Ειδήσεις

Published on April 16th, 2013 | by fileto

0

Παρουσίαση ΕΣΠΑ στην Αλεξανδρούπολη από το ΥΠΑΝ

Πάνω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η επίδοση της χώρας μας σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς διευρύνεται η απόσταση της Ελλάδας από το μέσο όρο της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αρχές Απριλίου 2013 το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων από τη χώρα μας διαμορφώθηκε σε 56,7 % έναντι 49,2 % του Κοινοτικού μέσου όρου. Δηλαδή η επίδοση της χώρας μας ήταν 7,5 μονάδες υψηλότερη από τον μ.ο. της ΕΕ. Η διαφορά αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδα σε σχέση με το Φεβρουάριο οπότε η απόσταση ήταν έξι ποσοστιαίες μονάδες (55 % για την Ελλάδα έναντι 49 % της ΕΕ).

Με την επιτάχυνση των απορροφήσεων η Ελλάδα κατατάσσεται στην 8η θέση μεταξύ των «27» ενώ το Φεβρουάριο βρισκόταν στην 13η θέση. Η πρόοδος στην αξιοποίηση των Κοινοτικών χρηματοδοτήσεων αναμένεται να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες, με την απλούστευση των διαδικασιών απορρόφησης των κονδυλίων, την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, την εφαρμογή των προγραμμάτων υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κ.α.

Σε κοινή τους δήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Κυριάκος Βιρβιδάκης επισημαίνουν τα εξής:

«Το ΕΣΠΑ φυσικά  δεν είναι πανάκεια. Είναι ωστόσο ένα σημαντικό εργαλείο που πρέπει να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα  προβλήματα που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα (εγγυητικές, ρυθμοί χορήγησης δανείων κλπ), η πρόοδος στην απορρόφηση των Κοινοτικών κονδυλίων είναι εμφανής. Υπάρχει βελτίωση τόσο στο ποσοστό απορρόφησης όσο και στην κατάταξη της χώρας μας σε σχέση με τις άλλες χώρες – μέλη. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με μεγαλύτερη ένταση, γιατί ο φετινός στόχος είναι ακόμη πιο δύσκολος αλλά κυρίως επειδή οι ανάγκες της οικονομίας είναι μεγαλύτερες».

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν ήδη τα Περιφερειακά συνέδρια που διοργανώνουν οι Περιφέρειες, με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του αρμόδιου υφυπουργού κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη για το σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2014-2020). Θα πραγματοποιηθούν  συνολικά 13 Συνέδρια (ένα σε κάθε Περιφέρεια) στα οποία συμμετέχουν η πολιτική ηγεσία και στελέχη του υπουργείου, οι Περιφερειάρχες και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικοί φορείς καθώς και εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής  επιτροπής.

Για την περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης το συνέδριο θα γίνει την Πέμπτη στις 18 Απριλίου στην Αλεξανδρούπολη.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑