Ειδήσεις

Published on July 9th, 2013 | by fileto

0

Η ντροπαλή φώκαινα προτιμά αποκλειστικά τη Θράκη

Πάνω από 3 εκατομμύρια Έλληνες εκ των οποίων 2693 παιδιά, 250 στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Λιμενικού Σώματος και της κεντρικής αυτοδιοίκησης, 700 φοιτητές των Σχολών Εμποροπλοιάρχων και του Πολεμικού Ναυτικού είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των δράσεων ενημέρωσης και κατάρτισης του προγράμματος «Θάλασσα» που υλοποιούν από κοινού το WWF Ελλάς και η ΜOm, Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας σε συνεργασία με το Tethys Research Institute και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών “Πέλαγος”.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε» είναι το πρώτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει ως στόχο την ενημέρωση του ευρέος κοινού και την κατάρτιση συγκεκριμένων φορέων, για ότι αφορά την παρουσία εννέα μόνιμων θαλάσσιων θηλαστικών στις ελληνικές θάλασσες, τη σημασία τους για το θαλάσσιο περιβάλλον, τις απειλές που αντιμετωπίζουν και για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας από μας για να συμβάλει στην προστασία τους.

Στα ανοικτά του Ιονίου ζει η πτεροφάλαινα, το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο στον πλανήτη ενώ στην Ελληνική Τάφρο φιλοξενούνται ζιφιοί αλλά και ο σημαντικότερος πληθυσμός φυσητήρων (περίπου 250 άτομα) στην Μεσόγειο, ενώ στις θάλασσές μας κολυμπάει η απειλούμενη άμεσα με εξαφάνιση μεσογειακή φώκια, με πληθυσμό 300 άτομα. Η ντροπαλή φώκαινα προτιμά αποκλειστικά τη Θράκη από όλη τη Μεσόγειο, ενώ τέσσερα είδη δελφινιών κολυμπούν στις ελληνικές θάλασσες.

Επτά από αυτά τα ζώα κινδυνεύουν με εξαφάνιση την ίδια στιγμή που το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας τους, δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Η γνώση όμως είναι η αρχή της δράσης. Ως εκ τούτου, το «Θάλασσα», μέσα από μια σειρά από επικοινωνιακά εργαλεία όπως αφίσες, έντυπα, καταχωρήσεις, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, την ιστοσελίδα του «Θάλασσα», σελίδες στο facebook, το flickr και το you tube  και σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα, επιδιώκει να ενημερώσει το ευρύ κοινό, τους αρμόδιους φορείς αλλά και τους πολίτες του μέλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα, για τους πολίτες του μέλλοντος το «Θάλασσα» έχει δημιουργήσει  το εκπαιδευτικό πακέτο «Ταξίδι στον κόσμο των θαλάσσιων θηλαστικών της Ελλάδας», το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και διακινείται μέσω των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε σχολεία όλης της Ελλάδας. Σκοπός αυτού του πακέτου είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού για τα θαλάσσια θηλαστικά των ελληνικών θαλασσών, μέσω οπτικοακουστικού υλικού, ομαδικών παιχνιδιών και βιωματικών δραστηριοτήτων.

Για …μεγαλύτερους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και εκπαιδευτικούς, δημιουργήθηκε ο εκπαιδευτικός ιστότοπος www.thalassapedia.gr, μια ιστοσελίδα πλούσια σε πληροφορίες, δραστηριότητες, φωτογραφίες, ήχους και πολλά βίντεο για τους θαλασσινούς συγκατοίκους μας, με στόχο να εισάγει τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς στον θαυμαστό κόσμο των θαλάσσιων θηλαστικών!

‘Όλοι μας όμως με τη στάση ζωής μας, μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών.  Καταναλώνοντας βιώσιμα αλιεύματα, χρησιμοποιώντας λιγότερο πλαστικό αλλά και πολλά άλλα που κανείς μπορεί να δει εδώ: http://www.thalassa-project.gr/displayITM1.asp?ITMID=53&LANG=GR

Ειδικά όμως το καλοκαίρι, που η…θάλασσα έχει την τιμητική της, μια σειρά από πολύ απλές συμβουλές, για όταν δούμε θαλάσσιο θηλαστικό ζωντανό ή/και νεκρό  εν πλω ή στην παραλία, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τα ζώα αυτά. http://www.youtube.com/watch?v=HgXMZAds2RE

Προστατεύοντάς τα προστατεύουμε τις ελληνικές θάλασσες! Μάθετε περισσότερα στο: www.thalassa-project.gr

Το πρόγραμμα «Θάλασσα» υλοποιείται με τη συνδρομή του χρηματοδοτικού εργαλείου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Blue Planet Shipping SA, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Πράσινου Ταμείου.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑