Άποψη - Γνώμη

Published on April 28th, 2013 | by fileto

0

Ελλάς …σταυροδρόμι εγκληματιών

Μπορεί να έρχεται το Πάσχα και καλό θα ήταν να κάνουμε λόγο για τα πάθη του λαού και των Ελλήνων οι οποίοι αγωνίζονται να επιβιώσουν αλλά ένα θέμα το οποίο ανέδειξε ο Τύπος της Κυριακής μου κέντρισε την προσοχή.

Η χώρα μας έγινε ο παράδεισος της μαφίας και του μαύρου χρήματος. Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια και το είχαμε επισημάνει αν δεν με απατά η μνήμη μου τρία χρόνια πριν από την ίδια στήλη.

Τότε είχα παρουσιάσει την άποψη ενός πολύ γνωστού οικονομολόγου – κοινωνιολόγου ο οποίος είχε πει ότι η κρίση η οποία υπάρχει στην Ελλάδα και θα γίνει ακόμη πιο άγρια τα επόμενα χρόνια, θα προσελκύσει όλους τους παράνομους του κόσμου ιδιαίτερα από Βουλγαρία και Ρωσία, οι οποίοι θα θελήσουν να επενδύσουν στην χώρα μας με μαύρο χρήμα, μια και οι καθαροί επενδυτές δεν θα αποδεχθούν επενδυτικές ευκαιρίες σε μια χώρα η οποία παραπαίει οικονομικά.

Μέσα σε τρία χρόνια η άποψη του οικονομολόγου έγινε ακόμη πιο ρεαλιστική, μέσα από το ρεπορτάζ.

Το γεγονός και μόνο ότι από την ΕΛ.ΑΣ. εξαρθρώθηκαν πάνω από διακόσιες οργανωμένες συμμορίες που επιδίδονταν επαγγελματικά και συστηματικά στο λεγόμενο «βαρύ έγκλημα» αποδεικνύει από μόνο του ότι η χώρα μας αποτελεί τον παράδεισο της μαφίας και ταυτόχρονα τη Γη της Επαγγελίας του βρόμικου χρήματος. Οι διακόσιες οργανώσεις στα πρότυπα της μαφίας που εξαρθρώθηκαν, ελληνικές και αλλοδαπές, δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση των ναρκωτικών, στις ληστείες και τις κλοπές, καθώς και στην εμπορία ανθρώπων, με τζίρους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ο τρόπος της δράσης τους έχει καταγραφεί σε απόρρητη έκθεση της Αστυνομίας, στην οποία αναπτύσσεται διεξοδικά όλο το πλέγμα του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα μας, και κυρίως η εγκληματογόνος συμπεριφορά των ασύλληπτων συμμοριών.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που ξεχωρίζει στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα είναι η επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας από την πλευρά των συμμοριών τόσο σε βάρος των θυμάτων τους όσο και των διωκτικών αρχών.

Η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για το οργανωμένο έγκλημα, που η σύνταξή της ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, αναφέρει για τη χρήση των όπλων και τη βιαιότητα των κακοποιών ότι αυτή ασκείται πλέον και σε περιπτώσεις που παλαιότερα δεν συνηθίζονταν, όπως για παράδειγμα στη διακίνηση των μεταναστών. Και ο λόγος της τόσο γενικευμένης χρήσης των όπλων οφείλεται στην προσπάθεια των εγκληματικών ομάδων να επιτύχουν τους σκοπούς τους, αλλά και για να υπερισχύσουν των ανταγωνιστικών συμμοριών.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Στέλιος Παρασκευόπουλος που υπογράφει το ρεπορτάζ στον Τύπο της Κυριακής οι συμμορίες που δρούν στην Ελλάδα δεν είναι μόνο ειδικοί στην μετακίνηση μεταναστών, αλλά και σε κλοπή χαλκού, σε συμμορίες ανηλίκων κλεφτών, σε εμπόριο χασίς, ηρωίνης, λαθραίων τσιγάρων, κοκκαίνης, αλλά ακόμη και σε εμπορία ανθρώπων.

Οι «πολυεθνικές» συμμορίες που δρουν στην Ελλάδα αποτελούνται κυρίως από Αλβανούς και ακολουθούν Τούρκοι, Βούλγαροι, Μαυροβούνιοι, Σέρβοι, Κοσοβάροι, Ρουμάνοι, Γεωργιανοί, Αφγανοί και Αλγερινοί.

Σημαντικό επίσης στοιχείο των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων αποτελεί η συνεχής εξέλιξη των μεθόδων δράσης τους και το κυριότερο ότι όλα τα «κέρδη» τους έχουν ήδη διοχετευθεί σε νόμιμες δραστηριότητες.

Η κλιμάκωση της βίας από τις εγκληματικές οργανώσεις -τουλάχιστον μέχρι το 2011- οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, στις ευεργετικές διατάξεις της ποινικής νομοθεσίας. Στην έκθεση σημειώνεται ότι πολλοί από τους συλληφθέντες για συμμετοχή σε οργανωμένες εγκληματικές ομάδες ήταν άτομα που είχαν συλληφθεί κατά το παρελθόν για σοβαρές πράξεις, αλλά δεν είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση ή αποφυλακίστηκαν εκμεταλλευόμενοι τα διάφορα ευεργετήματα και τα «παράθυρα» που παρέχουν οι νόμοι.

Ακόμη, χαρακτηριστικό του σαθρού σωφρονιστικού συστήματος είναι ότι δεκάδες έγκλειστοι των φυλακών κατευθύνουν πίσω από τα κάγκελα τη δράση πολλών εγκληματικών οργανώσεων.

Από τα στοιχεία της Europol προκύπτει ότι συνήθως οι Τούρκοι μεταφέρουν την ηρωίνη από το Αφγανιστάν, ενώ Βούλγαροι και Αλβανοί αναλαμβάνουν τη διακίνησή τους μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων. Η διακίνηση της ηρωίνης, δηλαδή, φαίνεται να ακολουθεί τη μεταναστευτική ροή από την Τουρκία προς τη χώρα μας.

Το εμπόριο ανθρώπων εμφανίζεται με τη μορφή της σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών, της εργασιακής εκμετάλλευσης ατόμων και της πώλησης βρεφών.

Το 2011 διαπιστώθηκαν και η δράση ομάδων εργασιακής εκμετάλλευσης ανθρώπων σε αγροτικές εργασίες, καθώς και ο εξαναγκασμός ατόμων σε επαιτεία. Οι εγκληματικές ομάδες εργασιακής εκμετάλλευσης σε αγροτικές εργασίες αποτελούνται από Ρουμάνους και Έλληνες.

Τα θύματα οδηγούνται σε αγροτικές περιοχές όπου διαμένουν σε παραπήγματα υπό συνθήκες εξαθλίωσης. Εξαναγκάζονται σε πολλές ώρες εργασίας, χωρίς τα μέλη των ομάδων να τους αποδίδουν τα δεδουλευμένα.

Τέλος στο εμπόριο βρεφών τα… σκήπτρα κατέχουν οι βουλγαρικές εγκληματικές ομάδες, που διακινούν εγκύους υπηκόους Βουλγαρίας στην Ελλάδα. Εκμεταλλευόμενοι τη δυσχερή οικονομική τους κατάσταση, τις πείθουν να παραδώσουν τα νεογέννητα τέκνα τους, προβαίνοντας σε παράνομες υιοθεσίες τους από άτεκνα ζευγάρια Ελλήνων.

Με λίγα λόγια αυτή είναι η κατάσταση στην Ελλάδα της κρίσης όπου η εγκληματικότητα πάει να γίνει καθημερινότητα με μια αστυνομία η οποία αγωνίζεται να ανταπεξέλθει χωρίς μέσα, με μειωμένους μισθούς και με περιπολικά χωρίς καύσιμα.

Κάποιους τους βολεύει η όλη κατάσταση κυρίως το σύστημα το οποίο επωφελείται από την εγκληματικότητα η οποία όπως πάντα γνωρίζουμε προπορεύεται των μηχανισμών καταστολής.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑