Lifestyle

Published on December 24th, 2013 | by fileto

0

Γιάννης Κατέβας εκ Κομοτηνής

Η «μόδα» με την «ελληνοποίηση» επιτυχιών του εξωτερικού που ξεκίνησε η «Μίνως Μάτσας και Υιός» στα μέσα της δεκαετίας του ’70 –με «μπροστάρη» τον Γιάννη Πάριο-, δε θα μπορούσε ν’ αφήσει «ασυγκίνητες» και τις υπόλοιπες δισκογραφικές εταιρείες.

Εκείνη την εποχή, η Columbia βρισκόταν σ’ ένα μεταβατικό στάδιο καθώς είχε αποχωρήσει από τη διεύθυνσή της ο Τάκης Β. Λαμπρόπουλος, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στη δημιουργία του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού στη δεκαετία του ’60. Τα ηνία της είχαν αναλάβει εκπρόσωποι από την Αγγλία και από την πρώτη στιγμή έδειξαν τη διάθεση ν’ αλλάξουν πλήρως το προφίλ της εταιρείας.

Μέσα στα σχέδιά τους, ήταν να μπουν κι εκείνοι στο παιχνίδι της «μεταγλώττισης» και ξεκίνησαν τη προσπάθειά τους με τον Γιάννη Κατέβα, ο οποίος ανήκε στο δυναμικό της από το 1972, όταν και ηχογράφησε τα πρώτα του τραγούδια σε μουσική και στίχους του Γιώργου Μητσάκη. Ωστόσο, ακόμη δεν είχε παρουσιάσει ολοκληρωμένη προσωπική δουλειά και περιοριζόταν σε ορισμένα δισκάκια των 45 στροφών, σε κάποια από τα οποία μάλιστα ηχογραφούσε σε δεύτερη εκτέλεση τραγούδια που κυκλοφορούσαν σε άλλες εταιρείες…

Στα τέλη του 1976, η Columbia αποφασίζει να εκδώσει τον πρώτο μεγάλο δίσκο του και ως «όχημα» για να πουλήσει, του δίνει μια μελωδία από την Αλγερία με τίτλο “A vava Inouva” των P. Ben Mouhamed-M. Idir (πρόκειται για νανούρισμα της χώρας), η οποία σε μουσική διασκευή του ίδιου του ερμηνευτή και με ελληνικούς στίχους του Πάνου Φαλάρα τιτλοφορείται «Αν γινότανε». Ο Κατέβας το τραγουδά με την Έφη Στρατή -μια τραγουδίστρια από τη Θεσσαλονίκη που όμως δεν έκανε σημαντική πορεία- στο άλμπουμ «Και αύριο και πάντα» και παρότι στην αρχή δεν κάνει ιδιαίτερη αίσθηση, λίγο καιρό μετά γίνεται μεγάλη επιτυχία.

Ο ίδιος ο τραγουδιστής μου έχει πει ότι οι πωλήσεις του δίσκου ανέβηκαν κατακόρυφα όταν εμφανίστηκε στην ΕΡΤ στις 16 Μαρτίου του 1977 να τραγουδά το «Αν γινότανε» στο ημίχρονο του δραματικού επαναληπτικού αγώνα για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ανάμεσα στην ΑΕΚ και την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς που κρίθηκε υπέρ της ελληνικής ομάδας στη διαδικασία των πέναλτι. Από την επόμενη ημέρα, η ζήτηση του άλμπουμ αυξήθηκε σημαντικά και το εν λόγω τραγούδι περιλήφθηκε στις επιτυχίες της χρονιάς και όχι μόνο, καθώς είναι πολύ γνωστό ακόμα και στις μέρες μας…

 

Ωστόσο, το μεγάλο «μπαμ» για τον Κατέβα γίνεται στις αρχές του 1979, όταν κυκλοφορεί το άλμπουμ «Τα γιασεμάκια σου». Ήμουν πολύ μικρός, αλλά θυμάμαι ότι το τραγούδι παιζόταν σχεδόν κάθε μέρα από τα ραδιόφωνα και το άκουγες όπου κι αν βρισκόσουν: Στο ταξί, στα καταστήματα, στα σούπερ μάρκετ και γενικότερα οπουδήποτε υπήρχε η δυνατότητα …ακρόασης. Σίγουρα είναι η μεγαλύτερη και πιο διαχρονική επιτυχία του εκ Κομοτηνής ερμηνευτή κι εκείνη που του χάρισε το μοναδικό «χρυσό» δίσκο της καριέρας του, τη στιγμή μάλιστα που η εταιρεία σκεφτόταν σοβαρά να μη τον κρατήσει στο δυναμικό της!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑