Άποψη - Γνώμη

Published on April 7th, 2013 | by fileto

0

Δεν είναι ιερές αγελάδες οι τράπεζες!

Η περίπτωση της Κύπρου έδειξε ότι μια τράπεζα μπορεί να πάψει να λειτουργεί σε περίπτωση που αντιμετωπίζει δυσκολίες, τόνισε ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Ο κ. Βάιντμαν υποστήριξε πως η δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Κύπρος να χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση αλλά τόνισε πως αυτά τα χρήματα θα βρεθούν μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι μέσω ενισχύσεων από την Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της «Buba» υπογράμμισε πως το σχέδιο για την Κύπρο δεν αποτελεί πρότυπο για μελλοντικές εξελίξεις συνιστά μοντέλο λόγω του μεγάλου μεγέθους του χρηματοπιστωτικού τομέα της αλλά δήλωσε πως οι υπεύθυνοι για την κακή κατάσταση μιας τράπεζας πρέπει να συνεισφέρουν στη διάσωσή της. «Δεν γίνεται να στηρίζονται οι τράπεζες διαρκώς με χρήματα των φορολογούμενων. Οι τράπεζες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν πρέπει να κλείνουν για να μην θέτουν σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βάιντμαν.

Με άλλα λόγια δεν είναι ιερές αγελάδες οι τράπεζες τις οποίες για τα παιχνίδια τα οποία κάνουν πολλές φορές σε βάρος των πολιτών, να καλούνται εκ των υστέρων οι φορολογούμενοι να τις σώσουν.

Ακόμη κι αυτά που λέγονται ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι εξασφαλισμένες είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Μην πάμε μακριά. Αυτά που τσαμπουνάνε οι ευρωπαίοι «σωτήρες μας» ότι οι ευρωπαίοι πολίτες που έχουν τις καταθέσεις τους σε ευρωπαϊκές τράπεζες κάτω από ένα ποσό είναι διασφαλισμένες έρχονται τώρα οι ίδιοι να το διαψεύσουν.

Λοιπόν το ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ δεν είναι πλήρως διασφαλισμένες -τουλάχιστον έως το 2015- ούτε στο εσωτερικό της Ελλάδας (και των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης), αλλά ενδεχoμένως ούτε και σε τράπεζες σε κάποιες χώρες του εξωτερικού, έρχεται ως Εφιαλτικό σενάριο να επαληθευτεί.

Πόσο μάλλον όταν στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος γνωρίζουν σε ποιες τράπεζες του εξωτερικού έχουν κατατεθεί 25 δισ. ευρώ από Έλληνες πολίτες τα τρία τελευταία χρόνια.
Σε αυτό το πνεύμα, ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο φέρεται να έχει μια ριζοσπαστική άποψη. Έτσι, τις προηγούμενες ημέρες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα είπε σε Ευρωπαίους πρεσβευτές ότι «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης νομιμοποιείται η επιβολή εισφοράς επί των καταθέσεων ακόμη και των κάτω των 100.000 ευρώ».
Όπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της Κομισιόν μιλώντας στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», ένα κράτος που βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο και αποφασίσει «κούρεμα» (έκτακτη φορολογία) καταθέσεων στο εσωτερικό της χώρας μπορεί να κάνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μια διακρατική συμφωνία με μία ή δύο χώρες της ευρωζώνης έτσι ώστε να συμπεριληφθούν στο «κούρεμα» και οι πολίτες της που έχουν καταθέσεις στις χώρες αυτές.

Ποιές είναι οι διασφαλίσεις και οι εξασφαλίσεις των καταθέσεων των πολιτών της Ευρώπης;

«Στην Ελλάδα ο ρυθμός ανάπτυξης εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος των εκτιμήσεων που περιλαμβάνονται στην επίσημη ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Απουσία προθυμίας από τις πιστώτριες χώρες να συμφωνήσουν ένα ακόμη πρόγραμμα μετακύλισης του χρέους, καιροφυλακτεί η ίδια μοίρα: περισσότερα bail in, όπου θα περιλαμβάνονται και οι ελληνικές τραπεζικές καταθέσεις» προειδοποιούν οι Financial Times.

Στην ευρωζώνη κάθε χώρα παραμένει υπεύθυνη για το τραπεζικό της σύστημα. Έτσι, η Κύπρος δεν είχε άλλη επιλογή μετά το bail in από την επιβολή περιορισμών στις κινήσεις των κεφαλαίων. Παρά τις δηλώσεις των αξιωματούχων, οι περιορισμοί αυτοί θα διατηρηθούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι αρχές πρακτικά έχουν εισάγει ένα νέο παράλληλο νόμισμα μετατρέψιμο στο κανονικό ευρώ σε ισοτιμία ένα προς ένα, αλλά μόνο μέχρι το ποσό των 5.000 ευρώ, που είναι το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για μεταφορά κεφαλαίων. Δύσκολα πιστεύει κανείς ότι η έξοδος από το ευρώ δεν θα ήταν πιο δραματική. Θα έφερνε όμως, επίσης το πλεονέκτημα της συναλλαγματικής υποτίμησης.

Στην Ελλάδα ο ρυθμός ανάπτυξης εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος των εκτιμήσεων που περιλαμβάνονται στην επίσημη ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Απουσία προθυμίας από τις πιστώτριες χώρες να συμφωνήσουν ένα ακόμη πρόγραμμα μετακύλισης του χρέους, καιροφυλακτεί η ίδια μοίρα: περισσότερα bail in, όπου θα περιλαμβάνονται και οι ελληνικές τραπεζικές καταθέσεις.

Όλα αυτά δείχνουν σύμφωνα με τους αναλυτές και ιδιαίτερα τον γνωστό κύριο Ντάισελμπλουμ ότι το πιο λογικό για κάθε Ευρωπαίο του Νότου να πάρει τα χρήματά του από τη χώρα του και να τα καταθέσει εκτός ευρωζώνης.

Είπατε τίποτε;


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑