Βαλκάνια

Published on December 14th, 2013 | by fileto

0

Τούρκοι ψάχνουν πελάτες για τα νοσοκομεία τους στη Θράκη

Σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος, εκπρόσωποι της Τουρκίας δήλωσαν ότι ο τομέας Υγείας της Αδριανούπολης έχει τις υποδομές και το προσωπικό για να προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε Ελληνες ασθενείς από τη Θράκη και την Μακεδονία, στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των υπουργείων Υγείας των δύο χωρών.

Διαπίστωσαν μεγάλο αριθμό νοσηλευομένων και μεγάλους χρόνους αναμονής, κάτι που απέδωσαν σε προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στην Ελλάδα. Το υψηλό κόστος των χειρουργικών επεμβάσεων το απέδωσαν στο υψηλότερο κόστος των υλικών. Οπως είπαν, στην Ελλάδα μια αρθροπλαστική ισχίου κοστίζει 20.000 ευρώ και στο γόνατο 18.000 ευρώ, με συμμετοχή για τον ασθενή ύψους 5.000-6.000 ευρώ. Στην Τουρκία το συνολικό κόστος αυτών των επεμβάσεων δεν ξεπερνάει τις 5.500 ευρώ.

Συγκεκριμένο φάρμακο για το στομάχι το οποίο στην Τουρκία κοστίζει 7-8 ευρώ, στην Ελλάδα κοστίζει 32 ευρώ.

Διαπίστωσαν επίσης ότι στην Ελλάδα υπάρχει υψηλή εξειδίκευση και σύγχρονος εξοπλισμός, αλλά υπεράριθμοι γιατροί στη Δημόσια Υγεία. Στην Ελλάδα αναλογούν 6 γιατροί για 1.000 πολίτες, ενώ στην Τουρκία 1,5/1.000 πολίτες.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι απηύθυναν πρόσκληση για εργασία στους Ελληνες γιατρούς στη χώρα τους, καθώς, όπως είπαν, οι μηνιαίες συνολικές αποδοχές για έναν ειδικευμένο γιατρό είναι 2.500-3.000 ευρώ και για τον ειδικευόμενο 2.000 ευρώ.

Παρών ήταν και ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Τουγρούλ Μπιλτεκίν, ο οποίος υποστήριξε ότι σκοπός αυτής της προσέγγισης δεν είναι η προσέλκυση πελατών για τα τουρκικά νοσοκομεία, αλλά η διαμόρφωση μιας συνεργασίας που θα καλύπτει τους πολίτες και των δύο γειτονικών κρατών σε μία περίοδο ολοένα μεγαλύτερης προσέγγισης και επικοινωνίας.

πηγη: Enet


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑