Άποψη - Γνώμη

Published on November 12th, 2013 | by fileto

0

Συνέταιροι στην τσέπη μας

Όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι είσαι από τους τυχερούς Έλληνες και εργάζεσαι.

Μεγάλη τύχη να παίρνεις ένα μισθό στην Ελλάδα της κρίσης τη στιγμή που εκατομμύρια άνεργοι Έλληνες στριμώχνονται στο ασανσέρ της ανεργίας και με ίλιγγο παρακολουθούν με αβεβαιότητα το μέλλον τους.

Ακόμη πιο τυχερός είναι αυτός που εξασφαλίζει με τις παρούσες συνθήκες ένα μισθό ή απολαβές της τάξης των 1.500 ευρώ. Από αυτά όμως τυχερός άτυχος θα του μείνουν στα χέρια να περάσει τον μήνα με 620 ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Καθημερινή, το 60% του μισθού καταλήγει στα ταμεία του κράτους. Οι λόγοι είναι μια απλή ανάγνωση στα κάθε είδους χαράτσια, τέλη, εισφορές και έμμεσους αλλά και άμεσους φόρους. Ποιοι είναι αυτοί: φόρος εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές, εισφορά αλληλεγγύης, φόρος κατοχής ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας, ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε είδη πρώτης ανάγκης και ΦΠΑ.

Για να γίνει πιο σαφές το παράδειγμα της αφαίμαξης των εισοδημάτων μας ένα μόνο σας λέω. Μπορεί να παίρνει ο μισθωτός, αυτόν έχουμε ως πρότυπο κυρίως ο δημόσιος υπάλληλος γιατί αυτοί παίρνουν μισθούς 1.500 ευρώ, το μισθό του αλλά βλέπει ότι ο εργοδότης παρακρατεί αυτομάτως 248 ευρώ για την ασφαλιστική εισφορά του εργαζομένου και την αποδίδει στο ΙΚΑ. Επιπλέον, κρατά 126 ευρώ για το φόρο εισοδήματος, αλλά και 13 ευρώ για το «προσωρινό μέτρο» της εισφοράς αλληλεγγύης. Αίφνης, οι καθαρές αποδοχές που φτάνουν στην τσέπη του υπαλλήλου είναι 1.116 ευρώ.

Μετά από αυτά έρχεται το χαράτσι στα ακίνητα με τη ΔΕΗ ή από εδώ και μπρος μονάχο του ως τέλος ακινήτων. Μέσο μηνιαίο κόστος τα 65 ευρώ. Ο μισθός ήδη βρίσκεται στα 1.051 ευρώ.

Υπολογίστε τώρα τα έξοδα αυτοκινήτου από τέλη κυκλοφορίας, φόροι επί των καυσίμων κ.λ.π. σύνολο μίνιμουμ 100 ευρώ τον μήνα.

Πάμε στη θέρμανση η οποία από φόρους μας υφαρπάζει άλλα 60 ευρώ τον μήνα.

Και έρχεται η ΔΕΗ με τις κάθε λογείς χρεώσεις της η οποία μηναίως κατ’ αναλογία μας αρπάζει ως φόρους και ΦΠΑ περίπου 50 ευρώ.

Από εδώ και πέρα που μας έχουν μείνει μόνο 841 ευρώ, βάλτε ΦΠΑ στους λογαριασμούς κινητών, νερού, σούπερ μάρκετ, τσιγάρα (αν καπνίζουμε), ποτά (αν πίνουμε), σουβλάκια (αν αγοράζουμε) μας μένουν 620 ευρώ άντε το πολύ 700 ευρώ.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των εξόδων, που είναι καθημερινά και τα περισσότερα αναγκαία, είναι ο μισθός των 1.500 ευρώ να φτάνει από κρατήσεις 880 ευρώ και ο μισθωτός να μένει με 620 ευρώ στην τσέπη

Θα πει κανείς ότι και οι ευρωπαίοι πληρώνουν φόρους αλλά ο Έλληνας πληρώνει με τα πενιχρά εισοδήματα υψηλότερους συντελεστές.

Στο Βέλγιο πάει να γίνει αύξηση 10 λεπτών στα εισιτήρια των λεωφορείων και έχει ξεσηκωθεί θύελλα διαμαρτυριών. Στην Ελλάδα καναπές, δε βαριέσαι και ξάπλα. Καλά να πάθουμε.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑