Ειδήσεις

Published on April 22nd, 2013 | by fileto

0

Οι οικολόγοι υπερ της καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στη Θράκη

Του Ηλία Εμμανουηλίδη.

Οι οικολογικοί φορείς στην Ελλάδα και διεθνώς επιβάλλουν, τα τελευταία χρόνια, την απελευθέρωση της κάνναβης, μιας καλλιέργειας έντονα οικολογικής με ποικίλα προϊόντα υποαλλεργικά και φιλικά στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η κάνναβη βρέθηκε στη γωνία λόγω της παραγωγής της σε ρητίνες-χασίς, αλλά και ισχυρών οικονομικών συμφερόντων βιομηχανιών χάρτου και τεχνητών ινών, όπως αποκάλυψε πρόσφατη μελέτη του Massachusets Institute of Technology (Μ.Ι.Τ.) των Η.Π.Α.

Η αντιστροφή του κλίματος άρχισε όταν πριν από δύο δεκαετίες περίπου δημιουργήθηκαν ποικιλίες κάνναβης με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε ρητίνες χασίς που ονομάστηκαν «κλωστικές». Η παραπάνω μελέτη του Μ.Ι.Τ. ισχυρίζεται ότι, λόγω των πολλαπλών πλεονεκτημάτων της, η κάνναβη θα καταστεί «το φυτό του 21ου αιώνα».

Οικολογικό ζιζανιοκτόνο
Η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην καλλιέργεια της κάνναβης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ανάλογο με τον καπνό και το βαμβάκι. Εδώ η κάνναβη έχει πολύ μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση με εξαιρετική ποιότητα σε ίνες και καρπό.

Η κάνναβη, ως καλλιέργεια, με την ταχεία ανάπτυξη και κάλυψη του αγρού λειτουργεί ως αποπνικτικό ζιζανίων, δηλαδή ως οικολογικό «ζιζανιοκτόνο».

Στη χώρα μας η αυτοφυής βλάστηση στις αρδευόμενες σκαλιστικές καλλιέργειες είναι εξαιρετικά αναπτυγμένη και βλάπτει σοβαρά την παραγωγή, έτσι η κάνναβη σε αμειψισπορά με βαμβάκι, καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα, ηλίανθο, ετήσιο ψυχανθές κ.λπ. μπορεί να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες ζιζανιοκτονίας. Παράλληλα η κάνναβη λόγω ειδικών ουσιών της δεν επιτρέπει την ανάπτυξη εντόμων και άλλων παθογόνων. Η συμβολή της στην αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι και της Diabrotica στο καλαμπόκι μπορεί να είναι καθοριστική. Με τις μειωμένες ανάγκες της κάνναβης σε αζωτούχα λιπάσματα και άρδευση, θα υπάρχει οικονομία σε ενέργεια και χημικά. Τέλος η κλωστική κάνναβη, ως υποχρεωτικά συμβολαιακή καλλιέργεια, θα προσφέρει ασφάλεια στον παραγωγό.

Σύμφωνα με μελέτη του ΕΘΙΑΓΕ με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο τα οικονομικά αποτελέσματα της σύγκρισης σε περιοχή της Θεσσαλίας (έτος 1999) έδειξαν ότι η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης υπερτερεί σε πρόσοδο από αυτή του καλαμποκιού και υπολείπεται του βάμβακος.

Παράλληλα η μελέτη του Μ.Ι.Τ. (2010),  που προαναφέρθηκε, λόγω της νέας γενιάς ποικιλιών και τεχνολογίας, υπολογίζει ότι η κάνναβη μπορεί να προσφέρει στον αγρότη των Η.Π.Α. πρόσοδο 136% περισσότερο από το καλαμπόκι, 144% από το βαμβάκι, 240% από τη σόγια και 632% από το στάρι.
Ολόκληρο το υπέργειο μέρος των φυτών χρησιμοποιείται: Οι καρποί για παραγωγή κτηνοτροφών, διαιτητικών τροφών για τον άνθρωπο, συμπληρώματα πρωτεϊνών, βιοκαύσιμα, πρώτες ύλες για κοσμητικά προϊόντα κ.λπ. Από τα στελέχη και το λοιπό φυτό παράγονται ίνες για υφαντουργία, σχοινοποιϊα, επενδύσεις και από τα λοιπά μέρη χαρτί, καύσιμη ύλη, υλικά οικοδομής κ.λπ. Τα παραπάνω θα δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία και το εμπόριο.

Προοπτική εξαγωγών
Στη δυτική και βόρεια Ευρώπη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την κάνναβη, έχουν δημιουργήσει τεχνολογία και ποικιλίες νέας γενιάς, αλλά η καλλιέργεια είναι υποτονική με μικρές εκτάσεις, λόγω κλίματος. Έτσι εξάγουν τεχνολογία και εισάγουν πρώτες ύλες κάνναβης και ίνες από το εξωτερικό, Κίνα και άλλες χώρες. Η χώρα μας μπορεί να καλύψει το κενό της Ευρώπης με δυναμική ανάπτυξη της καλλιέργειας.

Με μπούσουλα τη μελέτη ΕΘΙΑΓΕ – Γεωπονικού Πανεπιστημίου του 2000
Ταιριάζει στις ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες
Το κελί του νόμου για τα ναρκωτικά, όπου η κλωστική κάνναβη βρισκόταν έγκλειστη, παραβιάστηκε τελικά τον περασμένο μήνα μετά τη συστηματική πίεση οικολογικών κινημάτων και κομμάτων, των Οικολόγων– Πρασίνων και των βουλευτών Γιώργου Σταθάκη του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσούλας – Μαρίας Γιαταγάνα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Έτσι σύμφωνα με τη μελέτη, που υποδείκνυε ως πρώτο βήμα τη νομική απελευθέρωση, στο νόμο 4136, ΦΕΚ 74 Α’ 20.3.2013 «Περί εξαρτησιογόνων ουσιών», στη παράγραφο 3 του άρθρου 1 προστέθηκε : «…Με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L, οι έλεγχοι τήρησης των όρων και προϋποθέσεων και κάθε σχετικό θέμα».

Η Κ.Υ.Α. τώρα ετοιμάζεται
Η αρμόδια υπηρεσία των Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας, με οδηγό τη μελέτη ΕΘΙΑΓΕ – Γ.Π.Α. για την κλωστική κάνναβη, επιμελείται των διατάξεων που πρέπει να περιλαμβάνει η ΚΥΑ όπως:
● Ανάθεση στον εποπτευόμενο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οργανισμό ΕΛΓΟ – Δήμητρα της έρευνας, της τεχνικής και επιστημονικής στήριξης της καλλιέργειας και μεταποίησης της κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα.

● Εισαγωγή σπόρων σποράς ποικιλιών κλωστικής κάνναβης γραμμένων στον κοινοτικό κατάλογο ποικιλιών.

●  Περιοχές όπου θα εγκατασταθούν οι δοκιμαστικές καλλιέργειες.

● Καθορισμός του εργαστηρίου αναλύσεων των φυτών της κάνναβης.

● Ορισμός Διαχειριστή του συστήματος που θα σχεδιάζει, εκτελεί τα προγράμματα.

Ο φορέας που θα αναλάβει το εγχείρημα θα πρέπει να οριστεί άμεσα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να είναι σε θέση να προχωρήσει από τον Οκτώβριο τη φθινοπωρινή σπορά των πειραματικών και δοκιμαστικών αγρών κάνναβης. Με την ολοκλήρωσή τους σε διάφορες περιοχές, φθινοπωρινής και ανοιξιάτικης σποράς το υπουργείο θα είναι σε θέση να ενημερώσει έγκυρα τους ενδιαφερόμενους.Ζώνες και συμβάσεις
Η καλλιέργεια θα επιτρέπεται σε Ζώνες Καλλιέργειας Κλωστικής Κάνναβης που θα καθορίσει και εξαγγείλει το Υπ.Α.Α.Τ.  Οι αγρότες που έχουν χωράφια μέσα στις ζώνες θα μπορούν να καλλιεργήσουν κάνναβη εφόσον συνάψουν συμβόλαιο με μονάδα επεξεργασίας κάνναβης που θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί στην περιοχή.

Αυτή θα δίδει τους σπόρους στον αγρότη και αυτός θα παραδίδει ολόκληρη την παραγωγή (θερίζοντας όλα τα φυτά μερικά εκατοστά πάνω από το έδαφος) στο εργοστάσιο. Σε παράβαση από τα παραπάνω, ισχύει ο νόμος για τα ναρκωτικά που απαγορεύει την καλλιέργεια οποιουδήποτε φυτού του γένους Cannabis.

Σε μια πρώτη περίοδο, η μελέτη ΕΘΙΑΓΕ – Γ.Π.Α. προτείνει τη συνεργασία με ευρωπαϊκούς σχετικούς οίκους, για να επενδύσουν στη δημιουργία στην Ελλάδα μονάδων επεξεργασίας κάνναβης στις Ζώνες Καλλιέργειας.

Η επεξεργασία της παραγωγής των αγρών κάνναβης, σπόροι και στελέχη, δημιουργεί προϊόντα που αποτελούν πρώτες ύλες για άλλες βιομηχανίες. Η τεχνολογία νέας γενιάς επεξεργασίας φυτών κάνναβης έχει κόστος έξι φορές μικρότερο από αυτό της επεξεργασίας βάμβακος.

Η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης και η πρώτη επεξεργασία της παραγωγής των αγρών είναι ελεγχόμενη. Ο φορέας διαχείρισης θα ορίσει επόπτες σε κάθε ζώνη καλλιέργειας που θα ελέγχει και θα εποπτεύει τις εργασίες. Οι φυτείες κάνναβης θα είναι ορατές από τον οποιονδήποτε, τα φυτά της κλωστικής κάνναβης είναι ομοιόμορφα και φέρουν άρρενα και θήλεα άνθη στο ίδιο φυτό (μόνοικα) ενώ  τα χασισόφυτα έχουν χωριστά άρρενα και θήλεα φυτά και είναι έντονα ανομοιόμορφα. Οι παραβάσεις διαπιστώνονται εύκολα και εάν συμβούν θα οδηγούνται στον Εισαγγελέα.

Ποτιστικά χωράφια
Οι πρώτες ζώνες καλλιέργειας κάνναβης θα εξαγγελθούν στις πεδιάδες Θράκης, Μακεδονίας
, Θεσσαλίας, Βοιωτίας, Αγρινίου και Ηλείας, όπου υπάρχουν ποτιστικά χωράφια και η κλωστική κάνναβη θα εισέλθει στην αμειψισπορά με τις αροτραίες καλλιέργειες της περιοχής. Θα προτιμηθούν ποικιλίες κυρίως για παραγωγή ινών (υφαντά και χαρτί) επειδή θα προσελκύσουν τις ξένες επενδύσεις και ακόμη επειδή η σπορά είναι εξαιρετικά πυκνή και πλήρως αποπνικτική των ζιζανίων, προς μεγάλο όφελος της επόμενης καλλιέργειας.

Στην πορεία και ανάλογα των αποτελεσμάτων των δοκιμαστικών, θα εξαγγελθούν ζώνες σε άλλες περιοχές, κυρίως με ποικιλίες για παραγωγή καρπού (σπόρων).

Αέρας στα πανιά
Τα ιστία, καραβόπανα και σχοινιά των πλοίων της πρώτης παγκόσμιας θαλασσοκράτειρας μινωϊκής Κρήτης, μέχρι των τελευταίων ιστιοφόρων, ήταν από κάνναβη. Από την κάνναβη προήρχοντο τα πρώτα φυτικά νήματα για τις ανθρώπινες ενδυμασίες, στην Κίνα από 4000 π.Χ. Οι αρχαίοι Φοίνικες, Έλληνες και Ρωμαίοι στήριξαν τη ναυτική τους δύναμη, εμπορική και πολεμική, στις φυτείες κάνναβης της Ελλάδας, Συρίας και Παλαιστίνης, χώρες όπου η κάνναβη έδιδε ποσοτικά και ποιοτικά την καλύτερη παραγωγή.

Το πρώτο κτύπημα στην κάνναβη έγινε με την ανάπτυξη των ατμόπλοιων που δεν χρειάζονταν πανιά, αλλά και τότε άντεξε. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η κάνναβη μέχρι το 1937 ήταν η πλέον προσοδοφόρος καλλιέργεια. Η σημαία των Η.Π.Α. φτιάχτηκε από καννάβινο ύφασμα. Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας τους γράφτηκε πάνω σε χαρτί από κάνναβη.

Η βασιλεία της κάνναβης τελείωσε απότομα στις Η.Π.Α. το 1937, χρονιά δημοσίευσης του νόμου για τη μαριχουάνα. Τη ίδια χρονιά είχε «συμπτωματικά» αναπτυχθεί νέο μηχάνημα απόληψης ινών εν ξηρώ από τα κανναβοστελέχη, λεγόμενο Decorticator, το οποίο μείωνε δραστικά το κόστος παραγωγής ινών και λοιπού υλικού για παραγωγή χαρτιού.

Το γεγονός αυτό απειλούσε το μονοπώλιο χαρτιού παραγόμενου από δασικό ξύλο του μεγαλομεγιστάνα της εποχής Hearst.

Η κάνναβη είχε διάφορες περιπέτειες στις χώρες παραγωγής της, όμως στην Κίνα συνεχίστηκε κανονικά να είναι η πρώτη παραγωγός και εξαγωγική χώρα προϊόντων κάνναβης, ιδιαίτερα ινών και χαρτιού.

Στη χώρα μας μέχρι τα πρώτα χρόνια μετά τον εμφύλιο, η κάνναβη καλλιεργούνταν συστηματικά, αλλά έπαψε απότομα με τη δημοσίευση του νόμου περί ναρκωτικών που «απαγόρευε την καλλιέργεια οποιουδήποτε φυτού του γένους Cannabis». Το κουφάρι του εργοστασίου παραγωγής σχοινιών από κάνναβη του Δεσύλλα στην Κέρκυρα υπάρχει ακόμη. Από τη δεκαετία του 1990 με την εμφάνιση  των Cannabis shops που πουλούσαν αντικείμενα φτιαγμένα από κάνναβη και την ενδυνάμωση των οικολογικών κινημάτων άρχισαν φωνές για νομιμοποίηση της καλλιέργειας της κάνναβης.

Αποφασιστικό βήμα για την Ελλάδα έγινε με τη μελέτη ΕΘΙΑΓΕ – Γεωπονικού Πανεπιστημίου που παρουσίασε ολοκληρωμένο σχέδιο καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα.

πηγη: AgroNews


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑