Άποψη - Γνώμη

Published on October 6th, 2013 | by fileto

0

Το κύκνειο άσμα του Ελεύθερου Επαγγελματία

Φόροι, έλεγχοι, επιδόματα, χαράτσια, τέλη, και ότι άλλο βάζει ο νους του ανθρώπου από ένα κράτος το οποίο ουδέποτε και σήμερα ακόμη περισσότερο δεν είχε σε εκτίμηση τον ελεύθερο επαγγελματία.

Αυτός πάντα για κάποιους δημόσιους υπάλληλους και υπουργούς χωρίς ένσημα στο τεφτέρι τους ήταν ο φοροφυγάς, ο ελεεινός, ο άθλιος, ο κακός της ιστορίας. Αυτός που έκλεβε και έκανε βίλες, περιουσίες που έστελνε τα λεφτά που του περίσσευαν στο εξωτερικό.

Αυτός λοιπόν ο ελεεινός και τρισάθλιος ελεύθερος επαγγελματίας ήρθε η ώρα του να πληρώσει τις αμαρτίες όλων των Ελλήνων.

Τρόικα και κυβέρνηση έβαλαν σκοπό της επιτυχίας τους να πεθάνουν στην κυριολεξία κάθε τίμιο φορολογούμενο πολίτη σε αυτή τη χώρα, με σκοπό προφανώς να την  αλώσουν πιο εύκολα.

Κανείς δεν μιλάει για τις μίζες και τα φακελάκια στο δημόσιο που έχτισαν βιλάρες στο κύμα. Κανείς δεν μιλάει για τις λίστες Λαγκάρντ και ποιοι εξ αυτών έβγαλαν έξω το κλεμμένο χρήμα από τις δουλειές με το δημόσιο.

Τουμπεκί κάνουν όλοι οι ευσεβείς αυτοί σεναριογράφοι των φορολογικών μέτρων για το χρήμα που βγήκε αυτά τα δύο χρόνια της κρίσης και από ποιους και έχει κρυφτεί σε μπαούλα και συρτάρια.

Και για να γίνω πιο σαφής ένα σας λέω. Το παρακάτω μέτρο που φαίνεται να προτείνεται από την τρόικα, έχει σαν σκοπό να χτυπήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι ειλικρινείς φορολογούμενοι πολίτες και κόβουν αποδείξεις και πληρώνουν. Δεν θίγει καθόλου τους φοροφυγάδες, οι οποίοι μετά την αύξηση θα κάνουν τα πάντα να μην κόψουν ξανά απόδειξη από το μπλοκάκι τους.

Την αύξηση από το 20% στο 26% της παρακράτησης φόρου εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που αμείβονται με μπλοκάκια φέρεται να ζητά η τρόικα από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

 

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει έκπτωση 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, με στόχο την άντληση εσόδων 150-200 εκατ. ευρώ στον επόμενο προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η διάταξη προωθείται εν όψει του επόμενου φορολογικού νομοσχεδίου και, με την αύξηση της παρακράτησης στο 26% θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των αυτοαπασχολούμενων -καθώς, αναφέρεται, ο τελικός συντελεστής επί του ετήσιου καθαρού εισοδήματος είναι 26% (μέχρι τα 50.000 ευρώ).

Όπως σημειώνει ωστόσο η εφημερίδα, η αύξηση συντελεστή σημαίνει φόρο επί του τζίρου επειδή θα γίνεται επί των ακαθάριστων εσόδων και όχι επί του τελικού, καθαρού, φορολογικού εισοδήματος.

Γιατί κύριοι να εργασθεί κάποιος στην Ελλάδα; Γιατί να έχει επιχείρηση τη στιγμή που στο εξωτερικό τόσο η φορολογία όσο και η ειλικρίνεια στις σχέσεις επιχειρηματία και κράτους είναι άρρηκτη και αδιατάρακτη;

Γιατί ένας νέος να κάνει όνειρα και να σταδιοδρομήσει στο ελεύθερο επάγγελμα, όταν το κέδρος για τον ειλικρινή φορολογούμενο είναι στόχος για να του βγάλετε το μάτι;

Σε ποιο ευρωπαϊκό καπιταλιστικό κράτος της Ευρώπης είδατε να ποινικοποιείται τόσο πολύ η επιχειρηματικότητα;

Σε κανένα πιστέψτε με. Γι’ αυτό και οι στρατιές των επιστημόνων μας και των τεχνιτών μας φεύγουν στο εξωτερικό να εργαστούν, Δεν πιστεύουν πια στις καλές σας προθέσεις και στα λόγια σας.

Δεν είναι δυνατόν να πάει μπροστά ένα κράτος όταν ποινικοποιείται η επιχειρηματικότητα και όταν το κέρδος γίνεται στόχος ανάκαμψης και όχι ανάπτυξης.

Μην μιλάτε για ανάπτυξη. Ήδη από το βάθος ακούγεται ο Κύκνειο άσμα του ελεύθερου επαγγελματία.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑