Ειδήσεις

Published on April 9th, 2013 | by fileto

0

Ποιό είναι το μέλλον των ΔΗΠΕΘΕ αλήθεια;

Με πρωτοβουλία της Κ.Ε.Δ.Ε. προσκλήθηκαν δεκαέξι δήμαρχοι, που στις πόλεις τους εδρεύουν ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., το Σάββατο 6 Απριλίου 2013 στις 11 το πρωί.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη φιλόξενη πόλη της Βέροιας και όλοι οι παρευρισκόμενοι ευχαρίστησαν τη δήμαρχο Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου για τη φιλοξενία. Η δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας κ. Γιώργος Κάκαρης καλωσόρισαν τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, τον αντιπρόεδρο κ. Γιώργο Ιωακειμίδη, Δήμαρχο Νικίας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, καθώς και το μέλος κ. Αλέξη Σκαρμέα. Επίσης τους δημάρχους Αγρινίου κ. Μοσχολιό και Κοζάνης κ. Μαλούτα, τον αντιδήμαρχο πολιτισμού και πρόεδρο του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Χανίων κ. Λειψάκη, το Δημοτικό Σύμβουλο Βόλου κ. Τσάμη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου κ. Μαβίδη, τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  Ιωαννίνων κ. Λώλη, την αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας κ. Βαβαλέσκου, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας κ. Ξανθούλη, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας κ. Γαλλία, την πρόεδρο του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης κ. Καλογερίδου, την πρόεδρο του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής κ. Μαλαμίδου, την καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λαμίας κ. Δουνδουλάκη, την πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Πατρώνη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας κ. Αμπατζή και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών κ. Μεντή.

Η δήμαρχος Βέροιας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία, που έχει πολλές φορές αναλάβει η Βέροια για τέτοιου είδους συναντήσεις και ανέφερε ότι πάντα είχε το συντονισμό τους, αφού στη Βέροια λειτουργούσε και το Κέντρο Πολιτιστικών Πρωτοβουλιών κι Επικοινωνίας Ο.Τ.Α. Μάλιστα ανέφερε ότι το 2008 έγινε η προηγούμενη συνάντηση ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με τη συμμετοχή των προέδρων των Δ.Σ. πάλι στο Δημαρχείο Βέροιας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, αφού ευχαρίστησε τη δήμαρχο για τη φιλοξενία, εξήγησε τους λόγους, που οδήγησαν σε αυτήν την πρόσκληση και τελικά συνάντηση. Βασικός λόγος και το θέμα συζήτησης είναι το παρόν και το μέλλον των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Όλοι οι ομιλητές με τις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στα βασικά προβλήματα των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, που είναι οι μικρής διάρκειας Προγραμματικές Συμβάσεις, που αποστέλλει το Υπουργείο Πολιτισμού και μάλιστα λίγο πριν τη λήξη της προηγούμενης υπογεγραμμένης Προγραμματικής Σύμβασης, η άτακτη ή η ανύπαρκτη χρηματοδότηση από πλευράς Υπουργείου, που τα δύο αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την αβεβαιότητα των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και την αδυναμία τους να προγραμματίσουν έγκαιρα.

Μία ακόμη προϋπόθεση, που έθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού για την  υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης του 2013 είναι η υποχρεωτική συμμετοχή της Περιφέρειας ως τέταρτου συμβαλλόμενου. Αυτό όμως δεν είναι κατανοητό από όλες τις Περιφέρειες, που συχνά δεν κατανοούν το θέμα και δε δέχονται να μπουν στις Προγραμματικές και να τις υπογράψουν.

Όλοι συμφώνησαν με την πρόταση του Δημάρχου Αγρινίου, ότι κανένα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δεν πρέπει να κλείσει, γιατί ο πολιτισμός είναι ανάγκη κι όχι πολυτέλεια ιδίως σ’ αυτήν την κρίσιμη εποχή για τη χώρα. Επίσης ότι πρέπει να υπάρξει σαφήνεια από το Υπουργείο για τους σκοπούς του απέναντι στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., καθώς και νομοθετική ρύθμιση, ώστε να γνωρίζουν τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. πώς θα αντιμετωπίσουν πρακτικά διοικητικά και οικονομικά θέματά τους. Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα πρέπει να πάψουν να λειτουργούν κάνοντας καλλιτεχνικούς ακτιβισμούς, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. κατέγραψε όλες τις εισηγήσεις και αποφάσισε τη σύσταση επιτροπής, η οποία θα συντάξει προτάσεις για τη λειτουργία και το μέλλον των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., αλλά και τον εκπαιδευτικό τους ρόλο, ελπίζοντας πως αυτή τη φορά η φωνή των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα φτάσει στα αυτιά του Υπουργού Πολιτισμού και θα γίνει κατανοητή, αποφέροντας το καλύτερο για τους Οργανισμούς αυτούς, που επί τριάντα χρόνια παράγουν πολιτιστικό έργο στις Περιφέρειές τους. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η συζήτηση για την ένταξη σε μεγάλα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ώστε να ενισχυθούν σημαντικά οι πόροι.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑