Ειδήσεις

Published on October 7th, 2013 | by fileto

0

Κώδωνας κινδύνου για μελλισοπαραγωγούς στη Θάσο

Οπως τονίζει ο Ανδρέας Θρασυβούλου, καθηγητής Μελισσοκομίας στο τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, σημαντικό ρόλο, εκτός από την εκτεταμένη χρήση νεονικοτινοειδών φαρμάκων, διαδραματίζει και η αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Αυτό έχει σαν συνέπεια τα φυτά να εκκρίνουν λιγότερο νέκταρ, κάτι που οδηγεί σε μικρότερη παραγωγή μελιού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Αριστοτέλειου, σε περιοχές όπως η Χαλκιδική και η Θάσος τα τελευταία 3-4 χρόνια τα πεύκα δεν παράγουν μελιτώματα, για λόγους που οι επιστήμονες ακόμη δεν γνωρίζουν, γι’ αυτό και το φαινόμενο ερευνάται.

Το γεγονός αυτό οδηγεί σε συρρίκνωση της παραγωγής πευκόμελου, που είναι και το βασικότερο είδος μελιού που παράγεται στη χώρα. Εκτός όμως από φαινόμενα όπως αυτά της Χαλκιδικής και της Θάσου, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως οι περιπτώσεις απώλειας μελισσών αυξάνονται.

«Πολλοί μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα μάς καλούν και μας λένε πως παρατηρούν μεγάλες μειώσεις στους πληθυσμούς των μελισσών τους. Οπως μας ενημερώνουν, οι ίδιοι δεν εντοπίζουν νεκρές μέλισσες στις κυψέλες, πράγμα που αποκλείει το ενδεχόμενο ασθενειών. Σύμφωνα με τους μελισσοκόμους, οι μέλισσες δεν επιστρέφουν στα μελίσσια, γεγονός που μας κάνει να εικάζουμε πως δηλητηριάζονται από τα φυτοφάρμακα», εξηγεί ο Α. Θρασυβούλου.

πηγη: Real


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑