Ειδήσεις

Published on October 22nd, 2013 | by fileto

0

Ανοίγουμε τα ανακαινισμένα τζαμιά στο κοινό

Του Καγιογλίδη Παναγιώτη

Τους θησαυρούς του Τζιντζιρλί τζαμί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι Σερραίοι οι οποίοι παραβρέθηκαν στα εγκαίνια του νέου μουσείου της πόλης μας που έλαβαν μέρος το απόγευμα της περασμένης Κυριακής. Σε μία σεμνή τελετή παρουσία πολιτικών φορέων της πόλης αλλά και εκατοντάδων Σερραίων το ιστορικό τέμενος άνοιξε τις πύλες του για το κοινό για πρώτη φορά μετά το 1913 οπότε και σταμάτησε να λειτουργεί ως χώρος λατρείας του Ισλάμ.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα αρχιτεκτονικά κάλλη του Τζιντζιρλί όπως ο μολιβδοσκέπαστος κεντρικός τρούλος, η σκαφοειδείς τρουλίσκοι του προστώου και ο επιβλητικός μαρμάρινο άμβωνας «Μινιμπέρ». Πέρα από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα μοναδικά αντικείμενα της έκθεσης «ΣΕΡΡΕΣ 1913 – ΠΥΡΙΚΑΥΣΤΗ ΠΟΛΗ» ΤΕΚΜΗΡΙΑ  ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ» η οποία εμπεριέχει αντικείμενα τα οποία διασώθηκαν ή βρέθηκαν μετά από την μεγάλη πυρκαγιά του 1973 η οποία κατέκαψε τα 2/3 της πόλης των Σερρών. Την έκθεση συμπλήρωσε το φωτογραφικό υλικό που προέρχεται από τα  Γ.Α.Κ.- Αρχεία Σερρών και τη συλλογή του Σερραίου συλλέκτη Βασίλη Καφταντζή.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη που δεν έκρυψε την ικανοποίηση της για το νέο μουσείο: «Είμαστε στην στιγμή που αποδίδουμε στους πολίτες και την πόλη των Σερρών ένα μνημείο που τους ανήκει. ¨Ένα μνημείο που αποκαταστάθηκε με υποδειγματικό τρόπο από την Αρχαιολογική υπηρεσία σε άριστη συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Είναι μεγάλη χαρά για το ΥΠ. ΠΟ.Α. όταν αποδίδει μνημεία στους φυσικούς φορείς στους οποίους ανήκουν. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ένα από τα πολλά που η Αρχαιολογική υπηρεσία δουλεύει μέχρι και σήμερα είναι το ίδιο πρόγραμμα που λαμβάνει μέρος και στην Αρχαία Αμφίπολη, ο Τίμιος Πρόδρομος, ο Βυζαντινός Πύργος της Αμφίπολης, το Υπουργείο θέλει να έχει μία δραστηριότητα σε όλη την επικράτεια και χάρις στις κοινοτικές επιδοτήσεις αυτό το επιτυγχάνουμε. Η Ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη από το θεσμικό της πλαίσιο να προστατεύει, να συντηρεί και να αναδεικνύει τα μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων στην επικράτεια. Η επιδιόρθωση των μνημείων δημιουργεί αναπτυξιακές προϋποθέσεις διότι ο πολιτιστικός τουρισμός που είναι μία ανερχόμενη ποιοτική μορφή τουρισμού ενδιαφέρεται για ανασκευασμένα και αναδεδειγμένα μνημειακά σύνολα. Η αναπτυξιακή αυτή πολιτική διαπνέει τα σύνολα των Χωρών που θέλουν να επενδύσουν σε αυτό το κεφάλαιο».

Την ικανοποίηση για το γεγονός εξέφρασε και η Προϊσταμένη της 12ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας κ. Σταυρούλα Δαδάκη: «Από το 1925 οπότε και το μνημείο παραδόθηκε στο Δημόσιο μετά από 100χρόνια είμαστε στην ευχάριστη θέση να αποδώσουμε στα Σέρρες ένα ιστορικό μνημείο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έναν χώρο πολιτιστικό ο οποίο μπορεί να φιλοξενήσει διάφορες εκδηλώσεις. Το Τζιντζιρλί είναι ένα εξαίρετο μνημείο του 16ου αιώνα θεωρείται κτίσμα της σχολής Σιναν. Το 1964 το Τζαμί το Υπουργείο Πολιτισμού αγόρασε το κτήριο και την γύρω έκταση από το Υπουργείο Οικονομικών. Το 1980 παραδόθηκε και επίσημα στο Υπουργείο Πολιτισμού και την 12η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και από τότε ξεκίνησε κύκλος εργασιών μέχρι να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα. Στην πρώτη περίοδο οι εργασίες ήταν άμεσες κα διασωστικές ακολούθησε η περίφραξη η οποία έγινε από τον Δήμο. Χάρις στα Ευρωπαϊκά κονδύλια καταφέραμε και προβήκαμε σε εργασίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό όπως έγινε με την μολύβδινη επένδυση στην οροφή και η στερέωση της τοιχοποιίας. Το 2010 μετά από πρόταση μας στον τότε Νομάρχη κ. Φωτιάδη και κατόπιν παρέμβασης του κ. Βαφειάδη υπογράφτηκε προγραμματική πολιτισμική σύμβαση η οποία χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 80.000 ευρώ η οποία μας επέτρεψε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες στο εσωτερικό».

Η συγκίνηση ήταν έκδηλη στα μάτια όσων δούλεψαν για την αποκατάσταση του μνημείου όπως ο Σερραίος καλλιτέχνης κ. Βασίλης Βαφειάδης ο οποίος ήταν από τους πρώτους που διατύπωσε την άποψη πως το μνημείο έπρεπε να παραδοθεί ως κέντρο πολιτισμού στους πολίτες. «Η πόλη μας έχει μία τεράστια παράδοση που θα πρέπει να την αποδεχτούμε. Ένα μέρος αυτής της παράδοσης συμπυκνώνει όλη την περίοδο την Οθωμανική όπου οι Σέρρες πρωταγωνίστησε όχι μόνο στη σημερινή Μακεδονία αλλά και ευρύτερα στα Βαλκάνια και ότι σημάδι παραμένει από εκείνη την εποχή στην περιοχή μας είναι πλούτος. Το δεύτερο είναι ότι έχοντας τα σημαντικότερα Οθωμανικά μνημεία ίσως από την Ευρωπαϊκή Οθωμανική Αυτοκρατορία θα πρέπει να τα συντηρήσουμε και για έναν ακόμη λόγο, κατά χιλιάδες πάμε στην Κων/πολη και στους χώρους που θεωρούμε και είναι πατρίδες μας για να τους επισκεφθούμε με τον ίδιο τρόπο και για λόγους τοπικής τουριστικής ανάπτυξης αποτελούν στοιχεία τοπικού τουρισμού πράγμα που θέλει και η τοπική μας οικονομία».

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑