Άποψη - Γνώμη

Published on August 12th, 2013 | by fileto

0

Τι μπορεί να συμβεί το φθινόπωρο;

Όλοι αναρωτιούνται και ορισμένοι επιβεβαιώνουν ότι το μεγάλο μπαμ θα γίνει μετά τις Γερμανικές εκλογές εκεί γύρω στον Οκτώβρη.

Μάλιστα δημοσίευμα του Εκόνομιστ κάνει λόγο για οργανωμένη συγκάλυψη και ηρεμία στην ευρωζώνη, πριν τις γερμανικές εκλογές, με τίτλο “Euro-zone Rescues have left Sovereign Debt too high to be Sustainable».

Σημειώνει δε ότι τα προβλήματα θα ενσκήψουν μετά τις εκλογές, ωστόσο, καθώς τα προγράμματα διάσωσης δεν φαίνεται να εξελίσσονται ομαλά και πιθανολογείται ότι θα χρειαστούν επιπλέον κονδύλια.

Μην ξεχνάμε ορισμένες παραμέτρους όπως το γεγονός ότι στις Αμερικανικές εκλογές η Μέρκελ είχε βάλει πλάτη στην επανεκλογή Ομπάμα και φυσικά το ίδιο θα πράξει και ο αμερικανός πρόεδρος και πλανητάρχης στις εκλογές της Γερμανίας όπου το χρυσό κορίτσι του Κολ η Άγκελα είναι το απόλυτο φαβορί για τρίτη θητεία, πράγμα ουσιαστικά παράδοξο για ευρωπαία ηγέτη.

Βλέποντας τα οικονομικά στοιχεία από τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα βοήθειας, μόνο η Ιρλανδία θα μπορέσει να το εγκαταλείψει και αυτή μερικώς.

Το μέλλον της Πορτογαλίας διαγράφεται ταυτόσημο με εκείνο της Ελλάδας πέρυσι και όπως όλα δείχνουν η χώρα έχει ανάγκη για δεύτερο πακέτο βοήθειας.

Το ΔΝΤ για την Ελλάδα, προέβλεψε χρηματοδοτικό κενό ύψους 4,4 δις ευρω για το 2014 και 6,5 δις για το 2015, που πρέπει να καλύψουν οι Ευρωπαίοι.

Γνωρίζουμε ότι το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό και θα απαιτηθεί ελάφρυνσή του (της τάξης του 4% του ΑΕΠ), παρά τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, ώστε το χρέος να φτάσει στο 124% έως το 2020.

Είναι φανερό ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις υπολείπονται κατά 1 δις ευρω για εφέτος και θα πρέπει να υπάρξει παραγραφή χρέους. Η πραγματικότητα θα γίνει πιο εμφανής μετά τις γερμανικές εκλογές.

Αυτή είναι η πρώτη ανάγνωση.

Η καθημερινότητα του Έλληνα είναι ουσιαστικά μαύρη και όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί με ακόμη πιο βαθύ μαύρο χρώμα και στο 2014.

Η ανεργία στη χώρα καλπάζει, αυξάνοντας την ένταση στην κοινωνία, αλλά και τις πιθανότητες να οδηγηθεί η χώρα πρόωρα στις κάλπες.

Πέρα από το ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστούν σύντομα νέα μέτρα, η προωθούμενη κατάσχεση σπιτιών ακόμη και της πρώτης κατοικίας που θεωρείται η ιερή αγελάδα του Έλληνα θα φέρει κι αυτή την ανάλογη αναταραχή.

Παράλληλα τα ταμεία των ταμείων είναι ελλειμματικά και ενώ η κοινωνία θα βομβαρδίζεται από την δαμόκλειο σπάθη της τρομοκρατίας προκειμένου να πληρώσει φόρους για εισοδήματα, ακίνητα και ασφαλιστικές εισφορές η δικαιολογημένη αγανάκτηση θα οδηγήσει και την κυβέρνηση να θέλει να καθησυχάσει τους απρόθυμους βουλευτές που δεν θα θέλουν επ’ ουδενί να ψηφίσουν νέα μέτρα.

Η ανεργία που καλπάζει και η αποτυχία προσέλκυσης επενδύσεων αφήνει τα ταμεία άδεια και η πραγματικότητα αυτή αυξάνει αφόρητα την πίεση προς τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τα όποια νέα μέτρα.

Και δεν μας φθάνουν όλα αυτά έχουμε την διαθεσιμότητα στο δημόσιο, την ανασφάλεια στο τραπεζικό σύστημα και βέβαια την κατά τύχη διαχείριση σοβαρών προβλημάτων και θεμάτων από την ίδια την κυβέρνηση.

Ναι και όλοι το ξέρουν ότι οι εκλογές δεν είναι λύση ακόμη κι αν οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο να έχει καλή πρόθεση να βοηθήσει με την ψήφο ή την ανοχή του την πορεία της χώρας προς τα μπρός.

Δεν πείθει κανείς κανένα πια ότι υπάρχει καλή πρόθεση από την πολιτική ηγεσία να βάλει πλάτη στα διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα στην καθημερινότητα του Έλληνα.

Κι από την άλλη είναι οι ξένοι, στους οποίους φευ έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας για έξοδο από την κρίση, χωρίς εμείς να κάνουμε τίποτε το ουσιαστικό.

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας αναμένει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπρόσθετο δανεισμό από τους Ευρωπαίους εταίρους της από τις αρχές του 2014 το αργότερο, γράφει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel, επικαλούμενο, όπως αναφέρει, έκθεση της Μπούντεσμπανκ για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Στο έγγραφο αυτό, η Μπούντεσμπανκ προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «θα συμφωνήσουν βεβαίως για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα» από τις αρχές του 2014 το αργότερο, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα, περιγράφει τους κινδύνους που συνδέονται με το υπάρχον πακέτο βοήθειας ως «εξαιρετικά υψηλούς» και ασκεί κριτική στην έγκριση τον περασμένο μήνα της δόσης των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ του δανείου προς την Ελλάδα από την τρόικα των δανειστών -την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ-χαρακτηρίζοντάς την ως «πολιτικά υποκινούμενη».

Αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου της Γερμανίας Μέρκελ, εξαίρουν τη δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την εκπλήρωση των μεταρρυθμίσεων, που αποτελούν όρο του σχεδίου διάσωσης, η Μπούντεσμπανκ την περιγράφει ως «μόλις ικανοποιητική».

Με απλά λόγια περιμένετε μετά το τέλος Σεπτεμβρίου τον λογαριασμό ο οποίος θα παρασύρει όπως όλα δείχνουν την Ελλάδα στην μαύρη δίνη της οικονομίας της μέχρι το 2020.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑