Ειδήσεις

Published on October 10th, 2013 | by fileto

0

Εμβολιασμοί κατά της λύσσας σε Δράμα-Καβάλα εκτός Θάσου

Ξεκινά αύριο, Παρασκευή,  η εναέρια ρίψη εμβολιακών δολωμάτων με αεροπλάνα και ελικόπτερα για τον εμβολιασμό των αλεπούδων κατά της λύσσας.

Η επιχείρηση εμβολιασμού θα ξεκινήσει από το Πολύκαστρο Κιλκίς και στη συνέχεια οι ρίψεις των δολωμάτων θα πραγματοποιηθούν σε 24 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας όπου ο κίνδυνος εμφάνισης του ιού είναι αυξημένος και συγκεκριμένα: Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών, Πρεβέζης, Άρτας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Δράμας, Καβάλας (εκτός νήσου Θάσου), Ευρυτανίας, τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, Μαγνησίας (πλην των νήσων Σποράδων) και σε τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

Τα εμβόλια περιέχουν ζωντανό ιό, έχουν τη μορφή μπισκότου, χρώματος λαδί-καφέ και οσμής ψαριού και η ρίψη τους θα γίνει εκτός κατοικημένων αστικών και περιαστικών περιοχών, μεγάλων οδικών δικτύων, λιμνών κλπ.

Ο από του στόματος εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με κρούσματα λύσσας και θεωρείται αποδεδειγμένα ως ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την καταπολέμηση της ασθένειας.

Το υπουργείο εφιστά την προσοχή των πολιτών σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων, διευκρινίζοντας ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να έρθουν σε οποιαδήποτε επαφή με τα εμβολιακά δολώματα, να τα ακουμπήσουν ή να τα πατήσουν, ενώ αν τα εντοπίσουν σε κατοικημένη περιοχή θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑