς και την τριπλέτα των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι δεν έχουν ή τουλάχιστον αυτό φαίνεται, κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση ή την δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάκαμψης της οικονομίας με την εισδοχή επενδυτικών πρωτοβουλιών στην χειμαζόμενη Ελλάδα από οικονομικής και κοινωνικής άποψης.

Άπνοια και ατολμία. Ανευθυνότητα ανάληψης πρωτοβουλιών και χωρίς κανένα σχέδιο μελλοντικός σχεδιασμός. Γενικά βλέπουμε μια διαχείριση η οποία δεν μπορεί να βάλει σε κίνηση την μηχανή του Κράτους.

Τι περιμένουν λοιπόν; Να πούμε με τους στίχους του Καβάφη για τους βαρβάρους, ναι ήταν κι αυτοί μια κάποια λύση; Αν ναι τότε ας τους περιμένουμε με βάγια στην αγορά συναθροισμένοι!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑