Ειδήσεις

Published on June 30th, 2013 | by fileto

0

Πωλητήριο βάζουν ξενοδοχεία σε Καβάλα και Θράκη

Οι θετικοί οιωνοί για τον ελληνικό τουρισμό δεν λειτουργούν αποτρεπτικά για τους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων και ενοικιαζόμενων συγκροτημάτων από το να διαθέσουν ακόμα και τη φετινή σεζόν τις μονάδες τους προς πώληση. Και, μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και σε χαμηλότερες τιμές συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με έρευνα της «Καθημερινής», εκατοντάδες είναι οι ιδιοκτήτες που έχουν «βγάλει» προς πώληση τα καταλύματά τους μέσω αγγελιών σε διαδικτυακούς τόπους μεσιτικών γραφείων. Από την ίδια έρευνα καταγράφηκαν αγγελίες για την πώληση 228 τουριστικών καταλυμάτων με προσδοκώμενο τίμημα από τους ιδιοκτήτες τους της τάξης των 1,18 δισ. ευρώ. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν ιδιοκτησίες μικρομεσαίων καταλυμάτων. Ομως υπάρχουν και ιδιοκτήτες μεγαλύτερων μονάδων, οι οποίοι, υπό το βάρος των υποχρεώσεων λόγω της παρατεταμένης κρίσης, έχουν βάλει κι αυτοί πωλητήριο στα συγκροτήματά τους.

Παρά το γεγονός ωστόσο ότι οι ξενοδόχοι έχουν ρίξει τις τιμές που ζητούν, οι αγοραπωλησίες που έχουν γίνει είναι περιορισμένες. Οι τιμές, ως φαίνεται, παραμένουν ακόμη σε υψηλότερα επίπεδα από τα διαθέσιμα κεφάλαια προς επένδυση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ξενοδοχείου με 385 δωμάτια στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στην πλατεία Ομονοίας που το 2009 πωλούνταν έναντι 145 εκατ. ευρώ, το 2011 έπεσε στα 95 εκατ. ευρώ και φέτος πωλείται για 70 εκατ.

Πωλητήρια παντού

Ο αριθμός των προς πώληση τουριστικών καταλυμάτων αυξήθηκε ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία. Να σημειωθεί ότι ο ρυθμός αύξησης των προς πώληση μονάδων δεν ανακόπηκε ούτε τη φετινή χρονιά που αναμένεται ρεκόρ αφίξεων 17 εκατ. ξένων τουριστών. Ενδεχομένως, το γεγονός ότι ο εσωτερικός τουρισμός έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα την τελευταία πενταετία, να έπαιξε τον ρόλο του σε αυτή την εξέλιξη. Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, ο τζίρος της αγοράς έχει μειωθεί κατά 50%, φθάνοντας στο 1,5 δισ. ευρώ έναντι 3 δισ. που ήταν το 2008.

Η «Καθημερινή» πραγματοποίησε έρευνα σε τρεις διαδικτυακούς τόπους μεσιτικών γραφείων που διαθέτουν μεγάλο αριθμό προς πώληση ξενοδοχείων αλλά και ενοικιαζόμενων συγκροτημάτων. Στον πρώτο και τον δεύτερο καταγράφονται αγγελίες που δημοσιεύθηκαν φέτος αλλά και πέρυσι για την πώληση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Στον τρίτο διαδικτυακό τόπο καταγράφονται οι αγγελίες που υπήρχαν από πέρυσι και συνεχίζουν να υφίστανται ακόμη και σήμερα για την πώληση ξενοδοχείων στην Αττική.

Ειδικότερα, στο α΄ εξάμηνο φέτος δημοσιεύθηκαν αγγελίες για την πώληση 192 ξενοδοχείων έναντι συνολικού επιδιωκόμενου τιμήματος 651,2 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών 40 μονάδες πωλούνται στα Ιόνια Νησιά -οι περισσότερες στην Κέρκυρα- έναντι συνολικού τιμήματος 274,9 εκατ. ευρώ, 49 στις Κυκλάδες έναντι 145,3 εκατ. ευρώ και 35 στην Αττική συμπεριλαμβανομένων των νησιών της έναντι 102,2 εκατ. ευρώ. Επίσης, 12 μονάδες πωλούνται στην Εύβοια έναντι 26,3 εκατ. ευρώ, 10 μονάδες στην Κρήτη έναντι 17,9 εκατ. ευρώ, 7 στα Δωδεκάνησα έναντι 17 εκατ. ευρώ, 9 στη Χαλκιδική έναντι 16,9 εκατ. ευρώ, 3 στην Αργολίδα έναντι 13,7 εκατ. ευρώ και 7 στη Μαγνησία έναντι 9,3 εκατ. ευρώ.

Επίσης, πωλητήρια μπήκαν φέτος σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα συγκροτήματα που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς, στη Σάμο, στην Κόρινθο, στη Φθιώτιδα, στην Πέλλα, στην Καβάλα, στη Θράκη, στην Αχαΐα, στη Βοιωτία, στη Μεσσηνία, στη Φωκίδα και στη Λακωνία.

Από αυτά ξεχωρίζουν -σε ό,τι αφορά το ύψος της επιδιωκόμενης τιμής- οι αγγελίες για την πώληση ξενοδοχείου 600 κλινών που αναπτύσσεται σε έκταση 110 στρεμμάτων στην Κέρκυρα έναντι 55 εκατ. ευρώ, για την πώληση μονάδας στη Μύκονο έναντι 20 εκατ. ευρώ και για την πώληση μονάδας που αναπτύσσεται σε έκταση 85 στρεμμάτων στη Χαλκιδική έναντι 18 εκατ. ευρώ.Π


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑