Ειδήσεις

Published on April 20th, 2013 | by fileto

0

Η πρώτη ζυθοποιία ανακαλύφθηκε στη Θράκη

Ο Νικολά Ραδίσης, από το beerbartender.gr, σημειώνει 26 σημεία που ίσως δε γνωρίζουμε για τη μπύρα…

  1. Ήταν σοφός άνθρωπος όποιος ανακάλυψε την μπίρα – Πλάτωνας (350πΧ)
  2. Η πρώτη καταγραφή σχετική με την μπύρα βρίσκεται στην Σφηνοειδή Γραφή των Σουμέριων (26ος αιώνας πΧ)
  3. Οι πρώτοι ζυθοποιοί ήταν γυναίκες!
  4. Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν αρχαία ευρήματα στην Κύπρο, που αποδεικνύουν την παραγωγή και κατανάλωση μπύρας στο 3500πΧ
  5. Η πρώτη ζυθοποιία επί Αρχαίου Ελληνικού εδάφους, λέγεται πως υπήρχε στην Θράκη.
  6. Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, αν και γνώριζαν τα μυστικά της αρχαίας ζυθοποιίας, θεωρούσαν την μπύρα ποτό των βαρβάρων και συνέχισαν να καταναλώνουν κρασί!
  7. Υπάρχουν πάνω από 400 διαφορετικά είδη μπύρας! Δυο όμως είναι τα κυρίαρχα: οι Ale και οι Lager
  8. Μέχρι τον Μεσαίωνα, ο λυκίσκος ήταν άγνωστος στην συνταγή για μπύρα. Για να αρωματιστεί μια μπύρα χρησιμοποιούνταν βότανα, μπαχαρικά, φρούτα και μυρωδικά.
  9. Οι Μοναχοί απ’ την Φλάνδρα χρησιμοποίησαν για πρώτοι φορά λυκίσκο.
  10. Το 1516, θεσπίστηκε ο νόμος περί αγνότητας της μπύρας, απ’ τον  Γουλιέλμος Δ’, γνωστό ως Reinheitsgebot, το οποίο αποτελούσε την βασική νομοθεσία και συνταγή μπύρας μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Ακολουθείται ακόμα και σήμερα για τις «παραδοσιακές» μπύρες
  11. Η παλαιότερη ενεργή ζυθοποιία είναι η Βαβαρέζικη Κρατική Ζυθοποιία του Weihenstephan κοντά στο Μόναχο. Χρονολογείται απ’ το 1040.
  12. Η πρώτη ελληνική ζυθοποιία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, ιδρύθηκε το 1864 στο Κολωνάκι, απ’ τον Ιωάννη Φιξ (Fuchs)
  13. Η Amstel ήρθε στην Ελλάδα το 1965, όπου και έσπασε το μονοπώλιο της ΦΙΞ
  14. Η πρώτη σε κατανάλωση μπύρας, χώρα στον κόσμο είναι όχι η Γερμανία, όχι η Αγγλία, ούτε η Αμερική. Η Κίνα είναι! Δεύτερη χώρα είναι η Τσεχία και τρίτη έρχεται η Αμερική (ΗΠΑ)
  15. Η πρώτη συσκευασία των 6 για τις μπύρες, το γνωστό six-pack (όχι των κοιλιακών) εμφανίστηκε το 1935!
  16. Η πρώτη ελληνική μικροζυθοποιία ήταν η Craft, η οποία ξεκίνησε την λειτουργία της το 1997
  17. Υπάρχουν 5 μεγάλες ζυθοποιίες στην Ελλάδα. Οι δύο ανήκουν σε πολυεθνικές (Αθηναϊκή Ζυθοποιία-Heineken και Μύθος Ζυθοποιία-Carlsberg)
  18. Η λέξη μπύρα προέρχεται σύμφωνα με τους ειδικούς από την ιταλική λέξη birra. Η λέξη ζύθος σχετίζεται με το ρήμα “ζέω” που σημαίνει βράζω
  19. Η νέα ΦΙΞ έκανε την εμφάνισή της το 2009. Στα τηλεοπτικά της σποτ εμφανίζονταν γνωστοί ηθοποιοί.
  20. Η μπύρα ΑΛΦΑ, στα τηλεοπτικά της σποτ, παρουσιάζει γνωστό-διακεκριμένο Έλληνα σεφ.
  21. Οι πιο γνωστές και διακεκριμένες ελληνικές μικροζυθοποιίες είναι οι Septem, Κερκυραϊκή, Zeos, Χάρμα και Brinks. Υπάρχουν κι άλλες που παρουσιάζουν ανοδική πορεία, ενώ κάθε χρόνο ιδρύεται και από μια νέα.
  22. Η ονομασία Radler είναι γερμανική και προέρχεται απ’ την λέξη Rad, που σημαίνει ποδήλατο
  23. Για να χτιστούν οι πυραμίδες της Γκίζας στην Αρχαία Αίγυπτο, δαπανήθηκαν σε εργατικούς μισθούς πάνω από 200 εκ. γαλόνια μπύρας! (ο μισθός πληρωνόταν σε μπύρες)
  24. Η PilsnerUrquell (ή PlzeňskýPrazdroj στα Τσέχικα), καθιέρωσε με την εμφάνιση της, το 1842, την κατηγορία των Pilsner.
  25. Το “ABV” στις ετικέτες απ’ τις φιάλες είναι τα αρχικά από τις λέξεις Alcohol by Volume και σημαίνουν Αλκοόλ κατ’ όγκο
  26. Home-brewing είναι η ορολογία για την παραγωγή οικιακής μπύρας. Home-brewer είναι ο ζυθοποιός που παράγει μπύρα σπίτι του, ο ερασιτέχνης ζυθοποιός.

Ο Νικολά Ραδίσης είναι ιδρυτής και κύριος αρθογράφος του beerbartender.gr. Εισηγείται σεμινάρια σχετικά με την μπύρα, την φιλοσοφία και την κουλτούρα της καθώς και τον τρόπο που σερβίρεται και συμμετέχει σε εκθέσεις και διαγωνισμούς μπύρας είτε ως κριτής είτε ως εκπαιδευτής.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑