Ειδήσεις

Published on October 6th, 2013 | by fileto

0

Επιμένουν οι Γερμανοί με την ΕΟΖ στην Αν. Μακεδονία και Θράκη

Ο σχεδιασμός του Βερολίνου βέβαια δεν είναι πρόσφατος, καθώς από τις αρχές του 2011 ακόμη γινόταν λόγος για τη δημιουργία ΕΟΖ, με Γερμανούς επιτελείς να δείχνουν περίεργη ευαισθησία στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Σχετικά ερωτήματα για αυτό το θέμα είχε απευθύνει τότε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, ενώ η «Ελευθεροτυπία» σε διαδοχικά θέματά της σημείωνε (στις 9/10/2011) πως «οι Γερμανοί ζητούν “γην και ύδωρ” για… ψίχουλα επενδύσεων». Θυμίζουμε πως οι Γερμανοί από τότε είχαν θέσει ζήτημα υψηλού κόστους παραγωγής (σ.σ. τη συμπίεση του οποίου επέτυχαν). Αρχικά (άνοιξη του 2011) ο Stefan Kapferer -τότε υφυπουργός Οικονομίας-, στη συνέχεια ο Philipp Roesler -αντικαγκελάριος της κυβέρνησης Μέρκελ-, έθεταν στην τότε κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου το θέμα του υψηλού εργατικού κόστους, της μη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την προοπτική της ελαστικοποίησης της αγοράς.

Την ίδια περίοδο -επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου- τόσο ο Γερμανικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών (BDI) όσο και το Επιμελητήριο (DHWO) επέμεναν στην ελαστικοποίηση των όρων εργασίας, την ανάγκη θέσπισης Ειδικών Ζωνών με ελκυστικό φορολογικό και νομικό καθεστώς.

Αλλωστε, το ζήτημα της ΕΟΖ στη Θράκη είχε εξεταστεί διεξοδικά σε συνέδριο του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης – Ανατ. Μακεδονίας στην Αλεξανδρούπολη, με τους υπευθύνους του να εμφανίζονται αισιόδοξοι, πως οι συνθήκες είναι ώριμες και λείπει μόνον η πολιτική βούληση για να προχωρήσει η ΕΟΖ Θράκης.

Μάλιστα, στο Φόρουμ της Αλεξανδρούπολης, η δημιουργός του Κατερίνα Καραγιάννη (πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank) είχε κάνει λόγο για ενδιαφέρον εταιρειών, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Περίπου την ίδια περίοδο, ο Ν. Μηταράκης (υφυπουργός Ανάπτυξης), μιλώντας από το βήμα του Economist, υπογράμμιζε ότι «…ειδικά για την προσέλκυση επενδύσεων και την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας διερευνάται, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που δίνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, η λειτουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών».

Το όλο θέμα δεν έχει προχωρήσει, ακόμη, όμως η επαναφορά του από το DIW και η επιμονή του Βερολίνου να δημιουργήσει ένα χρηματοοικονομικό πλέγμα/δίκτυο στην Ελλάδα είναι ενδεικτικές του ενδιαφέροντός τους.

πηγη: Ενετ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑