Ειδήσεις

Published on April 30th, 2013 | by fileto

0

Ενθουσιασμένοι οι Αυστραλοί με την Ροδόπη

Ο Δήμος Κομοτηνής και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», υποδέχθηκε την Κυριακή, 28 Απριλίου, στο Θρυλόριο Δήμου Κομοτηνής, αντιπροσωπεία 22 Αυστραλών βουλευτών, γερουσιαστών, δημάρχων και δημοτικών συμβούλων από διάφορες περιοχές της Αυστραλίας.

Σκοπός της επίσκεψης αυτής των αιρετών της Αυστραλίας είναι να γνωρίσουν από κοντά τον οικισμό του Θρυλορίου, που χτίστηκε την περίοδο 1922-1923, από τον Αυστραλό Ύπατο Αρμοστή των Προσφύγων, George Devine Treloar και ονοματοδοτήθηκε «Θρυλόριο» προς τιμήν του.
Οι Αυστραλοί βουλευτές επισκέπτονται την Ελλάδα και την Τουρκία με την ευκαιρία των εκδηλώσεων του Anzac Day.

Πρώτος τους σταθμός ήταν η Λήμνος και στη συνέχεια επισκέφτηκαν την Καλλίπολη και την Κωνσταντινούπολη πριν επιστρέψουν στη Θράκη.
Λίγα χρόνια μετά την Καλλίπολη ένας Αυστραλός φέρεται να έσωσε από την πείνα και τις ασθένειες 108.000 επιζώντες της Ελληνικής Γενοκτονίας.
Πρόκειται για τον Ύπατο Αρμοστή των Προσφύγων Τζορτζ Ντιβάιν Τρίλορ (George Devine Treloar), ο οποίος καθώς έφθαναν κατά δεκάδες χιλιάδες οι πρόσφυγες επιζώντες στην Ελλάδα, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, φέρεται να βοήθησε πολλούς απ” αυτούς να βρουν φαγητό, ρουχισμό, στέγη. Να μπορέσουν να ζήσουν και να ορθοποδήσουν.

Ο Ντέιβιντ Τρίλορ μαζί με τον Άγγλο συνεργάτη του, το συνταγματάρχη Πρόκτορ (Proctor), ίδρυσαν περίπου δώδεκα χωριά σε ανατολική Μακεδονία και δυτική Θράκη. Ένα από αυτά μέχρι σήμερα τιμά τον Τζορτζ Τρίλορ, φέροντας το όνομά του: το Θρυλόριο Ροδόπης. Πρόκειται για ένα αμιγώς Ποντιακό χωριό, περίπου δώδεκα χιλιόμετρα από την Κομοτηνή, το οποίο θα επισκεφτεί η αυστραλιανή αντιπροσωπεία.

Γεννημένος το 1884 στην κωμόπολη της Βικτωρίας Μπαλαράτ, ο Τζορτζ Ντιβάιν Τρίλορ υπηρέτησε με τον Βρετανικό Στρατό στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φτάνοντας το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη (Lieutenant Colonel).

Το 1919 βρίσκεται πρώτα στη Ρωσία κι ύστερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου ήταν υπεύθυνος για χιλιάδες Ρώσους, πρόσφυγες από την Οκτωβριανή Επανάσταση και τον Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο. Εκεί παντρεύεται την Κάθλιν Μέι Ντους (Kathleen May Douch), το 1923. Η Κάθλιν, μάλιστα, είχε γεννηθεί στην Πόλη το 1901.

Ύστερα από δύο χρόνια, και πλέον ως συνεργάτης της Κοινωνίας των Εθνών (League of Nations), φθάνει στη Θεσσαλονίκη. Διορίζεται Ύπατος Αρμοστής των Προσφύγων σε ανατολική Μακεδονία και δυτική Θράκη στις 6 Οκτωβρίου 1922, θέση στην οποία υπηρετεί μέχρι το 1926. Την εποχή εκείνη, γεννιούνται δύο από τα τρία παιδιά του: η Ελισάβετ (1925) και ο Τζων (1926). Επέστρεψε στην Αυστραλία το 1929, όπου και παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του, το 1980, σε ηλικία 96 ετών.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑