Ειδήσεις

Published on July 5th, 2013 | by fileto

0

Πόσο κόστισε η παρακολούθηση των πελαργών στο Δέλτα;

Την ώρα που νοικοκυριά μένουν χωρίς ρεύμα κάποιοι φροντίζουν να τοποθετούν πομπούς για τη δορυφορική παρατήρηση σε δέκα πελαργούς τους τοποθέτησε στις 2 Ιουλίου ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Max Planck.

Αλήθεια οι Γερμανοί φίλοι μας οικολογικά ευαίσθητοι στους πελαργούς πως και δεν έκαναν τον κόπο να δουν πόσοι Έλληνες είναι στα όρια της φτώχειας, τη ώρα που αυτοί “ξύνουν την οικολογική τους ψώρα” με την παρακολούθηση των πελαργών στο Δέλτα του Έβρου;

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που τοποθετούνται πομποί σε πελαργούς και αναμένονται πολύ σημαντικά δεδομένα από την παρακολούθησή τους. Δεδομένα που αφορούν τις περιοχές τροφοληψίας, τους διαδρόμους μετανάστευσης, τις περιοχές διαχείμασης, την ημερήσια δραστηριότητα, τις αιτίες θνησιμότητας κ.ά.

Σημειώνεται πως οι πομποί καταγράφουν μέσω δορυφόρου τις συντεταγμένες της θέσης που βρίσκονται τα πουλιά, ενώ διαθέτουν ειδικούς αισθητήρες που καταγράφουν και τη δραστηριότητά τους (εάν κοιμούνται, πετάνε, τρέφονται κλπ).

Ίδιου τύπου πομποί έχουν τοποθετηθεί ήδη σε δύο υδρόβια (μία φαλαρίδα και μία πρασινοκέφαλη πάπια) στο Δέλτα του Έβρου και πάλι από το Ινστιτούτο Max Planck, τα οποία παρακολουθούνται καθημερινά από τον Φεβρουάριο. Τα δεδομένα αποστέλλονται μέσω δικτύου GSM στη βάση δεδομένων της MOVEBANK.

Η τοποθέτηση πομπών έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης, το οποίο περιλαμβάνει καταμετρήσεις πουλιών και δακτυλιώσεις. Από την αναπαραγωγική περίοδο του 2012 άρχισε η δακτυλίωση των πελαργών με δαχτυλίδια τύπου ELSA, όταν και δακτυλιώθηκαν 23 νεοσσοί. Φέτος στον Πόρο δακτυλιώθηκαν 29 νεοσσοί και ακόμα 29 στις Φέρες, στους 10 εκ των οποίων τοποθετήθηκαν οι πομποί.

Σύντομα στην ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης θα είναι διαθέσιμη εφαρμογή, από την οποία θα έχουν όλοι τη δυνατότητα να ακολουθούν το ταξίδι των δέκα πελαργών.

Στη δράση συμμετείχαν και συνέβαλαν οι επιστήμονες Dr Martin Wikelski και Uschi Muller του Ινστιτούτου Max Planck, η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, η Αντιδημαρχία Φερών, η ΔΕΣΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ που παραχώρησαν προσωπικό και εξοπλισμό για την παγίδευση των πουλιών και την ασφαλή τοποθέτησή τους στις φωλιές, αλλά και κάτοικοι της περιοχής και ιδιαιτέρως δάσκαλοι και μαθητές των τριών Δημοτικών Σχολείων που συμμετείχαν σε πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχετικά με τους πελαργούς.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑