Ειδήσεις

Published on July 15th, 2013 | by fileto

0

Πλαστά τιμολόγια μέχρι από Κρήτη μέχρι Θράκη

Τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ εκτιμά το ΣΔΟΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι έκαναν «φτερά» την τελευταία δεκαετία από το ελληνικό Δημόσιο λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης «επιτηδείων» οι οποίοι σε συνεργασία με αγρότες και μέλη συνεταιρισμών εκτύπωναν εικονικά και πλαστά τιμολόγια, πετυχαίνοντας μαζικές επιστροφές ΦΠΑ από δεκάδες Εφορίες.
Το κόλπο είχε στηθεί αριστοτεχνικά. Εμποροι αλλά και μεμονωμένοι αγρότες απ’ όλη την Ελλάδα εμφάνιζαν στις Εφορίες τιμολόγια για δήθεν ποσότητες αγροτικών προϊόντων που είχαν εμπορευτεί ή παραγάγει από μανιτάρια, σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, μέχρι και οπωροκηπευτικά.
Οι αγρότες υπέγραφαν ένα τιμολόγιο, αξίας, π.χ., 3.000 ευρώ, για ανύπαρκτες παραδοθείσες ποσότητες προϊόντων τους, λαμβάνοντας από τους εμπόρους περίπου το 4% της αξίας του. Στη συνέχεια οι έμποροι με τα πλαστά και εικονικά αυτά τιμολόγια ανά χείρας επισκέπτονταν δεκάδες Εφορίες που είχαν την έδρα τους σε αγροτικούς νομούς και έπαιρναν ανέξοδα παράνομες επιστροφές ΦΠΑ ύψους 11% για δήθεν αγορές αγροτικών αγαθών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας, για τις χρήσεις 2005-2008 η κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση κατάθεση πλαστών και εικονικών τιμολογίων είναι μεγάλη, το ύψος των οποίων υπερβαίνει σε αξία το ποσό των 115 εκατ. ευρώ και ο ΦΠΑ που επιστράφηκε παράνομα υπολογίζεται σε 7,5 εκατ. ευρώ. Ακόμη, το ΣΔΟΕ Κρήτης επικεντρώθηκε σε ελέγχους 6.274 ατόμων που έλαβαν επιστροφές ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ κατά τα έτη 2006, 2007 και 2008, συνολικού ύψους 37.741.102,36 ευρώ. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχου λόγω καταστροφής των στοιχείων από πυρκαγιά την παραμονή της παραλαβής τους.

Παρόμοια συμπεράσματα προέκυψαν και από την έρευνα σε πολλές ΔΟΥ της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, αλλά και σε αρκετές ΔΟΥ της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
πηγη: BestNews

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑