Ειδήσεις

Published on September 9th, 2013 | by fileto

0

Άνοιξε επίσημα ο δρόμος Κομοτηνής – Κίρτζαλι Βουλγαρίας

Σήμερα το πρωί τέθηκε και επίσημα σε λειτουργία ο συνοριακός σταθμός «Μακάζα», που θα συνδέσει την Κομοτηνή με τη βουλγαρική πόλη Κίρτζαλι, ενισχύοντας την οδική σύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας.

Παρόντες πάνω από 5.000 Βούλγαροι από την γυρω περιοχή και πάνω από 1.000 Κομοτηναίοι και επίσημοι.

Συγκεκριμένα, στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε η τελετή κοπής της κορδέλας, παρουσία του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Άρη Γιαννακίδη και του περιφερειάρχη του Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, Μπίσερ Νικόλοφ. Παρών και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αιχάν Καραγιουσούφ, οι δήμαρχοι Μαρωνείας – Σαπών Ηλίας Ιωαννάκης ο οποίος έκανε και δηλώσεις σε ελληνικά και βουλγαρικά ΜΜΕ και Αρριανών.

Απουσίαζε ο δήμαρχος Ιάσμου και ο βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν. Παρών και ο πρώην υπουργός Υποδομών της Βουλγαρίας και εκ των πρωτεργατών της διάνοιξης κ. Μιχαλέφσκι, ο οποίος είχε θερμό εναγκαλισμό με τον φίλο του Ε. Στυλιανίδη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η επίσημη τελετή για τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το Φθινόπωρο από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών.

Από τη νέα συνοριακή δίοδο θα περνούν οχήματα βάρους έως 3,5 τόνων, κάτι που αποτελεί αίτημα της Ελλάδας, καθώς η Βουλγαρία επιθυμούσε να επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων μέχρι 5 τόνους. Ο έλεγχος του συνοριακού σταθμού θα γίνεται από κοινού, με τις βουλγαρικές και ελληνικές αρχές να εργάζονται με βάρδιες.

Με το άνοιγμα του συνοριακού σταθμού μειώνεται η απόσταση των δύο χωρών και διευκολύνεται η ανάπτυξη μορφών διασυνοριακής συνεργασίας, ενώ αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά ο τουρισμός ανάμεσα στη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Πάντως οι βούλγαροι δημοσιογράφοι έκαναν ερωτήσεις για τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας κυρίως των εμπόρων της Κομοτηνής.

Οι χρόνοι που θα κάνουν τα αυτοκίνητα με κανονική ταχύτητα να φτάσουν από Κομοτηνή μέχρι τα σύνορα θα είναι 15 λεπτά, μέχρι Κίρτζαλι 45 λεπτά και μέχρι Φιλιππούπολη περίπου 2 ώρες.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑