Ειδήσεις

Published on July 18th, 2013 | by fileto

0

Πάνε καλά και έχουν σοδειά οι δημοτικοι λαχανόκηποι

Αξίζει κάθε έπαινο η πρωτοβουλία των δήμων να δημιουργήσουν δημοτικό λαχανόκηπο για τους δημότες με χαμηλό εισόδημα.

Η δράση αυτή όπως τονίζεται σχετικά από τους δημάρχους διαμορφώνει πυρήνες συλλογικότητας στην τοπική κοινωνία, γεγονός που είναι τόσο απαραίτητο την περίοδο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διανύουμε.

Ο θεσμός του δημοτικού ή αστικού  λαχανόκηπου (community gardens) πρωτοξεκίνησε πολύ παλιά πριν 150 χρόνια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη (Φράισμπουργκ και Βερολίνο Γερμανίας, Παρίσι Γαλλίας), στην  Αμερική (Βανκούβερ Καναδά, Νέα Ορλεάνη και Ντιτρόιτ Η.Π.Α., Ροσσάριο Αργεντινής) και στην Αφρική (Κάιρο Αιγύπτου).

Πριν 10 χρόνια επισκέφτηκα στο Φλένσμπουργκ της Γερμανίας   παρόμοιο   λαχανόκηπο που λειτουργούσε με πρωτοβουλία της εκεί Δημοτικής Αρχής με εξαιρετική επιτυχία.

Στη χώρα μας η δράση αυτή κάνει τα πρώτα βήματα. Στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης λειτουργούν δημοτικοί λαχανόποι στους δήμους Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Κομοτηνής, Σερρών.

Μάλιστα όσοι δημότες ασχολούνται με τους μπαξέδες τους έχουν επιδείξει αξιοζήλευτο μεράκι και παίρνουν μια οικολογική και πλούσια σοδεια.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑