Ειδήσεις

Published on July 16th, 2013 | by fileto

0

Μπαράζ τακτοποιήσεων σε αυθαίρετα της Θράκης

Μπορείς να το σώσεις και να το νομιμοποίησεις το αυθαίρετό σου αν βρίσκεται στην Θράκη.

Ειδικότερα και όσον αφορά τις ειδικές ρυθμίσεις:

Νομιμοποιούνται αυθαίρετα, τα οποία βρίσκονται σε χώρους αρμοδιότητας της Κτηματικής Υπηρεσίας έπειτα από έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Η γενική κατεύθυνση του νόμου είναι πάντως ότι εξαιρούνται της νομιμοποίησης αυθαίρετα τα οποία βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές (δάση, αιγιαλούς κ.α.).

Τακτοποιούνται αυθαίρετα σε δημόσιες εκτάσεις, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει υποβάλει αίτηση εξαγοράς.

Επιτρέπεται η διατήρηση αυθαίρετων κατασκευών με εντολή υπουργού πέραν του χρόνου που ορίζει ο νόμος, ενώ δίνεται η δυνατότητα να εκτελεστούν σε αυτά οικοδομικές εργασίες.

Υπάγονται στο νόμο και αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις «που πραγματοποιήθηκαν σε εκτάσεις για τις οποίες δεν έχουν καθοριστεί ή αναθεωρηθεί καθ’ οποιονδήποτε τρόπο οι χρήσεις γης τα τελευταία 25 έτη», κατά παρέκκλιση των λοιπών διατάξεων.

Ισχύουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, που ξεπερνούν καθ’ ύψος την κορυφογραμμή εφόσον έχουν χτιστεί ώς τα τέλη του 2003.

Τακτοποιούνται για μια διετία παράνομες προσωρινές κατασκευές σε κοινόχρηστους χώρους και στον αιγιαλό, όπως επίσης αυθαίρετες εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες σε μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών.

Τακτοποιούνται για μια διετία αυθαίρετες κατασκευές σε ρέματα και παρόχθιες ζώνες στις παραμεθόριες περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου.

Στις ειδικές ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων περιλαμβάνονται, ακόμη, αυθαίρετα στον αιγιαλό όταν προϋφίστανται της οριοθέτησης του παλαιού αιγιαλού και εκκρεμεί δικαστική απόφαση για την εξαίρεσή τους.

Επίσης αυθαίρετες κατασκευές εντός αρχαιολογικών χώρων, αν κατασκευάστηκαν πριν από την ανακήρυξη της αρχαιολογικής ζώνης.

Τέλος, σε ιστορικούς τόπους ή τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αν το αυθαίρετο κατασκευάστηκε σε εποχή που δεν απαγορεύονταν οι οικοδομικές εργασίες.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑