Βαλκάνια

Published on December 13th, 2013 | by fileto

0

Εμμονή Νταβούντογλου σε μουφτήδες και τζαμί

Με εμμονή στην εκλογή μουφτήδων από τους πιστούς μουσουλμάνους της μειονότητας στη Θράκη και την απόδοση των βακουφίων στην μειονότητα αλλά και στη λειτουργία τζαμιού στην Αθήνα, εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούντογλου.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις κυβερνητικών για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο πονηρος Ανατολίτης, απάντησε διεξοδικά ότι υπήρξαν στο παρελθόν χ’ώροι οθωμανικής λατρείας στην Ελλάδα που έγιναν σινεμά που έπαιζαν και ανάρμοστες ταινίες (τσόντες).

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού έγιναν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα σήμερα.

Όσον αφορά το Κυπριακό, την ελπίδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα «επιδείξει εν τέλει καλοπιστία» ώστε να υπάρξει συμφωνία επί της κοινής διακήρυξης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος μετά από τη συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Παράλληλα, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Αθήνας στις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη που «περιλαμβάνουν προτάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Επισήμανε τη σημασία της κοινής διακήρυξης τονίζοντας ότι «το κοινό ανακοινωθέν δεν είναι πληροφοριακού ή τυπικού χαρακτήρα, αλλά συνιστά το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης».

Όπως είπε, η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι θεσμικά συμβατή με τους κανόνες της Ε.Ε. και να οδηγεί σε μία ομοσπονδιακά δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

«Θέλουμε να ελπίζουμε», πρόσθεσε, «ότι θα υπάρχει συμφωνία στο ανακοινωθέν ως δείγμα καλής θέλησης προκειμένου να μπούμε στο κύριο μέρος της διαπραγμάτευσης».

Ερωτηθείς αν η Άγκυρα συμμερίζεται τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για «μία και αδιαίρετη κυπριακή δημοκρατία» στις διαβουλεύσεις για την κοινή διακήρυξη, ο κ. Νταβούτογλου σχολίασε ότι υπάρχουν παγκοσμίως πολύ λίγα «παγωμένα» ζητήματα τα οποία έχουν συζητηθεί με τόση λεπτομέρεια όσο το Κυπριακό, συμπληρώνοντας ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει «τεράστια ορολογία».

Ο κ. Νταβούτογλου έκανε αναφορά και στο θέμα των μειονοτήτων που ζουν σε Ελλάδα και Τουρκία, το οποίο -όπως είπε- πρέπει να θεωρείται «μία ευκαιρία, μία γέφυρα που θα ενώνει τους δύο λαούς».

Είπε ακόμη ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις δύο κυβερνήσεις στο πλαίσιο της ισότητας και των ίσων δικαιωμάτων των πολιτών.

Νωρίτερα, το πρωί, ο κ. Νταβούτογλου έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑