Ειδήσεις

Published on July 24th, 2013 | by fileto

0

Να μην απελαθεί ο Ντεμίρ στην Τουρκία ζητά το ΚΚΕ

«Την άμεση επαναχορήγηση πολιτικού ασύλου στον Τούρκο πολιτικό πρόσφυγα Χαλίλ Ντεμίρ καθώς και την άμεση απελευθέρωσή του, ζητούν από την κυβέρνηση, σωματεία και φορείς του Εβρου.

Ο Ντεμίρ, από την προηγούμενη εβδομάδα κρατείται στις Φέρρες του Εβρου, και κινδυνεύει να απελαθεί στην Τουρκία, καθώς εν αγνοία του ανακλήθηκε το πολιτικό άσυλο και του έχει επιδοθεί απόφαση επιστροφής – απέλασης στην Τουρκία. Ο ίδιος ζητά την προστασία της ελληνικής πολιτείας καθώς στη χώρα του διώκεται και σήμερα για λόγους πολιτικούς και αν επιστρέψει στην Τουρκία κινδυνεύει να υποστεί εκ νέου βασανιστήρια. Είναι αναγνωρισμένος πρόσφυγας από το 2001. Το Μάη 2013 ανακλήθηκε το προσφυγικό του καθεστώς με την αιτιολογία ότι είχε δηλώσει άλλο όνομα (ACER ERGUL), ενώ το πραγματικό του όνομα είναι Halil Demir. Οι αρχές δεν τον αναζήτησαν για να του επιδώσουν την απόφαση ανάκλησης αν και στο φάκελό του υπάρχει έγγραφο (παράβολο Δημοσίου), όπου αναγράφεται η τωρινή του διεύθυνση και έχει επισυναφθεί σε αίτησή του για ταξιδιωτικό έγγραφο καθώς και το τηλέφωνο επικοινωνίας του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκήσει εμπρόθεσμα προσφυγή κατά της απόφασης ανάκλησης.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης, Φερρών, Σουφλίου η «ΕΝΟΤΗΤΑ», Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου, Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θράκης, ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης (μέλος της ΟΓΕ) και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης, σημειώνουν ότι η άρση ασυλίας του Τούρκου πρόσφυγα προκαλεί και ερωτηματικά.

Θυμίζουν ότι ο Halil Demir είναι γνωστός στους συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς του Εβρου (σωματεία, συλλόγους, ΕΚ Εβρου, ΝΤ ΑΔΕΔΥ κλπ) από τις περιοδείες μελών της επιτροπής αλληλεγγύης πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία, στις οποίες συμμετείχε και ο ίδιος πολλές φορές.

Επίσης, καταγγέλλουν: «Διαπιστώνουμε ότι το τελευταίο διάστημα κλιμακώνονται οι διώξεις σε βάρος πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία, που βρίσκονται στη χώρα μας.

Είναι απαράδεκτο άνθρωποι που έχουν υποστεί διώξεις, ταλαιπωρίες και βασανιστήρια από τα αντιδραστικά καθεστώτα της πατρίδας τους, που κατόρθωσαν να διαφύγουν και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, να ξαναρχίσουν να διώκονται. Ακόμη πιο απαράδεκτο και ανήθικο είναι να μεθοδεύεται η παράδοσή τους στην Τουρκία».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑